ΓΔ: 893.76 2.09% Τζίρος: 88.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Ο Χατζηδάκης και το δωρεάν γεύμα για την εξυγίανση της ΔΕΗ

Ο υπουργός Ενέργειας υποσχέθηκε διάσωση της ΔΕΗ, χωρίς να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές και τώρα στέλνει το λογαριασμό στους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Το καλοκαίρι του 2019, ο Κωστής Χατζηδάκης υποσχέθηκε στους Έλληνες ένα δωρεάν γεύμα: εξυγίανση της ΔΕΗ, χωρίς αύξηση τιμολογίων ρεύματος για τους καταναλωτές. Δεν πέρασε πολύς καιρός, όμως, για να επιβεβαιωθεί άλλη μια φορά το οικονομικό αξίωμα του Φρίντμαν, ότι «δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα». Το λογαριασμό θα κληθούν να πληρώσουν οι παραγωγοί ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, τη στιγμή ακριβώς που η κυβέρνηση ομνύει στην απολιγνιτοποίηση και την πράσινη ενέργεια!

Στις 22 Ιουλίου του 2019, λίγο πριν ανακοινωθεί το σχέδιο που πράγματι έχει βοηθήσει να φύγει η ΔΕΗ από το χείλος της κατάρρευσης, ο Κωστής Χατζηδάκης περιέγραφε στη Βουλή ως εξής τη «μαγική» λύση που είχε βρει:

  • «Εξορθολογίζουμε την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ. Προσέξτε, όμως: Η στήριξη των εσόδων της ΔΕΗ, θα εξισορροπηθεί απολύτως για τους καταναλωτές. Αφενός μέσω της πρόσφατης μείωσης του ΦΠΑ και αφετέρου μέσω της περαιτέρω μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή των χρημάτων που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις ΑΠΕ. Διότι ο λογαριασμός του ΕΤΜΕΑΡ έχει υπολογιστεί πως θα έχει πλεόνασμα περίπου 200 εκ. ευρώ. Άρα η ΔΕΗ ενισχύεται, αλλά οι καταναλωτές δεν επιβαρύνονται».

Ο «εξορθολογισμός» των τιμολογίων της ΔΕΗ ήταν, στην πραγματικότητα, μια εύσχημη αναφορά στις μεγάλες αυξήσεις τιμολογίων που αποφασίσθηκαν για να σωθεί η επιχείρηση από την καταστροφή. Η τιμή της κιλοβατώρας, για παράδειγμα, αυξήθηκε περισσότερο από 20%, στα 0,11 ευρώ, ενώ η έκπτωση συνέπειας «ψαλιδίσθηκε» από το 10% στο 5%.

Συνεπής στην υπόσχεσή του για ένα δωρεάν γεύμα, ο κ. Χατζηδάκης μερίμνησε ώστε να μην φθάσει στους καταναλωτές αυτή η αύξηση, προχωρώντας σε σημαντική μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, του ειδικού τέλους που κατευθύνεται στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) για να πληρώνονται οι παραγωγοί. Ο κ. Χατζηδάκης δεν ανησυχούσε για την επίπτωση αυτής της μείωσης, επειδή το περασμένο καλοκαίρι έβλεπε ότι υπήρχε ένα πλεόνασμα στο λογαριασμό και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να πληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του λογαριασμού του γεύματος της ΔΕΗ.

Τώρα, ενώ έχει περάσει κάτι περισσότερο από ένας χρόνος από εκείνες τις αποφάσεις, αποδεικνύεται η αυταπάτη για το δωρεάν γεύμα. Το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί κοντά στα 300 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους, η Κομισιόν στην έκθεση εποπτείας χτυπάει «καμπανάκια» και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ψάχνει εναγωνίως τρόπο να το καλύψει, καταλήγοντας, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει μεταδώσει το Business Daily, στην εύκολη λύση: ένα έκτακτο «χαράτσι» στους παραγωγούς ΑΠΕ. Για να «ντυθεί», μάλιστα, με μια καλή δικαιολογία το σχεδιαζόμενο χαράτσι, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τα ρίχνει στον… συνήθη ύποπτο, λέγοντας ότι όλα θα πήγαιναν καλά, αν δεν υπήρχε η πανδημία.

