ΓΔ: 905.93 0.04% Τζίρος: 26.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:32:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Έρχεται έκτακτο «χαράτσι» στους παραγωγούς ΑΠΕ

Χιλιάδες επενδυτές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα κληθούν να καλύψουν το έλλειμμα των 287 εκατ. ευρώ στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Για μόνιμη λύση στο πρόβλημα εξετάζεται να επιβαρυνθούν οι πάροχοι ενέργειας.

Στους «πράσινους» επενδυτές φαίνεται ότι κληρώνει για να πληρώσουν τον λογαριασμό της «μαύρης τρύπας» του ειδικού λογαριασμού μέσω του οποίου πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έβαλαν στο τραπέζι κάθε πιθανό σενάριο, ωστόσο η μόνη περίπτωση για να επιλυθεί ο γρίφος, χωρίς μια γενικότερη ανάφλεξη στην ενεργειακή αγορά, είναι να πληρώσουν το «μάρμαρο» οι παραγωγοί των ΑΠΕ.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι το ΥΠΕΝ θα τους επιβάλει μια εφάπαξ εισφορά -δεν θα μπορούσε να είναι μόνιμη καθώς θα αντέκειτο στις κοινοτικές οδηγίες-  η οποία μένει να φανεί ποια μορφή θα έχει, δηλαδή αν θα είναι οριζόντια ή όχι, με διάρκεια τόση, όσο χρειάζεται για να μηδενιστεί η φετινή «τρύπα», που εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 287 εκατ. ευρώ. Και μιλάμε μόνο για το φετινό έλλειμμα, καθώς για κάθε μήνα που θα περνάει και τα έσοδα του ειδικού λογαριασμού δεν καλύπτουν τις δαπάνες, δηλαδή τις πληρωμές, θα ανοίγει νέα «τρύπα», άρα θα πρέπει να βρεθεί μια πιο μόνιμη λύση.

Αυτή θα προβλέπει κατά πάσα πιθανότητα ότι η χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ, του βασικού δηλαδή τροφοδότη του ειδικού λογαριασμού των πράσινων παραγωγών, του επονομαζόμενου ΕΛΑΠΕ, θα ενσωματωθεί στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων κάθε προμηθευτή. Τούτο σημαίνει ότι όταν αυτός θα υπολογίζει τις χρεώσεις τους θα πρέπει να συμπεριλάβει πλέον σε αυτές και την παράμετρο του ΕΤΜΕΑΡ. Η συζήτηση αυτή δεν έχει ακόμη ανοίξει, αφού βασική αυτή την στιγμή έγνοια του ΥΠΕΝ είναι πώς θα αντιμετωπίσει το άμεσο πρόβλημα. Όταν, ωστόσο, ξεκινήσει ο διάλογος με τους προμηθευτές, θα πρέπει αυτοί να δεσμευτούν προς το υπουργείο ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μετακυλήσουν την χρέωση στους καταναλωτές, αλλά θα απορροφήσουν τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος της. Διαφορετικά θα επιστρέψουμε στο σημερινό αδιέξοδο.

Αλλά και αυτή η μόνιμη λύση απαιτεί μια προϋπόθεση προκειμένου να εφαρμοστεί: Να βρεθεί τρόπος να διατηρηθεί η πολύ μικρή συμμετοχή που έχει σήμερα η βιομηχανία στο ΕΤΜΕΑΡ. Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες έχουν εξασφαλίσει πολύ ευνοϊκή αντιμετώπιση στο συγκεκριμένο θέμα. Αν το ΕΤΜΕΑΡ μεταφερθεί στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων, ενδεχομένως να βρεθούν σε δυσμενή θέση.

Τι «μέτρησε» στην απόφαση

Πώς έφτασε στην απόφαση το ΥΠΕΝ να πληρώσουν το λογαριασμό μόνο οι παραγωγοί των ΑΠΕ; Η εξήγηση είναι απλή: Αν επικρατούσε το σενάριο να επιβαρυνθούν τόσο οι πρώτοι, όσο και οι προμηθευτές με την επιβολή μιας επίσης έκτακτης χρέωσης, τότε η ΔΕΗ θα πλήρωνε την μερίδα του λέοντος. Δηλαδή το 70%, όσο και το μερίδιο που έχει στην λιανική του ρεύματος.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το υπουργείο θα κινδύνευε να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια που καταβάλλει εδώ και ενάμισι χρόνο προκειμένου να εξυγιάνει την επιχείρηση, η οποία διέρχεται μια ευαίσθητη φάση. Ναι μεν έχει παρουσιάσει για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο κερδοφορία, ωστόσο ουδείς εγγυάται ότι οι παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτήν -κυρίως η κατάρρευση των τιμών στα καύσιμα και των τιμών χονδρικής- θα συνεχίσουν να υφίστανται για καιρό. Επιπλέον, το τελευταίο που θέλει αυτή την στιγμή η κυβέρνηση είναι να σταλεί στην επενδυτική κοινότητα ένα μήνυμα ότι επιβαρύνει με έξτρα χρεώσεις την ΔΕΗ.

«Έχω στο μυαλό μου εξίσου τους επενδυτές στο χώρο των ΑΠΕ -τους οποίους υποστηρίζουμε- καθώς και τους καταναλωτές (συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων), που πλήττονται από τον κορωνοϊό. Με ενδιαφέρει όμως και η πορεία των βασικών πυλώνων του ενεργειακού συστήματος, ξεχωρίζοντας τη ΔΕΗ. Διότι με ενδιαφέρει ό,τι έχει επιτευχθεί στη ΔΕΗ με τη μία ή με την άλλη κίνηση να μην σπαταληθεί», ήταν τα λόγια του Κωστή Χατζηδάκη στην διάρκεια συνεδρίου την Παρασκευή, με τα οποία φωτογράφισε στην ουσία την παραπάνω λύση.

Το βέβαιο είναι ότι η απόφαση θα προκαλέσει αναστάτωση στην «πράσινη» αγορά και ότι αυτή θα εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο πολιτικό μέσο πίεσης, προκειμένου να μην περάσει. Δεδομένου ότι το κύριος βάρος θα πέσει πάνω στους πολλούς, χιλιάδες μικρούς και μεσαίους επενδυτές φωτοβολταϊκών, θεωρείτα βέβαιο ότι αυτοί θα επιστρατεύσουν τους τοπικούς βουλευτές, προκειμένου με την σειρά τους να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση. Το σίριαλ με το «ποιος θα πληρώσει τον ενεργειακό λογαριασμό της αγοράς», δεν έχει ακόμη τελειώσει...

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Viomihania, Viomixania, Metapoiisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία ΔΕΗ - βιομηχανίας για το ρεύμα

Επανήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες η ΔΕΗ. Διάθεση και από τις δύο πλευρές για επίτευξη συμφωνίας. Προς κατάργηση νυχτερινών τιμολογίων, τι θα γίνει με τα δικαιώματα Co2.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα 19% στη χονδρική τιμή ρεύματος, «ηλεκτροπληξία» στους καταναλωτές

Συνεχής η αύξηση στη χονδρική τιμή του ρεύματος από την αρχή του έτους, επιβάρυνση τον Μάιο και από τη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων. Ενεργοποιούνται οι σχετικές ρήτρες και «φουσκώνουν» οι λογαριασμοί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι κρύβει ο «πόλεμος» για το ρεύμα: Το πρωτοφανές πρόστιμο από ΡΑΕ

«Κορυφή του παγόβουνου» το πρόστιμο 5 εκατ. ευρώ στον ΑΔΜΗΕ για την αδυναμία ολοκλήρωσης του Δυτικού Διαδρόμου στην Πελοπόννησο. Πολλά και σοβαρά τα ανοικτά μέτωπα για ενεργειακή ασφάλεια και τιμές.