ΓΔ: 828.34 0.40% Τζίρος: 20.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:33:18 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

ΙΣΑ: Ζητά μέτρα για delivery σούπερ μάρκετ και φαρμακείvn σε ευπαθείς ομάδες

Ο ΙΣΑ καλεί τις ευπαθείς ομάδες να μην επισκέπτονται τους χώρους αυτούς όταν υπάρχει συνωστισμός και ζητά να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα προστασίας.

Ο ΙΣΑ ζητά να ληφθούν μέτρα σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία για την κατ οίκον εξυπηρέτηση των ευπαθών ομάδων και την αποφυγή συγχρωτισμού στους χώρους τους

  • Να δημιουργηθεί τετραψήφιο νούμερο για παραγγελίες και κατ’ οίκον παράδοση.
  • Να οριστεί ο ανώτατος αριθμός πελατών με βάση τα τετραγωνικά του μαγαζιού.
  • Να δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα με τα φαρμακεία που κάνουν κατ’ οίκον παράδοση και ειδική τηλεφωνική γραμμή.
  • Να ληφθούν αυστηρά μέτρα υγιεινής για τους υπαλλήλους των καταστημάτων τροφίμων.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την ανησυχία του για το συνωστισμό που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στα σούπερ μάρκετ και στις λαϊκές αγορές καθώς μπορεί να συμβάλλει στη μετάδοση του κορ0νοϊού.

Ο ΙΣΑ καλεί τις ευπαθείς ομάδες να μην επισκέπτονται τους χώρους αυτούς όταν υπάρχει συνωστισμός και ζητά να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα προστασίας.

Ειδικότερα στα σούπερ μάρκετ και στα φαρμακεία, θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις κατά την εξυπηρέτηση των πελατών και να οριστεί ανώτατος αριθμός ατόμων που μπορεί να βρίσκονται στο χώρο. Οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, τις λαϊκές αγορές και τα delivery θα πρέπει να λαμβάνουν σχολαστικά μέτρα υγιεινής (μάσκες, γάντια, απολυμαντικά κ.τ.λ. ειδικά αν βρίσκονται στο ταμείο).

Επίσης ζητά να ληφθούν μέτρα για την εξυπηρέτηση των ευπαθών ομάδων εξ αποστάσεως από τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

Ειδικότερα ο ΙΣΑ προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να παραμείνουν στο σπίτι τους προτείνει τη λήψη των εξής μέτρων:

1. Οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ να διευρύνουν την κατ’ οίκον παράδοση προϊόντων μέσω τηλεφωνικής γραμμής -καθώς πολλοί ηλικιωμένοι δεν μπαίνουν στο διαδίκτυο- με προσωπικό που θα είναι σωστά εκπαιδευμένο στην αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής κατά την παράδοση των προϊόντων.

2. Να γίνεται από τα φαρμακεία κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων να δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα με τα φαρμακεία που το αναλαμβάνουν και τετραψήφιο νούμερο για τις παραγγελίες.

3. Να οριστεί ο ανώτατος αριθμός πελατών με βάση τα τετραγωνικά του μαγαζιού.

4. Να γίνεται κατ’ οίκον παράδοση των τροφίμων σε όσους σιτίζονται από κοινωνικά παντοπωλεία και συσσίτια. Τονίζεται ότι οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να αποφεύγουν να επισκέπτονται αυτούς τους χώρους ενώ σε περίπτωση που αυτό είναι αναγκαίο, να γίνεται με τη χρήση όλων των ατομικών προφυλάξεων και τις ώρες που δεν υπάρχει μεγάλη κινητικότητα.

Επίσης θα πρέπει να ληφθούν μέτρα τόσο για τους χώρους που έχουν τοποθετηθεί υπαίθρια όργανα γυμναστικής, όσο και για τους αύλειους χώρους των σχολείων που έχουν κλείσει προληπτικά και διαπιστώνεται ότι συγκεντρώνονται παιδιά.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο θέμα ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ.Πατούλης τόνισε τα εξής:«Στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, οφείλουμε όλοι να λαμβάνουμε αυξημένα μέτρα. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται να δείξουν οι ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας όταν κινούνται σε πολυσύχναστα μέρη όπως οι λαϊκές αγορές και τα σούπερ μάρκετ. Θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για να διευκολυνθούν να παραμένουν στο σπίτι τους. Όλοι μαζί μπορούμε να συμβάλουμε στην προάσπιση της υγείας των πολιτών και ενισχύουμε τα μέτρα πρόληψης στο τομέα ευθύνης μας».

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

koronoios-ekav
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύξηση κρουσμάτων βλέπουν οι ειδικοί, πότε έρχεται χαλάρωση των μέτρων

Αύξηση έως και 3.000 κρούσματα «βλέπει» το μοντέλο του καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκου Τζανάκη. Με 2.000 κρούσματα δεν μπορούμε να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.
stress-katathlipsi-ygeia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ψυχική υγεία θα είναι το μεγάλο θέμα την επόμενη ημέρα της πανδημίας

Οι βασικές απειλές που αφήνει πίσω της διογκωμένες η πανδημία είναι το στρες, η μοναξιά και η παγκόσμια μάστιγα της κατάθλιψης ενώ οι ψυχικές ασθένειες έπλητταν ήδη πάνω από έναν στους έξι Ευρωπαίους.
Koronoios, Corona Virus, Emvolia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη αύξηση των εμβολιασμών προβλέπεται για τον Απρίλιο

Εντός Απριλίου θα γίνουν όσοι εμβολιασμοί έγιναν όλο το πρώτο τρίμηνο εκτίμησε ο ΓΓ. Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης. Έως τις αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες άνω των 60 ετών και όσοι πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.