ΓΔ: 1440.15 -0.59% Τζίρος: 56.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:46:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Επίθεση παραγωγών ΑΠΕ σε Χατζηδάκη για το έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό

Μελέτη του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά αποδεικνύει ότι δεν έφταιξε η πανδημία για το έλλειμμα στον ΕΛΑΠΕ, αλλά η μείωση του ειδικού τέλους (ΕΤΜΕΑΡ) στο πλαίσιο των μέτρων εξυγίανσης της ΔΕΗ.

Σφοδρή επίθεση στον υπουργό Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, εξαπολύουν οι παραγωγοί ενέργειας από φωτοβολταϊκά, την ώρα που οι πληροφορίες από το υπουργείο κάνουν λόγο για σχέδιο επιβολής έκακτου «χαρατσιού» στους παραγωγούς ΑΠΕ, ώστε να καλυφθεί το μεγάλο έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), στο οποίο αναφέρθηκε πρωινό ρεπορτάζ του Business Daily.

Με τεκμηριωμένη μελέτη, ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) αποδεικνύει ότι το τεράστιο έλλειμμα που έχει εμφανισθεί στον ΕΛΑΠΕ δεν είναι αποτέλεσμα των έκτακτων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, αλλά κυρίως της απόφασης Χατζηδάκη, τον περασμένο Σεπτέμβριο και στο πλαίσιο της εξυγίανσηςη της ΔΕΗ, να προχωρήσει σε μείωση του ειδικού τέλους για τις ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ), ώστε να αντισταθμιστεί η αύξηση των τιμολογίων για την ενίσχυση της ΔΕΗ και να μην περάσει στους καταναλωτές.

«Μας προκαλεί απορία το πώς η ηγεσία του ΥΠΕΝ πέρυσι φαντάστηκε και συνεχίζει να φαντάζεται την αφαίρεση πόρων από τον ΕΛΑΠΕ μέσω της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ προς όφελος της ΔΕΗ, χωρίς μάλιστα κάποια στιγμή να πρέπει να το επαναφέρει ώστε να ισοσκελιστεί ο Λογαριασμός και να μην συνεχίσει σε αρνητικό έδαφος», τονίζει ο ΣΠΕΦ.

Στην ανάλυσή του, ο ΣΠΕΦ υπογραμμίζει ότι «η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ ευθύνεται για τη διάλυση του ΕΛΑΠΕ και όχι ο COVID» και επισημαίνει ότι:

  • Το Υπουργείο Ενέργειας με την ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/76979/4917, ΦΕΚ Β3373 από 31/8/19 αποφάσισε μέσω της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ και μάλιστα αναδρομικά από 01/01/19 να αποστερήσει περί τα ~200 εκ. ευρώ ετησίως (δηλ. ~400 εκατ. ευρώ σωρευτικά, μέχρι το τέλος του 2020) από τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), απ' όπου δηλαδή πληρώνεται η παραγωγή από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στη συνέχεια διαμορφώνει μία περιρρέουσα ρητορική πως δήθεν η κρίση του COVID-19 ευθύνεται για την εκτροπή των αποτελεσμάτων του ΕΛΑΠΕ.  Υπό το φως αυτό, ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) προέβη σε αναλογιστική μελέτη – μοντελοποίηση σεναρίων για την διερεύνηση του κατά πόσο ευθύνεται η πανδημία για την κατάσταση αυτή και πόσο η συντελεσθείσα μείωση του ΕΤΜΕΑΡ.
  • Από την παρούσα λοιπόν ανάλυση προκύπτει πως η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ ήταν εξ’ αρχής απολύτως εσφαλμένη, αφού δεν υπήρχε ουδεμία ρεαλιστική περίπτωση να ευσταθήσει ακόμη και αν δεν υπήρχε η πανδημία. Μόνη της η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ οδηγεί ακόμη και χωρίς συνθήκες COVID-19 τον λογαριασμό σε σωρευτικό έλλειμμα -61 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020 ή -131 εκατ. ευρώ αν συνυπολογιστεί και το θεσμοθετημένο μαξιλάρι των 70 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε εκ του Νόμου να διατηρείται.  Αντίθετα αν το ΕΤΜΕΑΡ δεν μειωνόταν, ο ΕΛΑΠΕ θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στην πανδημία του COVID-19 καταλήγοντας στο τέλος του 2020 σε σωρευτικό πλεόνασμα 73 εκατ. ευρώ ή 3 εκατ. ευρώ αφαιρουμένου του μαξιλαριού που θα έπρεπε εκ του Νόμου να διατηρείται. 
  • Υπενθυμίζουμε τέλος πως σύμφωνα και με παλαιότερη από τον Μάρτιο του 2020 μελέτη μας για την κατάσταση μετά COVID στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με ποσοτικά τεκμηριωμένο τρόπο (ο οποίος επιβεβαιώθηκε και από τα θεαματικά οικονομικά αποτελέσματα α’ 6μήνου 2020 της ΔΕΗ) υποδείξαμε στην Πολιτεία πως η κρίση της πανδημίας δημιουργεί πολλαπλάσια πρόσθετα κέρδη στην Προμήθεια απ’ όση απώλεια δημιουργεί στον ΕΛΑΠΕ. Με άλλα λόγια τα χρήματα που πληρώνουν οι καταναλωτές για ηλεκτρική ενέργεια υπό τον COVID όχι μόνο επαρκούν αλλά και περισσεύουν.  Αναδιανομή χρειάζεται μόνο μεταξύ Προμήθειας και ΕΛΑΠΕ, ήτοι αντιστροφή αυτού που η Κυβέρνηση έπραξε με την μείωση του ΕΤΜΕΑΡ πέρυσι.

