Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛΑΣ, ο 89χρονος δράστης των δύο επιθέσεων με καραμπίνα στα γραφεία του ΕΦΚΑ Κεραμικού και στο πρώην Ειρηνοδικείο Αθηνών, όπου τραυμάτισε πέντε άτομα, είχε πιθανότατα προετοιμάσει τη διαφυγή του στο εξωτερικό.
Ο ηλικιωμένος συνελήφθη το απόγευμα στην Πάτρα, σε ξενοδοχείο κοντά στο ΚΤΕΛ, όπου είχε κλείσει δωμάτιο. Στην κατοχή του βρέθηκε ένα 38άρι περίστροφο πλήρες φυσιγγίων, γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση ότι είχε οργανώσει τη διαφυγή του.
Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης Πάτρας, μετά από σήμα της Διεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αττικής, η οποία χειρίζεται την υπόθεση. Οι αρχές είχαν εντοπίσει στοιχεία που υποδείκνυαν ότι ο δράστης κινείτο προς την Πελοπόννησο και ειδικότερα προς την Πάτρα.
Από την πρώτη στιγμή, η Αστυνομία είχε στήσει μπλόκα σε σταθμούς και ΚΤΕΛ, χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί ο 89χρονος να επιβιβάζεται σε λεωφορείο. Δεν αποκλείεται να χρησιμοποίησε ταξί, κάτι που διερευνάται από τις αρχές.
Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εκτιμούν ότι ο δράστης σκόπευε να διαφύγει με πλοίο προς την Ιταλία, καθώς στην κατοχή του βρέθηκαν διαβατήριο και άλλα στοιχεία που ενισχύουν αυτή την υπόθεση.
Η ειδοποίηση από την ανιψιά και τα σημειώματα
Νωρίτερα, την ώρα που ο ηλικιωμένος πραγματοποιούσε τη δεύτερη επίθεση του στο πρώην Ειρηνοδικείο, δίπλα στο Εφετείο Αθηνών, η ανιψιά του —η οποία τον φιλοξενούσε στο σπίτι της στα Άνω Πατήσια— είχε επικοινωνήσει με την Αστυνομία. Η γυναίκα αναγνώρισε τον θείο της ως τον άνδρα που πυροβόλησε στα γραφεία του ΕΦΚΑ και έδωσε τα στοιχεία του στις αρχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανιψιά φέρεται να είχε ενημερώσει ότι ο 89χρονος είχε εκφράσει στο παρελθόν οργή και πρόθεση για βίαιες πράξεις, κατηγορώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη μη χορήγηση σύνταξης. Αντίστοιχες αναφορές περιλαμβάνονται και στα σημειώματα που άφησε στο πρώην Ειρηνοδικείο πριν αποχωρήσει.
Η μεταγωγή του δράστη
Ο 89χρονος οδηγήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Πάτρας και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Υποδιεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αθηνών, που διενεργεί την προανάκριση. Εκεί θα σχηματιστεί η δικογραφία, με βάση την οποία θα παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη.