Φώτο: ΑΠΕ

Τι θα ισχύσει για ωράριο Δημοσίου και άδεια ειδικού σκοπού

Η άδεια ειδικού σκοπού θα παραταθεί μέχρι και τέλος Μαΐου όπως ανέφερε ο υπ. Εσωτερικών που υπογράμμισε οτι η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει σταδιακά τονίζοντας πως ακόμα δεν έχει τελειώσει η μάχη με τον κορονοϊό.

Τριπλό ωράριο θα υπάρξει στο Δημόσιο για την προσέλευση των υπαλλήλων ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος που υπογράμμισε πως δεν έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό και σημείωσε πως η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει σταδιακά. Επιπλέον σημείωσε πως η άδεια ειδικού σκοπού θα παραταθεί ανά περίπτωση μέχρι και το τέλος Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά την άδεια Ειδικού Σκοπού, ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στον ΑΝΤ1, ξεκαθάρισε ότι παρατείνεται τουλάχιστον έως το τέλος Μαΐου για όσους έχουν παιδιά έως 12 ετών, ενώ για εκείνους που έχουν παιδιά που φοιτούν στο Γυμνάσιο, η άδεια τερματίζεται στις 18 Μαΐου, οπότε ανοίγουν ξανά τα Γυμνάσια, σημειώνοντας ότι αυτό αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους και εκτιμώντας ότι είναι αυτονόητο να υπάρξει ανάλογη μέριμνα για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους.

Για το ωράριο προσέλευσης των δημοσίων υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους διευκρίνισε ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα αναλαμβάνουν υπηρεσία σε τρεις φάσεις: στις 07:00, στις 08:00 και στις 09:00 το πρωί, με στόχο να μην υπάρχει συγχρωτισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Όπως είπε θα ευνοηθεί η τηλεργασία, της οποίας κάνει χρήση ήδη το 30% των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Η εξυπηρέτηση των πολιτών από το δημόσιο θα γίνεται με ραντεβού, στις περιπτώσεις που απαιτείται φυσική παρουσία. Μέσα στον Μάιο θα υπάρχει η ευχέρεια ηλεκτρονικής υπογραφής για όσους έχουν θέσεις ευθύνης, προς περαιτέρω διευκόλυνση, ενώ μια σειρά πιστοποιητικά (γάμου, γέννησης, θανάτου, εγγυτέρων συγγενών κ.λπ.) θα εκδίδονται ηλεκτρονικά.

Από τις 4 έως τις 18 Μαΐου, οι μετακινήσεις επιτρέπονται εντός των ορίων των νομών, σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, διευκρινίζοντας ότι θα είναι ελεύθερη η μετακίνηση σε όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής, περιλαμβανομένων των νησιών του Αργοσαρωνικού, όπως η Σαλαμίνα και η Αίγινα. Αναφορικά με το πρόστιμο των 150 ευρώ για όσους δεν φορούν μάσκα, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «δεν στηριζόμαστε σε ένα σύστημα ποινών και προστίμων αλλά στη συνειδητή προσπάθεια όλων μας».

Τέλος, όπως σημείωσε, παιδικές χαρές, παιδικοί σταθμοί και ΚΑΠΗ παραμένουν εκτός λειτουργίας, αναφέροντας ωστόσο ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται σταδιακά και ότι τα θέματα επανεξετάζονται κάθε μία ή δύο εβδομάδες, δεδομένου ότι δεν έχει εκλείψει η απειλή της πανδημίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θα εξυπηρετούνται και χωρίς ραντεβού οι πολίτες στις δημόσιες υπηρεσίες

Σύμφωνα με την απόφαση του υπ. Εσωτερικών, οι πολίτες που θα εισέρχονται στην δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέτρα διευκόλυνσης υπαλλήλων του Δημοσίου με παιδιά στο σχολείο

Διευκολύνσεις στους δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά ηλικίας μέχρι Γ' γυμνασίου προσφέρει η κυβέρνηση, καθώς δεν προβλέπεται η λειτουργία ολοήμερου. Τι θα γίνει με τις καλοκαιρινές άδειες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΥΠΕΣ: Με 500.000 ευρώ ενισχύονται οι δήμοι Σαρωνικού και Λαυρεωτικής

Καθένας από τους δύο δήμους θα λάβει από 250.000 ως έκτακτη επιχορήγηση για αποκατάσταση των ζημιών σε δημοτικές υποδομές και οδοποιία και ως αποζημιώσεις προς τις οικογένειες που κάηκαν οι οικίες τους.