Όπως φαίνεται και στο γράφημα από τη μελέτη του ΣΠΕΦ, η μείωση των εσόδων του ΕΛΑΠΕ θα ήταν πολύ μικρή (γαλάζια γραμμή), αν δεν είχε εφαρμοστεί η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ.

elape

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ που συντελέστηκε με την ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/76979/4917 και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/19 ήταν απολύτως εσφαλμένη, αφού δεν υπήρχε ρεαλιστική περίπτωση να ευσταθήσει ακόμη και αν δεν υπήρχε η πανδημία. Μόνη της η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ οδηγεί χωρίς COVID τον λογαριασμό σε σωρευτικό έλλειμα -61 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020 ή -131 αν συνυπολογιστεί και το θεσμοθετημένο μαξιλάρι των 70 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε εκ του νόμου να υπάρχει.

Αντίθετα αν το ΕΤΜΕΑΡ δεν μειωνόταν, ο ΕΛΑΠΕ θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στην πανδημία του COVID καταλήγοντας στο τέλος του 2020 σε σωρευτικό πλεόνασμα 73 εκατ. ευρώ ή 3 εκατ. αν αφαιρεθεί το μαξιλάρι των 70 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε εκ του νόμου να υπάρχει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιο κόλπο βρήκαν παραγωγοί ΑΠΕ για να παρακάμπτουν το πλαφόν

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ότι παραγωγοί ΑΠΕ πωλούν λιγότερο ρεύμα στην αγορά Επόμενης Ημέρας, όπου έχει τεθεί πλαφόν τιμής, και προτιμούν τις άλλες αγορές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, όπου οι τιμές είναι πολλαπλάσιες.
ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για μικρά έργα ΑΠΕ, φθηνό ρεύμα για τους ευάλωτους

Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες. Σφοδρές επικρίσεις από Τσίπρα, προειδοποίηση για αύξηση τιμών στο ρεύμα. Αντιδράσεις από την αγορά για τις διατάξεις για την αποθήκευση ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το νέο χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ και οι... εξεγέρσεις κατά των έργων

Ως το τέλος του έτους το νέο χωροταξικό για τις ΑΠΕ, ενώ το υπουργείο ζήτησε κατεπείγουσα ενημέρωση από τις περιφέρειες για όλα τα έργα. Διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν υπόσχεται ο Κ. Σκρέκας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κόβονται» οι ανεμογεννήτριες από το σχέδιο για την Αστυπάλαια

Μόνο με φωτοβολταϊκά θα «τρέξει», τουλάχιστον σε πρώτη φάση, το πρόγραμμα για το πρώτο «πράσινο» νησί, λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων στα αιολικά. Προχωρά το αντίστοιχο πρόγραμμα και για τη Χάλκη.