ΓΔ: 1698.19 -0.67% Τζίρος: 191.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φωτο: Υπουργείο Μεταφορών

Υπ. Μεταφορών: Επίσκεψη της ηγεσίας σε δημόσιες υποδομές στη Σαντορίνη

«Ήδη, το υπουργείο έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που αφορούν στα σχολεία, το Αεροδρόμιο και τις λιμενικές υποδομές» ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Επίσκεψη σε δημόσιες υποδομές στη Σαντορίνη πραγματοποίησαν, σήμερα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Επιπρόσθετα, σε σύσκεψη εργασίας στο Γραφείο του Δημάρχου Θήρας, Νίκου Ζώρζου βρέθηκαν στο επίκεντρο έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και των εποπτευόμενων φορέων του, που υλοποιούνται στο νησί και την ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα:

  • Σχολεία: Από τις Κτιριακές Υποδομές έγιναν πρωτοβάθμιοι μετασεισμικοί έλεγχοι σε 36 σχολικές μονάδες στον Δήμο Θήρας, τρεις (3) σχολικές μονάδες στον Δήμο Αντιπάρου και μία (1) σχολική μονάδα στον Δήμο Ανάφης, και όλες κρίθηκαν κατάλληλες.
  • Αεροδρόμιο: Από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία άσκηση σε πραγματικό χρόνο στον αερολιμένα Σαντορίνης με σενάριο την αδιάλειπτη παροχή υπηρεσιών Εναέριας Κυκλοφορίας από εναλλακτικό χώρο, αντί του χώρου του Πύργου Ελέγχου.
  • Λιμενικές εγκαταστάσεις: Με νομοθετική ρύθμιση στο τέλος του 2024 μεταφέρθηκε στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών η αρμοδιότητα σχεδιασμού και υλοποίησης του νέου λιμένα στη Θήρα. Οι μελέτες της Α' φάσης εγκρίθηκαν τον Φεβρουάριο του 2025 και οριστικοποιήθηκε η θέση του προτεινόμενου νέου λιμένα, στον Μονόλιθο. Έχει ξεκινήσει η εκπόνηση των μελετών της Β' Φάσης, οι οποίες απαιτούνται για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή του έργου.
  • Πρανή – φαινόμενα κατολισθήσεων: Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τα αποτελέσματα των αυτοψιών σε διάφορες περιοχές, όπου έχουν διαπιστωθεί φαινόμενα κατολισθήσεων. Με βάση τη σχετική κατηγοριοποίηση, όπου υπάρχει ανάγκη εκτεταμένων μεσομακροπρόθεσμων παρεμβάσεων, όπως το παλιό λιμάνι στην Καλντέρα, θα αξιολογηθεί εάν θα υπάρξει ανάγκη συνδρομής του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις μελέτες και στα έργα, καθώς σήμερα δεν υπάρχει σχετική αρμοδιότητα. Σε άλλες περιοχές, όπως η Θηρασιά και το Αμμούδι, όπου διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων συντήρησης σε υφιστάμενα μέτρα προστασίας, αυτές – πιθανότατα – μπορούν να περατωθούν με ευθύνη των φορέων που, ήδη, έχουν τη σχετική αρμοδιότητα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε:

«Είχαμε, σήμερα, την ευκαιρία ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, να δούμε και να συζητήσουμε παρεμβάσεις που υλοποιούνται, δρομολογούνται και σχεδιάζονται για τη Σαντορίνη.

Ήδη, το υπουργείο έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που αφορούν στα σχολεία, το Αεροδρόμιο και τις λιμενικές υποδομές.

Σε συνεργασία με τον κ. Δήμαρχο, θα προσδιορίσουμε, δυνητικά, πρόσθετες παρεμβάσεις που θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε, ακόμη και αν δεν είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αρκεί να χαρακτηριστούν ως στρατηγικής σημασίας, έτσι ώστε να ενισχύσουμε τις υποδομές του νησιού».

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος, δήλωσε:

«Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή της περιπέτειας της Σαντορίνης, είναι στο πλευρό των κατοίκων. Είναι εδώ για να στηρίξει ένα νησί που δοκιμάζεται.

Σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση με το Δήμαρχο, Νίκο Ζώρζο και προχωρήσαμε σε αυτοψίες, ώστε να είμαστε σε θέση να συμβάλουμε με μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό στις ανάγκες του νησιού.

Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να απαντηθεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Θέλει το χρόνο του. Αλλά το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα είναι εδώ εφόσον χρειαστεί για να στηρίξει το νησί, που νομίζω ότι σιγά – σιγά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μπαίνει στην κανονικότητα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταϊκούρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Θα αντιμετωπιστούν οι ασυνέπειες στον ελληνικό σιδηρόδρομο

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπενθύμισε ότι έχουν ήδη υπογραφεί συμβάσεις και προκηρυχθεί διαγωνισμοί για φράγματα και αντιπλημμυρικά έργα σε Μεσσηνία, Αιτωλοακαρνανία, Λέσβο, Ρέθυμνο και Αττική.
Σταϊκούρας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Σταϊκούρας για Τέμπη: Θα πρέπει να αναμένουμε τη Δικαιοσύνη

Ως προς το τι βήματα έχουν γίνει για την ενίσχυση της ασφάλειας των μεταφορών, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επεσήμανε: «Διαρκώς ενισχύουμε το σύστημα. Απόλυτη ασφάλεια στις μεταφορές δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο.
Σταϊκούρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Πέντε δέσμες παρεμβάσεων για την ανάκαμψη της Θεσσαλίας

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο υπουργός ανέλυσε τις δράσεις που έχουν ήδη αναληφθεί, αλλά και αυτές που υλοποιούνται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε όλες τις ενότητες έργων.
Σταϊκούρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Έργα 1,4 δισ. για την αποκατάσταση των ζημιών λόγω Daniel

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης θα ολοκληρωθούν έως το καλοκαίρι του 2026, ενώ τα υπόλοιπα έχουν προθεσμία υλοποίησης από 15 έως 48 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σταϊκούρας: Έναρξη του έργου ανάταξης 14 συρμών της Γραμμής 1 του Μετρό

«Στόχος να έχουμε τον πρώτο συρμό έτοιμο και λειτουργικό μέχρι τον Νοέμβριο και να μπορέσουμε, όπως έχουμε δεσμευτεί, μέχρι το τέλος του 2026, να έχουμε 14 νέους συρμούς στην Αθήνα» είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.