Σήμερα τελείται η κηδεία του Λάκη Χαλκιά, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής μουσικής παράδοσης, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, στις 12:00, στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων. Από τις 10 το πρωί, η σορός του καλλιτέχνη θα βρίσκεται στην αίθουσα του κοιμητηρίου για προσκύνημα, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειας, όσοι το επιθυμούν μπορούν να ενισχύσουν την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ) αντί στεφάνων.
Ο Μιχαήλ (Λάκης) Χαλκιάς, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη δημοτική μουσική. Γεννημένος στα Γιάννενα, ανήκε στην ιστορική μουσική οικογένεια των Χαλκιάδων, η οποία διακρίθηκε για τη συμβολή της στο ελληνικό δημοτικό τραγούδι.
Από μικρή ηλικία βρέθηκε στον χώρο της μουσικής, ξεκινώντας την επαγγελματική του διαδρομή στα 16 του χρόνια και ηχογραφώντας τους πρώτους του δίσκους στα 18. Η χαρακτηριστική φωνή και η δωρική ερμηνεία του τον ανέδειξαν ως μοναδικό ερμηνευτή, υπηρετώντας με συνέπεια το ελληνικό τραγούδι, από τα ηπειρώτικα μοιρολόγια και τα τραγούδια της ξενιτιάς μέχρι τα σημαντικά ποιητικά έργα των Ελλήνων δημιουργών.
Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας του, συνεργάστηκε με κορυφαία ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, όπως η Σωτηρία Μπέλλου, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Νίκος Ξυλούρης, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, καθώς και με συνθέτες όπως ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Χρήστος Λεοντής, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Μάριος Τόκας και ο Απόστολος Καρδάρας. Ειδικά στα χρόνια της δικτατορίας και της μεταπολίτευσης, η φωνή του συνδέθηκε με τους μεγάλους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες.
Ερμήνευσε στίχους σπουδαίων ποιητών, ενώ στο έργο «Πικραμένη μου γενιά» του 1981 απέδωσε μελοποιημένα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου σε μουσική του Μάριου Τόκα. Στήριξε και πρόβαλε το δημοτικό τραγούδι μέσα από ηχογραφήσεις και ζωντανές εμφανίσεις, ενώ η βαθιά γνώση της μουσικής ιστορίας αποτυπώθηκε και στο βιβλίο του «2.500 χρόνια Ελληνική Μουσική».