ΓΔ: 1390.69 -0.71% Τζίρος: 147.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

«Ανάσα» για τις ελληνικές τράπεζες, φεύγουν δύο μεγάλα «βαρίδια»

Ο οίκος Moody's πιστοποιεί ότι η πανδημία δεν θα αφήσει πίσω της μεγάλου ύψους «κόκκινα» δάνεια και προαναγγέλλει αναβαθμίσεις. Η κυβέρνηση παρέχει ισχυρή στήριξη στην αύξηση κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς.

Δύο μεγάλα «βαρίδια» στην επενδυτική αξιολόγηση των τραπεζικών μετοχών φαίνεται ότι απομακρύνονται, καθώς εκλείπουν οι ανησυχίες για μια νέα επιβάρυνση των τραπεζών από μεγάλου ύψους «κόκκινα» δάνεια λόγω της πανδημίας, ενώ η κυβέρνηση στηρίζει με αποφασιστικότητα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς, παρά τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται από την αντιπολίτευση, μέσω της οποίας η μεγαλύτερη σε ενεργητικό ελληνική τράπεζα θα επιταχύνει δραστικά την εξυγίανση του ισολογισμού της και θα απομακρυνθούν ευρύτερες ανησυχίες για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Λίγο μετά τις 16.00, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών στο ΧΑ κέρδιζε περισσότερο από 3%, με την Alpha να κερδίζει περισσότερο περίπου 4,50%, την Eurobank να ενισχύεται κατά 4,50%, την Εθνική κατά 1% και την Πειραιώς να χάνει περισσότερο από 6%, ενώ νωρίτερα είχε θετικό πρόσημο.

Στη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας των επενδυτών για τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος έδωσε σήμερα τη δική της απάντηση η Moody's. Ενώ υπάρχουν ως τώρα διαφορετικές εκτιμήσεις για την πιθανή επιβάρυνση με νέα «κόκκινα» δάνεια, καθώς οι τραπεζικές διοικήσεις εκτιμούν ότι δεν θα ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος ότι θα μπορούσε να φθάσει και τα 10 δισ. ευρώ, ο κορυφαίος οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης όχι μόνο υποβαθμίζει το πρόβλημα, αλλά προαναγγέλλει αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών, καθώς άλλαξε την προοπτική των βαθμολογιών για το τραπεζικό σύστημα από σταθερή σε θετική.

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι η θετική προοπτική στις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών πρωτίστως αντανακλά τις προσδοκίες ότι θα υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στη μείωση των μεγάλου ύψους μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν «κληρονομήσει» οι τράπεζες από την προηγούμενη κρίση, κυρίως μέσα από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων, ενώ σταδιακά θα ενισχυθεί η λειτουργική κερδοφορία ξεκινώντας από χαμηλή βάση.

Στη γενική του τοποθέτηση για τα επτά εθνικά τραπεζικά συστήματα που αναβάθμισε σήμερα, ο οίκος Moody's σημειώνει ότι ο κίνδυνος επιδείνωσης του ενεργητικού των τραπεζών λόγω της πανδημίας είναι μέτριος, ενώ οι αναβαθμίσεις αντανακλούν τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, καθώς η ευρωζώνη ανακάμπτει από την οικονομική κρίση της πανδημίας.

Ενώ αυτές οι προβλέψεις ενισχύουν την αισιοδοξία για ομαλή υπέρβαση της κρίσης του κορονοϊού από τις τράπεζες, με παράλληλη εκκαθάριση των παλιών «κόκκινων» δανείων και βελτίωση της κερδοφορίας, ένα ακόμη «βαρίδι» για τον κλάδο, δηλαδή η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της Τράπεζας Πειραιώς απομακρύνεται μέσω της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, που η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι υποστηρίζε ένθερμα.

