Φώτο: ΑΠΕ

Επαναπατρίστηκαν ακόμα 200 Βρετανοί που ήταν αποκλεισμένοι στη Κίνα

Ακόμα ένα αεροπλάνο που μετέφερε 200 Βρετανούς και ξένους υπηκόους που βρίσκονταν στην ηπειρωτική Κίνα επέστρεψε σε βρετανικό αεροδρόμιο με τους επιβάτες να παραμένουν σε καραντίνα για τις επόμενες 14 ημέρες.

Ένα δεύτερο και «τελευταίο» αεροπλάνο που είχε ναυλώσει το Λονδίνο για τον επαναπατρισμό σχεδόν 200 Βρετανών και άλλων ξένων πολιτών που εξακολουθούσαν να βρίσκονται στην επαρχία Χουμπέι, το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού, προσγειώθηκε σήμερα στη Βρετανία.

Το αεροπλάνο που απογειώθηκε χθες από την πόλη Ουχάν στις 3.20 τοπική ώρα (21.20 ώρα Ελλάδος) προσγειώθηκε σήμερα το πρωί στη βάση του Μπράιζ Νόρτον, περίπου 120 χιλιόμετρα δυτικά του Λονδίνου. Σχεδόν 200 άνθρωποι επέβαιναν σε αυτό, βρετανικής και άλλης εθνικότητας, «ανάμεσά τους ιατρικό προσωπικό και η ομάδα μας που διευκόλυνε την πτήση», είχε ανακοινώσει χθες το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζίν δήλωσε την Παρασκευή ότι 38 Γάλλοι επρόκειτο να επαναπατριστούν με αυτή τη βρετανική πτήση. Οι επαναπατρισθέντες θα μείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Το Λονδίνο είχε συστήσει προηγουμένως στους σχεδόν 30.000 Βρετανούς που βρίσκονταν στην Κίνα να εγκαταλείψουν τη χώρα για να ελαχιστοποιήσουν την έκθεσή τους στον ιό. Ο κοροναϊός εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο και έχει σκοτώσει 811 ανθρώπους στην ηπειρωτική Κίνα, συν ένα θάνατο στο Χονγκ Κονγκ και άλλον ένα στις Φιλιππίνες.

Ο απολογισμός του κοροναϊού ξεπερνά συνεπώς αυτόν του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) που ήταν θανατηφόρο για 774 ανθρώπους παγκοσμίως την περίοδο 2002-2003. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων ήταν νωρίτερα σήμερα σχεδόν 37.200.

Η Βρετανία είχε ήδη επαναπατρίσει 94 Βρετανούς από την Ουχάν, ανάμεσά τους 83 σε μια πρώτη πτήση που είχαν ναυλώσει οι βρετανικές αρχές σε συνεργασία με τις ισπανικές αρχές, και 11 που επαναπατρίστηκαν με γαλλική πτήση που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η καραντίνα για τις αφίξεις στη Βρετανία θα επανεξετάζεται κάθε τρεις εβδομάδες

Μέχρι στιγμής, κάθε τρεις εβδομάδες επανεξετάζονται οι περιορισμοί του lockdown εξαιτίας του κορονοϊού, με βάση τα νέα δεδομένα από την ειδική επιστημονική επιτροπή που συμβουλεύει την κυβέρνηση.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Βρετανίας για το μεταναστευτικό

Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την καταπολέμηση των δικτύων των παράνομων διακινητών μέσω της περαιτέρω ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αρχών αστυνόμευσης και δικαιοσύνης των δύο χωρών.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θα διατεθούν άμεσα 5.000 προστατευτικές μάσκες στη δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι

Έπειτα από πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, 5.000 από τις προστατευτικές μάσκες που δωρίζει η κυβέρνηση της Κίνας θα διατεθούν άμεσα στη δομή φιλοξενίας στο Κρανίδι.