Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό «JAMA Oncology» φέρνει στο φως ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της παρουσίας συγκεκριμένων ειδών βακτηρίων και μυκήτων στη στοματική κοιλότητα και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 27 είδη μικροβίων τα οποία σχετίζονται με έως και 3,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης αυτής της επικίνδυνης μορφής καρκίνου σε σύγκριση με άτομα με διαφορετική σύνθεση στοματικού μικροβιώματος.
Η παρατήρηση ότι η κακή στοματική υγεία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος είχε ήδη τεκμηριωθεί στο παρελθόν. Ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένας βασικός μηχανισμός είναι ότι τα βακτήρια του στόματος μπορούν να μετακινηθούν μέσω του σάλιου έως το πάγκρεας, επηρεάζοντας τη λειτουργία του, καθώς αυτό το όργανο παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία της πέψης.
Η μελέτη, με επικεφαλής τους επιστήμονες του NYU Langone Health και του αμερικανικού Κέντρου Καρκίνου Perlmutter, ανέλυσε τη γενετική ταυτότητα των μικροβίων που εντοπίστηκαν σε δείγματα σάλιου από 122.000 υγιείς άνδρες και γυναίκες. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για διάστημα εννέα ετών κατά μέσο όρο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι στοματικοί μύκητες, ιδίως του γένους Candida, ενδέχεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου του παγκρέατος.
Συνολικά, διαπιστώθηκε πως 24 είδη βακτηρίων και μυκήτων σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου, ενώ τρία ακόμη είδη βακτηρίων που βρέθηκαν να συσχετίζονται με τον καρκίνο του παγκρέατος, είναι ήδη γνωστό πως συμβάλλουν στην εμφάνιση περιοδοντικής νόσου.
Σημαντικό εύρημα της έρευνας ήταν η ανάπτυξη ενός εργαλείου εκτίμησης κινδύνου που βασίζεται στη σύνθεση του στοματικού μικροβιώματος, προσφέροντας έτσι νέες προοπτικές για την πρόληψη και την πιο έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παγκρέατος.
Η ίδια ερευνητική ομάδα είχε παρουσιάσει πέρυσι ευρήματα που συσχετίζουν συγκεκριμένα βακτήρια του στόματος με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πλακώδους καρκίνου σε κεφάλι και τράχηλο, αναδεικνύοντας τη σημαντική επίδραση του στοματικού μικροβιώματος στην υγεία και τον ρόλο του στη συνολική αξιολόγηση του κινδύνου καρκίνου.