Φώτο: ΑΠΕ

Στους 20 έφτασαν οι νεκροί στην Ελλάδα, 743 τα συνολικά κρούσματα κορονοϊού

Η απώλεια όσφρησης μπορεί να είναι περίπτωση άτυπης συμπτωματολογίας του νέου κορονοϊού ανέφερε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας σημειώνοντας πως χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για τις ελαφρές περιπτώσεις του ιού.

Στα 743 ανέρχονται τα συνολικά βεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας μετά την καταγραφή 48 νέων κρουσμάτων όπως ενημέρωσε σήμερα Τετάρτη 24 Μαρτίου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Οι νεκροί στη χώρα μας ανέρχονται πλέον στους 20, με 134 ασθενείς να νοσηλεύονται όπου το 60% εξ αυτών είναι άντρες. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται στους 45 με τον μέσο όρο ηλικίας να είναι τα 65 έτη. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για άντρες με υποκείμενα νοσήματα.

Ο κ. Τσίοδρας ανέφερε πως σε όλο τον πλανήτη καταγράφονται μέχρι στιγμής 396.000 κρούσματα με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται στους 17.000 ενώ οι ιαθέντες φτάνουν τους 103.000.

Η απώλεια όσφρησης μπορεί να είναι μια περίπτωση άτυπης συμπτωματολογίας όπως ανέφερε ο λοιμωξιολόγος κ. Τσιόδρας αναφέροντας: «μόνο μελέτες αντισωμάτων θα δείξουν τους επόμενους μήνες ποιος έχει περάσει τον ιό και ποιος όχι. Σε αντίθεση με κάποιες περιοχές της Κίνας, όπου με μαθηματικές μας εκτιμήσεις πέρασε τον ιό μεγάλο μέρος του πληθυσμού, στις περισσότερες χώρες του κόσμου αυτό δεν ισχύει. Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για τις ελαφρές περιπτώσεις του ιού και άτυπη συμπτωματολογία».

Και πρόσθεσε πως «άνθρωποι με τέτοια συμπτωματολογία μπορεί να έχουν τον ιό όπως παραδείγματος χάριν άτομα με διάρροια, ή άτομα στα οποία διαταράσσεται η λειτουργία της όσφρησης και δεν μπορούν να μυρίσουν οσμές. Ή ταυτόχρονα να διαταράσσεται η γεύση. Το 40% των περιπτώσεων ανοσμίας, δηλαδή απώλειας ή υπολειτουργίας της αίσθησης της όσφρησης εμφανίζεται μετά από μια ίωση ή λοίμωξη του αναπνευστικού.

Στην Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, εμφανίζονται όλο και περισσότερες περιπτώσεις ανοσμίας σε επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του ιού. Ενώ διάσημος μπασκετμπολίστας στις ΗΠΑ ανακοίνωσε την ανοσμία σαν το μοναδικό χαρακτηριστικό με το οποίο εμφανίστηκε η νόσος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ν. Χαρδαλιάς: Το κράτος κάνει ότι πρέπει, να μείνουν οι πολίτες στο σπίτι

Την παράταση του λουκέτου στα καταστήματα επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Ν. Χαρδαλιάς αναφέροντας πως το κράτος κάνει ότι πρέπει για τον περιορισμό της επιδημίας και οι πολίτες πρέπει να παραμείνουν σπίτια τους.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Lockdown τουλάχιστον ως 15 Απριλίου και απαγόρευση εξόδου το Πάσχα

Η κυβέρνηση θέλει να περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού στην επαρχία με την χώρα να παραμένει σε καραντίνα μέχρι και το Πάσχα καθώς ο Απρίλιος θεωρείται πολύ κρίσιμος μήνας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος προειδοποιεί για την βιωσιμότητα των ιδιωτικών ιατρείων

Για την ανάγκη να στηρίξει η κυβέρνηση τα ιατρεία, πολυϊατρεία και εργαστήρια κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος που σημειώνει οτι η κατάρρευση τους θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην προσπάθεια αναχαίτισης της επιδημίας.