ΓΔ: 2309.1 1.50% Τζίρος: 365.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Άρειος Πάγος πρόσοψη
Πρόσοψη του Αρείου Πάγου, ανώτατου δικαστηρίου στην Ελλάδα, υπό ηλιόλουστο ουρανό.

Παρέμβαση της εισαγγελέως Αρείου Πάγου για τα νεκρά ψάρια στον Βόλο

Η κ. Αδειλίνη παρήγγειλε στην εισαγγελέα πρωτοδικών Βόλου την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να εξετασθεί το όλο ζήτημα.

Παρενέβη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη στην υπόθεση του μεγάλου αριθμού νεκρών ψαριών στην λίμνη Κάρλα, στον Παγασητικό.

Η κ. Αδειλίνη παρήγγειλε στην εισαγγελέα πρωτοδικών Βόλου την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης. Η προκαταρκτική έρευνα αποσκοπεί στο «να διερευνηθεί, εκτός των άλλων, αν έπρεπε και για ποιο λόγο ήταν ανοικτό το θυρόφραγμα που οδηγεί στην σήραγγα, η οποία αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τα νερά όλης της πεδιάδας της Λάρισας-Κάρλας στον Παγασητικό, και γενικά πώς ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας της σήραγγας αυτής».

Επίσης, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός παρήγγειλε να «διερευνηθεί περαιτέρω ποιοι έλαβαν την απόφαση για την άρδευση της ως άνω πεδιάδας, με τον τρόπο που έγινε, και εάν στάθμισαν ή όχι τον κίνδυνο για τον Παγασητικό από τη συνεχή ροή της Κάρλας σ' αυτόν».

Ειδικότερα, η παραγγελία της κ. Αδειλίνη έχει ως εξής: «Ενόψει της εφιαλτικής εικόνας με τόνους νεκρών ψαριών της λίμνης Κάρλας στον Παγασητικό, και με προφανείς τις δυσμενέστατες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και στην οικονομική ζωή του νομού, παρακαλούμε να διενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί, εκτός των άλλων, αν έπρεπε και για ποιο λόγο ήταν ανοικτό το θυρόφραγμα που οδηγεί στην σήραγγα, η οποία αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τα νερά όλης της πεδιάδας της Λάρισας-Κάρλας στον Παγασητικό, και γενικά πώς ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας της σήραγγας αυτής.

Να διερευνηθεί περαιτέρω ποιοι έλαβαν την απόφαση για την άρδευση της ως άνω πεδιάδας, με τον τρόπο που έγινε, και εάν στάθμισαν ή όχι τον κίνδυνο για τον Παγασητικό από τη συνεχή ροή της Κάρλας σ' αυτόν.

Να ελεγχθεί επίσης αν το θυρόφραγμα έπρεπε να κλείσει σε προγενέστερο χρόνο, μόλις δηλ. εμφανίστηκαν νεκρά ψάρια στον Παγασητικό ή ακόμη και προγενέστερα, ενόψει της χαμηλής στάθμης του νερού στην Κάρλα.

Να διερευνηθεί επί πλέον αν υπάρχει και ποιο είναι το εγκεκριμένο σχέδιο αποστράγγισης νερού από τη λίμνη Κάρλα, καθώς επίσης ποιος έδωσε την εντολή ταφής νεκρών ψαριών στο χείμαρρο Ξηριά (δείτε και την αναφορά στη συνέντευξη τύπου του περιφερειάρχη και της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου την 27-8-2024, συνημμένο σχετικό δημοσίευμα του thessaliatv, σε εργολαβία για τη συλλογή των ψαριών από τη γέφυρα Διμηνίου και πάνω και σε δίχτυ του Λιμεναρχείου στον Ξηριά).

Να ενημερωθούμε σχετικά».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άρειος Πάγος πρόσοψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκη: Οι υποκλοπές παραμένουν ανοιχτό ζήτημα – Ζητείται δικαιοσύνη

Η δικογραφία για τις υποκλοπές επιστρέφει στον Άρειο Πάγο για περαιτέρω έρευνα, συμπεριλαμβάνοντας υπόπτους για κατασκοπεία. Η Νίκη τονίζει πως οι θεσμοί ήταν τα θύματα και ζητά αυστηρή απόδοση ευθυνών από τη Δικαιοσύνη.
Άρειος Πάγος πρόσοψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπόθεση Predator: Στον Άρειο Πάγο η έρευνα για κατασκοπεία

Η έρευνα για πιθανή κατασκοπεία στην υπόθεση Predator ανατίθεται στον Άρειο Πάγο, ενώ η Εισαγγελία Πρωτοδικών θα διερευνήσει άλλα τρία αδικήματα για εμπλοκή συγκεκριμένων προσώπων, όπως ζήτησε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο.
Δίκη για τα Τέμπη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άρειος Πάγος: Να αναλογιστούν όλοι την ευθύνη τους στη δίκη Τεμπών

Ο Άρειος Πάγος καλεί όσους εμπλέκονται στη δίκη για την τραγωδία των Τεμπών να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συμβάλουν στη δίκαιη και ομαλή διεξαγωγή της δίκης, με σεβασμό στη Δικαιοσύνη και την απόδοση ευθυνών.
Άρειος Πάγος πρόσοψη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Άρειος Πάγος αποχαιρετά με σεβασμό την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

Ο Άρειος Πάγος αποχαιρέτησε με σεβασμό την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο και τη διεθνή της επίδραση στα γράμματα, αφήνοντας παρακαταθήκη βαθιάς πνευματικής αμφισβήτησης για το μέλλον.