ΓΔ: 2471.26 0.90% Τζίρος: 70.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:24:40
Πυροσβέστες σε δράση
Πυροσβέστες επιχειρούν σε μέτωπο πυρκαγιάς σε δασική περιοχή στα Βόρεια Προάστια.

Συλλήψεις στη Νάξο για φωτιά σε σκουπίδια – 42 πυρκαγιές σε 24 ώρες

Δύο άτομα συνελήφθησαν στη Νάξο για πρόκληση πυρκαγιάς σε υπαίθριο χώρο με απορρίμματα. Το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 42 πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 37 σβήστηκαν άμεσα.

Σε δύο συλλήψεις προχώρησαν οι αρχές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Νάξο, μετά από πυρκαγιά που σημειώθηκε σε υπαίθριο χώρο με απορρίμματα. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, συνελήφθησαν την Πέμπτη, 15 Αυγούστου 2025, δύο ημεδαποί, κατηγορούμενοι για εμπλοκή στην πρόκληση της φωτιάς, κατά παράβαση της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από ανακριτικούς υπαλλήλους του Κλιμακίου Νάξου. Το περιστατικό αυτό προστίθεται στη λίστα των αυξανόμενων φαινομένων παραβατικότητας που σχετίζονται με δασικές και αγροτικές πυρκαγιές στη χώρα.

Εξέλιξη των αγροτοδασικών πυρκαγιών το τελευταίο 24ωρο

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου, δηλαδή από τις 18:00 της 15ης Αυγούστου έως τις 18:00 της 16ης Αυγούστου 2025, η χώρα κλήθηκε να διαχειριστεί συνολικά 42 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από αυτές, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν και να κατασβήσουν τις 37 στο αρχικό τους στάδιο, ενώ επιχειρήσεις κατάσβεσης βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη σε 5 περιπτώσεις. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τις διαρκείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε και ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών παραμένει αυξημένος.

Διερεύνηση αιτίων και προληπτικές συστάσεις

Τα τοπικά ανακριτικά γραφεία, σε συνεργασία με Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), συνεχίζουν τη διερεύνηση των αιτίων εκδήλωσης των πυρκαγιών. Η εντατικοποίηση των ερευνών κρίνεται απαραίτητη για την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον και την απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία καλεί όλους τους πολίτες να επιδείξουν υψηλό βαθμό προσοχής και υπευθυνότητας, ιδίως σε περιόδους αυξημένου κινδύνου.

Σε περίπτωση που εντοπιστεί πυρκαγιά, οι πολίτες καλούνται – για τη δική τους ασφάλεια – να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών και να αποφεύγουν κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω εξάπλωση της φωτιάς. Όπως σημειώνουν οι αρχές, «η συνεργασία με τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας είναι απολύτως απαραίτητη για την αποτελεσματική διαχείριση τέτοιων κρίσεων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυροσβεστικό όχημα στη φωτιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

Ο κρατικός μηχανισμός τέθηκε σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω ισχυρών ανέμων και πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία 4) σε πολλές περιοχές, με έγκαιρη ενημέρωση όλων των αρμόδιων φορέων ενόψει του κρίσιμου Σαββατοκύριακου.
Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δύσκολες μέρες λόγω πυρκαγιών: Υψηλός κίνδυνος και ενισχυμένα μελτέμια

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Β. Τουρνάς τόνισε την ανάγκη επαγρύπνησης των πολιτών, καθώς η περίοδος υψηλού κινδύνου για δασικές πυρκαγιές έχει ξεκινήσει, λόγω υψηλών θερμοκρασιών, καύσιμης ύλης και ανέμων.
Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Τουρνάς: Το 85% των πυρκαγιών οφείλεται σε αμέλεια

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Ευάγγελος Τουρνάς, τόνισε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας για τις πυρκαγιές, την ενίσχυση της Πυροσβεστικής και αποκάλυψε ότι οι συλλήψεις για εμπρησμούς ξεπερνούν τις 111. Το 85% οφείλεται σε αμέλεια.
Ροδος, rhodos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενισχύεται η αεροπυρόσβεση στη Ρόδο με την άφιξη του ελικοπτέρου Bell 214ST

Το ελικόπτερο Bell 214ST έφτασε και επιχειρεί πλέον στη Ρόδο, ενισχύοντας την αεροπυρόσβεση και την πολιτική προστασία, όπως ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χ. Ευστρατίου. Συνεργάζεται με τα τρία Air Tractor του νησιού.
Ροδος, rhodos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενισχύεται η αεροπυρόσβεση στη Ρόδο με την άφιξη του ελικοπτέρου Bell 214ST

Το ελικόπτερο Bell 214ST έφτασε και επιχειρεί πλέον στη Ρόδο, ενισχύοντας την αεροπυρόσβεση και την πολιτική προστασία, όπως ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χ. Ευστρατίου. Συνεργάζεται με τα τρία Air Tractor του νησιού.
Λάζαρος Κυρίζογλου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Κυρίζογλου: Ανεπαρκής η χρηματοδότηση για πυροπροστασία στους δήμους

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, απάντησε πως η καθυστέρηση ανάθεσης έργου πυροπροστασίας από δήμο ήταν μεμονωμένη και μετέπειτα λύθηκε, τονίζοντας ότι οι περισσότεροι δήμοι αξιοποίησαν τα κονδύλια παρά τα στενά χρονικά περιθώρια.