ΓΔ: 2284.4 2.64% Τζίρος: 470.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών τους τελευταίους 4 μήνες

Ο αναπλ. υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε πως επιβάλλεται επαγρύπνηση παρά τις μειωμένες ροές που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα.

Λιγότεροι πρόσφυγες και μετανάστες φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία, μερικές εκατοντάδες τους τελευταίους τέσσερις μήνες, κυρίως λόγω των αυξημένων συνοριακών ελέγχων και εν μέρει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος στο πρακτορείο Reuters.

Ωστόσο, ο κ. Κουμουτσάκος πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι ένας «δύσκολος και απρόβλεπτος γείτονας που έχει υπό τον έλεγχό της μια 'δεξαμενή' τεσσάρων εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων» και συμπλήρωσε πως «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα επιχειρήσει να τους χρησιμοποιήσει σε μια άλλη περίσταση».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έκανε τις δηλώσεις αυτές πριν από την επίσκεψή του σε κέντρα μεταναστών στη Λέσβο μαζί με τον πρωθυπουργό του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ, όπου και σημείωσε οτι «η μειωμένη ροή δεν θα μας επιτρέψει να επαναπαυθούμε. Αντίθετα, επιβάλλει την ανάγκη για να συνεχιστεί η επαγρύπνηση».

Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε πως «θα υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι αλλά [οι εγκαταστάσεις] δεν είναι φυλακές», τονίζοντας οτι «η Ελλάδα δεν κτίζει φυλακές. Είναι μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα που προστατεύει τα σύνορά της καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βάρκα με μετανάστες στο Αιγαίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηράκλειο: 94 μετανάστες στα νότια της Κρήτης μεταφέρονται στους Καλούς Λιμένες

Τρεις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών βρίσκονται σε εξέλιξη νότια των Καλών Λιμένων. Συνολικά 94 άτομα εντοπίστηκαν σε λέμβους και θα μεταφερθούν πρώτα στους Καλούς Λιμένες και στη συνέχεια σε προσωρινό χώρο στο Ηράκλειο.
Κώστας Ζαχαριάδης ομιλεί
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχαριάδης: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί νέα κρίση ακρίβειας

Ο Κώστας Ζαχαριάδης τόνισε πως η Ελλάδα οφείλει να στηρίζει την Κύπρο και κάθε ευρωπαϊκή χώρα υπό απειλή, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση για ανικανότητα στη διαχείριση της ακρίβειας και κάλεσε σε ενότητα στον προοδευτικό χώρο.
Ομιλητής στην απεργία ΑΔΕΔΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Σακελλαρίδης: Η Νέα Αριστερά αντιστέκεται στη δυστοπία του συντηρητισμού

Ο Γραμματέας της Νέας Αριστεράς, Γ. Σακελλαρίδης, σε εκδήλωση για το προσφυγικό, κατήγγειλε συνθήκες συντηρητικής δυστοπίας και κάλεσε σε διαλεύκανση του ναυαγίου στη Χίο και ενίσχυση του ελέγχου και της λογοδοσίας από την Πολιτεία.
Λογότυπο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Δημόσια παραδοχή αποτυχίας της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει ότι οι δηλώσεις Καιρίδη για τη Χίο παραδέχονται κυβερνητική αποτυχία, καταρρίπτοντας το αφήγημα περί σωστής διαχείρισης. Κάνει λόγο για υποκρισία της ΝΔ ακόμη και στα ζητήματα προστασίας ζωής.
Βάρκα με μετανάστες στο Αιγαίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λέμβος με 43 μετανάστες εντοπίστηκε νότια της Κρήτης, 27 αποβιβάστηκαν

Σε δύο ξεχωριστά περιστατικά στα νότια της Κρήτης, εντοπίστηκαν συνολικά 70 μετανάστες το τελευταίο 24ωρο: 43 διασώθηκαν ανοιχτά των Καλών Λιμένων και 27 αποβιβάστηκαν σε παραλία της Ψαρής Φοράδας.