ΓΔ: 1045.84 1.47% Τζίρος: 66.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή φωτο: Eurobank

Μεταφορά και άλλων θέσεων εργασίας εκτός Αθηνών εξετάζει η Eurobank

Ιδιαίτερα θετική η αποτίμηση του πιλοτικού call center που δημιούργησε η τράπεζα στον Έβρο. Πώς η τηλεργασία μπορεί να αναγεννήσει ακριτικές περιοχές, δημιουργώντας ποιοτικές θέσεις εργασίας. 

Την διεύρυνση της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας εκτός Αθηνών, με έμφαση ακριτικές περιοχές, εξετάζει η διοίκηση της Eurobank μετά την επιτυχία του πιλοτικού προγράμματος μεταφοράς τμήματος του call center του Ομίλου στον Έβρο.

Ήδη περίπου 37 υπάλληλοι της τράπεζας, εργαζόμενοι από το σπίτι τους στην Αλεξανδρούπολη, την Ορεστιάδα, την Νέα Χιλή και τα Λαβάρα Έβρου εξυπηρετούν τους πελάτες της τράπεζας, κάτι που μέχρι πρότινος γίνονταν κεντρικά από το call center στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της τράπεζας η νέα «μονάδα», που αποτελεί απομακρυσμένο τμήμα της υπηρεσίας EuroPhone Banking, θα αριθμεί αρχικά 45 θέσεις εργασίας (εκ των οποίων έχουν καλυφθεί ήδη οι 37), και στελεχώνεται από άτομα που επιθυμούν να εργάζονται από το σπίτι τους. Μεταξύ των 37 εργαζόμενων που έχουν αναλάβει καθήκοντα οι περισσότερες είναι γυναίκες μεταξύ των οποίων και αρκετές μητέρες.

Η απόφαση της Eurobank να προχωρήσει στη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας στον ακριτικό Έβρο εντάσσεται στην μεγάλη πρωτοβουλία της τράπεζας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας και την ενίσχυση της οικογένειας. Με την κίνηση αυτή η τράπεζα επιχειρεί να συμβάλει έμπρακτα στην ενίσχυση της απασχόλησης και στη βελτίωση των δημογραφικών δεδομένων στις ακριτικές περιοχές της χώρας, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγάλες δημογραφικές πιέσεις.

Σύμφωνα με στελέχη της τράπεζας ήδη εξετάζονται οι δυνατότητες για την αύξηση των θέσεων εργασίας στον Έβρο, μεταφέροντας θέσεις εκτός Αθηνών, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα εξεταστούν οι δυνατότητες περαιτέρω αποκέντρωσης υπηρεσιών της τράπεζας, με τη μεταφορά θέσεων εργασίας σε άλλες περιοχές της χώρας.

Το εγχείρημα της Eurobank

Το πιλοτικό πρόγραμμα της τράπεζας για τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας στον ακριτικό Έβρο παρουσιάστηκε από την διοίκηση Eurobank σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη στα μέσα Ιανουαρίου.

Όπως υπογράμμισε η διοίκηση της τράπεζας στόχος του προγράμματος είναι η αντιμετώπιση των δυσκολιών εύρεσης εργασίας ιδιαίτερα σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας και η ενίσχυση της απασχόλησης, ειδικά στα ακριτική σύνορα της χώρας, με τελικό στόχο των ενίσχυση των δημογραφικών δεδομένων.

Παράλληλα, τονίζεται, ότι με το πρόγραμμα για την ενίσχυση της απασχόλησης στον Έβρο, η τράπεζα δίνει το παράδειγμα της αποκέντρωσης ορισμένων επιχειρησιακών λειτουργιών, μια διαδικασία που είναι σε θέση να εφαρμόσει ένας μεγάλος οργανισμός με την κατάλληλη οργάνωση, τεχνογνωσία και υποδομή.

Πρακτικά δίνεται η ευκαιρία σε εργαζομένους να μην μετακινηθούν αναγκαστικά προς τα μεγάλα αστικά κέντρα για να βρουν ικανοποιητική εργασία αλλά να παραμείνουν στον τόπο τους και εργαζόμενοι από το σπίτι τους να δημιουργήσουν τη ζωή τους όπως το επιθυμούν.

Πώς η πανδημία μπορεί να «αναγεννήσει» ακριτικές περιοχές

Το εγχείρημα της Eurobank δύσκολα θα μπορούσε να συλληφθεί και υλοποιηθεί χωρίς τη σκληρή εμπειρία της πανδημίας. Οι μεγάλες ανθρώπινες απώλειες του κορονοϊου και η χωρίς προηγούμενο αναστάτωση στην κοινωνική και οικονομική ζωή που προκάλεσαν οι προσπάθειες ανάσχεσης της εξάπλωσης του ιού οδήγησαν σε βίαιη ανατροπή της καθημερινότητας και της ζωής μας.

Ωστόσο η δραματική περιπέτεια της πανδημίας είχε πολλές ακούσιες θετικές συνέπειες, μεταξύ αυτών το ότι οι εταιρείες έμαθαν ότι μπορούν να λειτουργούν και με τηλεργασία. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι οι επιχειρήσεις όχι απλά λειτουργούσαν αποτελεσματικά μέσω τηλεργασίας αλλά καλύτερα.

Και από την άλλη μεριά όμως πολλοί εργαζόμενοι, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής, απαίτησαν και απέσπασαν τη δυνατότητα είτε να εργάζονται από το σπίτι τους, είτε να έχουν τη δυνατότητα να μοιράσουν τις ημέρες της εβδομάδας μεταξύ γραφείου και απομακρυσμένης εργασίας.

Με την τηλεργασία πολλαπλασιάστηκαν οι αποκαλούμενοι ψηφιακοί νομάδες, εργαζόμενοι υψηλής προστιθέμενης αξίας, που μπορούν να δουλεύουν για οποιονδήποτε εργοδότη σε όλο τον κόσμο από το σπίτι τους στην Κρήτη, τη Ρόδο, τη Θεσσαλονίκη ή οπουδήποτε.  

Η δυνατότητα απομακρυσμένης εργασίας από οπουδήποτε για οποιονδήποτε μπορεί να τερματίσει τον δημογραφικό μαρασμό της περιφέρειας και να σπάσει τον φαύλο κύκλο της υπερσυγκέντρωσης πληθυσμού σε λίγα αστικά κέντρα, συγκέντρωση που έχει μεγάλες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις: μεγάλη αύξηση του κόστους ζωής, υπερβολική αύξηση τιμών ακινήτων, υποβάθμιση ποιότητας ζωής, δυσκολία απεξάρτησης νέων από οικογένεια, δυσκολία δημιουργίας νέων οικογενειών κ.α.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Το κυνήγι της αποδοτικότητας, η έξοδος από Σερβία και το μέρισμα

Ο όμιλος εγκαταλείπει τη χαμηλής απόδοσης σερβική αγορά, μετακινώντας κεφάλαια σε πιο αποδοτικές αγορές - δραστηριότητες. Αύριο τα αποτελέσματα του 2022. Δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμα το «πράσινο φως» του SSM για μέρισμα.
eurobank, trapezes, Ioannou
ESG

Σ. Ιωάννου: Τα πέντε «συστατικά» για ένα ιδανικό διοικητικό συμβούλιο

Σε ομιλία του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, υπογράμμισε ότι αυτά τα βασικά συστατικά είναι «όραμα, επικοινωνία, προσαρμοστικότητα, σύνθεση και αποφασιστικότητα και ήθος και λογοδοσία». 
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Απορρίφθηκε αγωγή Μαντωνανάκη για την εισαγωγή της Αττικός Ήλιος στο ΧΑ

Νέα σημαντική δικαστική ήττα για τον ξενοδοχειακό όμιλο για την υπόθεση της μη εισαγωγής, προ εικοσαετίας, των μετοχών της Αττικός Ήλιος στο ΧΑ. Προηγήθηκε απόφαση Εφετείου υπέρ των τραπεζών για την καταγγελία κοινοπρακτικού δανείου.