ΓΔ: 2628.25 -0.86% Τζίρος: 61.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:40:02
Στοίβα βιβλίων

Πέθανε ο συγγραφέας Γιάννης Γρηγοράκης

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 76 ετών ο Θεσσαλονικιός συγγραφέας και δικηγόρος Γιάννης Γρηγοράκης. Γνωστός για τα μυθιστορήματά του, είχε εμπνευστεί από ιστορικά γεγονότα, τονίζοντας τη σημασία της αληθοφάνειας στα βιβλία του.

Σε ηλικία 76 ετών έφυγε από τη ζωή ο Θεσσαλονικιός συγγραφέας Γιάννης Γρηγοράκης, όπως έγινε γνωστό χτες. Ο Γιάννης Γρηγοράκης είχε σπουδάσει νομικά και για περισσότερες από τρεις δεκαετίες άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου, ενώ παράλληλα συνέγραψε σημαντικά έργα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Τα μυθιστορήματά του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέδρος, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα «Ο διαβήτης του Πλάτωνα» (2009), «Μαύρη πέτρα» (2011), «Η καταιγίδα έρχεται, συνέχισε να τρέχεις» (2012), «Τέταρτος Κόσμος» (2013), «Κόκκινο και γυμνό» (2015), «Αληθινοί και ονειροπόλοι» (2018) και «Ο άνεμος κόπασε» (2022). Στο συγγραφικό του έργο ανήκουν επίσης τα «Η μητρόπολη του χάους» (1998), «Η συνωμοσία των αγγέλων» (2001) και «Καφέ Προκόπ» (2004).

Το 2011 ο συγγραφέας είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Ελένη Μάρκου, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Μαύρη πέτρα». Το συγκεκριμένο έργο εστιάζει στα τραγικά γεγονότα που διαδραματίζονταν στη χώρα λίγο πριν από το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Κεντρικός χαρακτήρας του βιβλίου είναι ο Άγγελος Σιγανός, δημοσιογράφος του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο αποτέλεσε βασική πηγή πληροφόρησης για τον συγγραφέα.

Όπως είχε δηλώσει ο Γιάννης Γρηγοράκης, «ήθελα να γράψω ένα βιβλίο για το πώς γεννήθηκε ο Εθνικός Διχασμός, που τόσο ταλάνισε τη χώρα για εξήντα ολόκληρα χρόνια. Αλλά με απασχολούσε η οπτική γωνία, η δομή της αφήγησης, ο ελάσσων τόπος στον οποίο θα ζούσαν οι ήρωες την ιστορία τους. Έχει μεγάλη σημασία η πιστότητα του φόντου, όταν πρόκειται για ιστορικό μυθιστόρημα, αλλιώς όλα παραμένουν προθέσεις».

Ο συγγραφέας ανέφερε πως η ανακάλυψη ότι το Αθηναϊκό Πρακτορείο στεγαζόταν τότε στην πλατεία Κλαυθμώνος αποτέλεσε καταλυτικό στοιχείο για τη δημιουργία του βιβλίου. Η τοπογραφία της εποχής, όπως περιγράφει, διαμόρφωσε το σκηνικό της αφήγησης, με τα υπουργεία και τις πρεσβείες να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, εντείνοντας την ιστορική ακρίβεια του έργου.

Το υλικό για το βιβλίο προήλθε κυρίως από το Αθηναϊκό Πρακτορείο, καθώς και από περιοδικά και αφίσες της εποχής. Ο Γιάννης Γρηγοράκης πραγματοποίησε τρεις ερευνητικές επισκέψεις στην Αθήνα, μελετώντας εφημερίδες μεγάλου τιράζ της περιόδου στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Συνολικά ξεφύλλισε πέντε εφημερίδες από την 1η Ιουλίου έως το τέλος του 1916.

«Οι ειδήσεις που διένειμε το Αθηναϊκό Πρακτορείο στις εφημερίδες είχαν την ένδειξη (Α.) ή (Αθ. Πρ). Το Αθηναϊκό Πρακτορείο διένειμε επίσης τα δελτία Τύπου της κυβέρνησης και των πρεσβειών. Όλα καταγράφηκαν και αξιολογήθηκαν με το βλέμμα της εποχής και όχι από την απόσταση των εκατό χρόνων, διότι έπρεπε να εστιάσω και σε κάποια ζωτικά συναισθήματα των ανθρώπων, όπως η υπερηφάνεια, ο θυμός, η αίσθηση της αχαλίνωτης πείνας, ακόμα και στην αγριότητα των πολιτικών αντεκδικήσεων», είχε τονίσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Νέο μνημείο για τους πρόσφυγες του 1922 στην Πανεπιστημιούπολη

Ένα νέο μνημείο αφιερωμένο στους πρόσφυγες του 1922 εγκαινιάζεται στο ΑΠΘ στις 30 Σεπτεμβρίου. Το κυκλικό μνημειακό έργο με κεντρική ελιά συμβολίζει τη μνήμη και τις αλησμόνητες πατρίδες, συνοδευόμενο από εκδήλωση και συναυλία.
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη Bundestag προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη

Το ντοκιμαντέρ «Πες μου/Tell me», με θέμα τη μνήμη του Ολοκαυτώματος και τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης, προβλήθηκε στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, προκαλώντας συγκίνηση και συζήτηση για τη μετάδοση της ιστορικής μνήμης.
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπάρχει αντικειμενική πραγματικότητα και γιατί ζητάμε βεβαιότητα;

Ο Επ. Χριστοφιλόπουλος τόνισε σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη ότι το μέλλον είναι αβέβαιο και μη γραμμικό, και πως πρέπει να το προσεγγίζουμε με σενάρια και ανοιχτό μυαλό, λαμβάνοντας υπόψη τα απρόβλεπτα γεγονότα της ιστορίας.
Μουσείο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχέδιο μουσείου γαστρονομίας στην Αγορά Μοδιάνο από τον Δήμο Θεσσαλονίκης

Μουσείο γαστρονομίας πρόκειται να δημιουργηθεί στον πρώτο όροφο της Αγοράς Μοδιάνο, με στόχο την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης, σε συνεργασία Δήμου Θεσσαλονίκης και ιδιοκτητών της αγοράς.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρευνα για γκράφιτι στο Βικελίδης—ελέγχεται αν υποκινεί βία

Σε προκαταρκτική έρευνα τίθεται γκράφιτι στο γήπεδο «Κλ. Βικελίδης» μετά από σχετικές αναρτήσεις, για να διαπιστωθεί αν αποτελεί προτροπή σε βία ή υποκίνηση εγκλημάτων και αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες.
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημόσια διαβούλευση για ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων Θεσσαλονίκης

Σε διαβούλευση τίθεται η αρχιτεκτονική μελέτη για την ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων Θεσσαλονίκης. Πολίτες και φορείς μπορούν να υποβάλουν προτάσεις μέχρι 17 Οκτωβρίου. Το έργο στοχεύει στη δημιουργία ενιαίου, σύγχρονου δικτύου μνημείων.