Στη σχετική συζήτηση, σήμερα στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, λόγω του υψηλού δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Όταν η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα έχει "κόκκινο" το μισό χαρτοφυλάκιο δανείων της, υπάρχει πρόβλημα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και     πρόβλημα δυνατότητας χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, και διάχυσης της ευνοϊκής νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Μάλιστα, όπως εξήγησε, η αύξηση κεφαλαίου θα αποτρέψει τα χειρότερα σενάρια: «Η μη εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας θα παγίδευε το πιστωτικό ίδρυμα σε αδυναμία μεγέθυνσης του ισολογισμού της και παραγωγής οργανικών κερδών, εν μέσω ολοένα αυξανόμενων εποπτικών απαιτήσεων και δυσχερούς πρόσβασης στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου. Αυτό πιθανότατα θα οδηγούσε σε εφαρμογή μέτρων εξυγίανσης. Και όπως ελπίζω καταλαβαίνουμε όλοι, το κόστος για καταθέτες και Δημόσιο από τυχόν εφαρμογή μέτρων εξυγίανσης θα ήταν δυσβάστακτο, ενώ θα προέκυπτε ανεπανόρθωτο πλήγμα στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Σε ό,τι αφορά την κριτική που γίνεται από την αντιπολίτευση για την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι «σχεδιάζεται να προβλεφθεί προνομιακή κατανομή νέων μετοχών για τους υφιστάμενους μετόχους, με προτιμησιακή διαχείριση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από τον Μάρτιο οι επενδυτές έχουν αρχίσει να προεξοφλούν θετικά σενάρια για τον τραπεζικό κλάδο, οδηγώντας τις αποτιμήσεις σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ οι διαφαινόμενες θετικές εξελίξεις σε σχέση με τα «κόκκινα» δάνεια από την πανδημία και η ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς διαμορφώνουν πολύ καλύτερους όρους για την τοποθέτηση νέων επενδυτικών κεφαλαίων στον κλάδο, όπως εκτιμούν αναλυτές. Τον Μάρτιο, η Eurobank ενισχύθηκε σχεδόν κατά 25%, η Εθνική κατά 18% και η Alpha κατά 11%, ενώ απώλειες κατά 43% είχε η Πειραιώς, λόγω της αύξησης κεφαλαίου.

Οι αποδόσεις των τραπεζικών μετοχών τον Μάρτιο και το τρίμηνο     
Μετοχήτιμή 2/26/21τιμή 3/31/21Δ(%)τιμή 12/31/20Δ(%)
EUROBANK0,580,7324,80%0,5825,30%
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ2,12,4818,10%2,269,70%
ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ0,830,9211,20%0,95-3,90%
ΠΕΙΡΑΙΩΣ0,770,44-43,20%1,3-66,40%

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

trapezes-banks
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς οι ελληνικές τράπεζες «κλειδώνουν» διπλάσιες αποτιμήσεις από το 2019

Η τεράστια διαδρομή που έχουν διανύσει οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές από το 2019: Τι δείχνει η σχέση τιμής προς τη λογιστική αξία. Πώς οι διεθνείς επενδυτές θα επιβεβαιώσουν με τα κεφάλαιά τους την αλλαγή επενδυτικής «πίστας».
Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρ. Μεγάλου: Πώς θα ανεβεί στο 50% η διανομή μερισμάτων από την Πειραιώς

Με διατήρηση υψηλής κερδοφορίας και ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας, η Πειραιώς αναμένεται να επιτύχει το στόχο για διανομή 50% των κερδών. Σε λειτουργία φέτος η νέα ψηφιακή τράπεζα. Τελευταία εθελουσία το 2024.
Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρ. Μεγάλου: «Παράθυρο» υπέρβασης στόχων για τα κέρδη της Τρ. Πειραιώς

Οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία του 2023 βασίζονται σε συντηρητικές προβλέψεις για τα επιτόκια της ΕΚΤ. Η δημόσια πρόταση για MIG θα έχει κόστος λίγων μονάδων στα κεφάλαια, αλλά η τράπεζα προσβλέπει σε σημαντικά οφέλη.
Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρ. Μεγάλου: Χρονιά ορόσημο το 2023 με ισχυρά μεγέθη για την Πειραιώς

Ισχυρή ανάπτυξη με ρυθμό 3% για την Ελλάδα «βλέπει» ο CEO της τράπεζας Πειραιώς και προβλέπει μεγάλη αύξηση κερδών ανά μετοχή στα 0,45 ευρώ, με απόδοση κεφαλαίου στο 10%. Άνετη κεφαλαιακή επάρκεια στο τέλος του έτους.
Trapeza, Bank
ΑΓΟΡΕΣ

«Ξεκλειδώνουν» τις αγορές οι τράπεζες: Μαραθώνιος για άντληση 13 δισ.

Ξεπέρασε τις προσδοκίες η επιτυχία της Τρ. Πειραιώς στην πρώτη έκδοση τίτλου AT1 από ελληνική τράπεζα. Δύσκολη αποστολή τα επόμενα χρόνια: οι τράπεζες θα πρέπει να αντλούν 3 δισ. το χρόνο έως το 2025.