Ο Σύνδεσμος των παραγωγών από ανανεώσιμες πηγές έχει διαφορετική άποψη και τεκμηριωμένα επιχειρήματα που αποδεικνύουν ότι δεν έφταιξε η πανδημία για το τεράστιο έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ, αλλά η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ που αποφασίσθηκε για να σωθεί η ΔΕΗ. Όπως φαίνεται και στο γράφημα από τη σχετική μελέτη, η μείωση των εσόδων του ΕΛΑΠΕ (γαλάζια γραμμή) θα ήταν πολύ μικρή, εάν δεν υπήρχε η μείωση στο ΕΤΜΕΑΡ.

elape

Ο κ. Χατζηδάκης, όπως και κάθε πολιτικός που κάνει τους λογαριασμούς του σταθμίζοντας το πολιτικό κόστος, πιθανότατα δεν θα πτοηθεί από τις αντιδράσεις και τις εύλογες επισημάνσεις των παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Πιθανότατα, θεωρεί ότι μπορεί να αντέξει η κυβέρνηση αυτό το πολιτικό κόστος της αντίδρασης μιας μερίδας παραγωγών ενέργειας, αφού αποφεύγει τη γενική κατακραυγή που θα προκαλούσε μια αύξηση στα τιμολόγια για τους καταναλωτές.

Όμως, ούτε στους υπολογισμούς του πολιτικού κόστους υπάρχουν δωρεάν γεύματα. Μια κυβέρνηση που «χτυπάει» τους παραγωγούς από ανανεώσιμες πηγές με αυθαίρετες επιβαρύνσεις, μεταφέροντας σε αυτούς την αδυναμία της να λάβει ουσιαστικά μέτρα εξυγίανσης της ΔΕΗ, ή την απροθυμία της να πει στους καταναλωτές ότι κάτι πρέπει να πληρώσουν για να διασωθεί η ΔΕΗ, δεν στέλνει τα καλύτερα «σήματα» στους επενδυτές που περιμένει να έλθουν για να χρηματοδοτήσουν το μικρό θαύμα της μετάβασης από τα «βρώμικα» καύσιμα στην πράσινη ενέργεια.

Δυστυχώς, οι Έλληνες πολιτικοί, όσο και αν η σημερινή κυβέρνηση ομνύει στο σταθερό και φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις, αποδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία ότι λίγο νοιάζονται για την προστασία των επενδυτών από αυθαίρετες επιβαρύνσεις. Και αυτό δημιουργεί ένα λογαριασμό, ο οποίος τελικά πληρώνεται με ένα και μοναδικό τρόπο: «φτώχεια» στις επενδύσεις.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ολοταχώς σε φυσικό αέριο/υδρογόνο η τελευταία λιγνιτική μονάδα

Τρία χρόνια νωρίτερα φέρνει την απολιγνιτοποίηση η ΔΕΗ. Mετατροπή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5, για να αποφύγει μεγάλες ζημιές από τα δικαιώματα ρύπων. Λογιστικό κέρδος 210 εκατ. ευρώ μέσα στο 2020.
EXPRESS ANALYSIS

«Ανάσα» για τις ελληνικές τράπεζες, φεύγουν δύο μεγάλα «βαρίδια»

Ο οίκος Moody's πιστοποιεί ότι η πανδημία δεν θα αφήσει πίσω της μεγάλου ύψους «κόκκινα» δάνεια και προαναγγέλλει αναβαθμίσεις. Η κυβέρνηση παρέχει ισχυρή στήριξη στην αύξηση κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς.
EXPRESS ANALYSIS

Crash test αγορών Ελλάδας - Τουρκίας: Γιατί βγαίνει νικήτρια η Ελλάδα

Μετά την BlackRock και η HSBC δείχνει προτίμηση στις ελληνικές μετοχές έναντι των τουρκικών. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας, γιατί η Τουρκία πληρώνει υψηλό τίμημα για τις πολιτικές Ερντογάν.