Φώτο: ΑΠΕ

Στα 2.810 ανήλθαν τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα

Από τα 40 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, τα 35 προέρχονται από γνωστή συρροή κρουσμάτων σε δομή της Λάρισας.

Μεγάλη άνοδος των νέων κρουσμάτων καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο καθώς ανήλθαν στα 40, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα να αναφέρει πως τα 35 από τα νέα κρούσματα συνδέονται με την δομή της Λάρισας, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής 120.015 τεστ.

Ο αριθμός των θυμάτων από κορονοϊό ανέρχεται πλέον στους 160 μετά και τα 4 θύματα που καταγράφηκαν την τελευταία ημέρα. Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα ανέρχονται σε 2810, ενώ διασωληνωμένοι παραμένουν 23  άνθρωποι. Παράλληλα, 90 ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει χαμηλά, σημειώνοντας πως «με την συμπεριφορά μας κρατήσαμε τα νούμερα χαμηλά. Αν το κρατήσουμε έτσι θα σβήνει» και επεσήμανε ότι «οι επιδημίες σε συγκεκριμένους χώρους όπου δεν τηρούνται οι κανόνες ευνοούνται. Ο ιός κερδίζει έδαφος. Δεν έχει εξαφανιστεί. Εστίες με ευάλωτους πληθυσμούς όπως οικισμοί Ρομά απαιτούν ειδική διαχείριση»

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως χρειάζονται 30-35 μέρες για να κατέβει το Ρ0 σε 0,5. «Με ανησυχεί να μη γίνει πρακτικά αδύνατο αυτό όταν έχουμε πολλές επιδημίες», πρόσθεσε.

Σχετικά με τη χρήση τεστ αντισωμάτων τόνισε πως αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάγνωση, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως «στην οξεία φάση της νόσου δίνουν ψευδή αποτελέσματα. Δεν συγκρίνονται με τα μοριακά τεστ», ενώ αναφέρθηκε και στη χρήση εμβολίων κατά προτεραιότητα, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει χώρος για κοινωνικές ανισότητες, όλα τα έθνη πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε οποιαδήποτε εξέλιξη αφορά στον νέο ιό. Δεν θα γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης το εμβόλιο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα 2.726 τα κρούσματα στην Ελλάδα, κανένα νέο θύμα τις τελευταίες 24 ώρες

Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο ανέρχονται στα 10 ενώ έχουν διεξαχθεί 99.363 τεστ. Στους 151 ο αριθμός των θυμάτων από κορονοϊό σύμφωνα με την γραπτή ανακοίνωση του υπ. Υγείας.