ΓΔ: 2665.93 0.90% Τζίρος: 397.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Άρειος Πάγος πρόσοψη

Παρέμβαση της εισαγγελέως Αρείου Πάγου για τα νεκρά ψάρια στον Βόλο

Η κ. Αδειλίνη παρήγγειλε στην εισαγγελέα πρωτοδικών Βόλου την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να εξετασθεί το όλο ζήτημα.

Παρενέβη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη στην υπόθεση του μεγάλου αριθμού νεκρών ψαριών στην λίμνη Κάρλα, στον Παγασητικό.

Η κ. Αδειλίνη παρήγγειλε στην εισαγγελέα πρωτοδικών Βόλου την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης. Η προκαταρκτική έρευνα αποσκοπεί στο «να διερευνηθεί, εκτός των άλλων, αν έπρεπε και για ποιο λόγο ήταν ανοικτό το θυρόφραγμα που οδηγεί στην σήραγγα, η οποία αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τα νερά όλης της πεδιάδας της Λάρισας-Κάρλας στον Παγασητικό, και γενικά πώς ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας της σήραγγας αυτής».

Επίσης, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός παρήγγειλε να «διερευνηθεί περαιτέρω ποιοι έλαβαν την απόφαση για την άρδευση της ως άνω πεδιάδας, με τον τρόπο που έγινε, και εάν στάθμισαν ή όχι τον κίνδυνο για τον Παγασητικό από τη συνεχή ροή της Κάρλας σ' αυτόν».

Ειδικότερα, η παραγγελία της κ. Αδειλίνη έχει ως εξής: «Ενόψει της εφιαλτικής εικόνας με τόνους νεκρών ψαριών της λίμνης Κάρλας στον Παγασητικό, και με προφανείς τις δυσμενέστατες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και στην οικονομική ζωή του νομού, παρακαλούμε να διενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί, εκτός των άλλων, αν έπρεπε και για ποιο λόγο ήταν ανοικτό το θυρόφραγμα που οδηγεί στην σήραγγα, η οποία αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τα νερά όλης της πεδιάδας της Λάρισας-Κάρλας στον Παγασητικό, και γενικά πώς ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας της σήραγγας αυτής.

Να διερευνηθεί περαιτέρω ποιοι έλαβαν την απόφαση για την άρδευση της ως άνω πεδιάδας, με τον τρόπο που έγινε, και εάν στάθμισαν ή όχι τον κίνδυνο για τον Παγασητικό από τη συνεχή ροή της Κάρλας σ' αυτόν.

Να ελεγχθεί επίσης αν το θυρόφραγμα έπρεπε να κλείσει σε προγενέστερο χρόνο, μόλις δηλ. εμφανίστηκαν νεκρά ψάρια στον Παγασητικό ή ακόμη και προγενέστερα, ενόψει της χαμηλής στάθμης του νερού στην Κάρλα.

Να διερευνηθεί επί πλέον αν υπάρχει και ποιο είναι το εγκεκριμένο σχέδιο αποστράγγισης νερού από τη λίμνη Κάρλα, καθώς επίσης ποιος έδωσε την εντολή ταφής νεκρών ψαριών στο χείμαρρο Ξηριά (δείτε και την αναφορά στη συνέντευξη τύπου του περιφερειάρχη και της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου την 27-8-2024, συνημμένο σχετικό δημοσίευμα του thessaliatv, σε εργολαβία για τη συλλογή των ψαριών από τη γέφυρα Διμηνίου και πάνω και σε δίχτυ του Λιμεναρχείου στον Ξηριά).

Να ενημερωθούμε σχετικά».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ξέπλυμα χρήματος σύμβολα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρέμβαση της Αρχής για ξέπλυμα στη υπόθεση Γ. Μαζωνάκη

Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ερευνά άμεσα τους δύο γιατρούς στην υπόθεση Μαζωνάκη, εξετάζοντας αν υπάρχει ξέπλυμα χρήματος και ενδεχομένως δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.
Παύλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Χωρίς αξιόπιστο κόστος οι προτάσεις της αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ

Ο Παύλος Μαρινάκης κατηγόρησε την αντιπολίτευση για ασυνεπή κοστολόγηση προτάσεων, σημειώνοντας ότι οι εξαγγελίες τους στη ΔΕΘ στερούνται δημοσιονομικής σοβαρότητας και τόνισε πως κάθε κυβερνητικό μέτρο είναι επακριβώς κοστολογημένο.
Άρειος Πάγος κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ένωση Δικαστών κατά της ανανέωσης θητείας στις διοικήσεις δικαστηρίων

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αντιτίθεται στη ρύθμιση του νομοσχεδίου που προβλέπει ανανέωση των θητειών των διοικήσεων δικαστηρίων και αλλαγές στους διορισμούς απολυμένων δικαστικών, ζητώντας να είναι η τελευταία παράταση.
Συμβούλιο της Επικρατείας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέοι αντιπρόεδροι σε Συμβούλιο Επικρατείας και Άρειο Πάγο

Το υπουργικό συμβούλιο, μετά από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, προήγαγε έξι αντιπροέδρους στο ΣτΕ και τρεις στον Άρειο Πάγο, με τη σχετική απόφαση να λαμβάνεται διά περιφοράς.
Άρειος Πάγος πρόσοψη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άρειος Πάγος: Δέσμευση Λυμπερόπουλου και Μπακέλα για το Κράτος Δικαίου

Οι νέοι επικεφαλής του Αρείου Πάγου, Π. Λυμπερόπουλος και Ε. Μπακέλας, δεσμεύονται για τήρηση του Συντάγματος και των νόμων, με τον κ. Λυμπερόπουλο να δηλώνει ότι προτεραιότητα είναι ο άνθρωπος και η αδιάκοπη προσφορά στη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία.
Άρειος Πάγος πρόσοψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Άρειος Πάγος όρισε τους νέους ευρωεισαγγελείς

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου όρισε ομόφωνα τους νέους εντεταλμένους Έλληνες Ευρωπαίους εισαγγελείς, οι οποίοι θα ενισχύσουν το ελληνικό τμήμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας με ορισμούς εφετών και πρωτοδικών.