ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών τους τελευταίους 4 μήνες

Ο αναπλ. υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε πως επιβάλλεται επαγρύπνηση παρά τις μειωμένες ροές που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα.

Λιγότεροι πρόσφυγες και μετανάστες φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία, μερικές εκατοντάδες τους τελευταίους τέσσερις μήνες, κυρίως λόγω των αυξημένων συνοριακών ελέγχων και εν μέρει λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος στο πρακτορείο Reuters.

Ωστόσο, ο κ. Κουμουτσάκος πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι ένας «δύσκολος και απρόβλεπτος γείτονας που έχει υπό τον έλεγχό της μια 'δεξαμενή' τεσσάρων εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων» και συμπλήρωσε πως «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα επιχειρήσει να τους χρησιμοποιήσει σε μια άλλη περίσταση».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έκανε τις δηλώσεις αυτές πριν από την επίσκεψή του σε κέντρα μεταναστών στη Λέσβο μαζί με τον πρωθυπουργό του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ, όπου και σημείωσε οτι «η μειωμένη ροή δεν θα μας επιτρέψει να επαναπαυθούμε. Αντίθετα, επιβάλλει την ανάγκη για να συνεχιστεί η επαγρύπνηση».

Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε πως «θα υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι αλλά [οι εγκαταστάσεις] δεν είναι φυλακές», τονίζοντας οτι «η Ελλάδα δεν κτίζει φυλακές. Είναι μια δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα που προστατεύει τα σύνορά της καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύξηση 113% των μεταναστευτικών ροών προς Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας από τις αρχές του έτους έχουν συλληφθεί συνολικά 386 διακινητές μη νόμιμων μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στους 219 οι συλληφθέντες του τελευταίου τριμήνου.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατατέθηκε το ν/σ για την αυστηροποίηση των διαδικασιών απελάσεων

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιδιώκεται να εξαλειφθούν αρρυθμίες του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, τις οποίες εκμεταλλεύονται πολίτες τρίτων χωρών, ώστε να παραμένουν παρανόμως στη χώρα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε έκταση δικαιοδοσίας του ΥΕΘΑ η νέα δομή για πρόσφυγες και μετανάστες στη Μυτιλήνη

Την αντίθεσή του στη δημιουργία της νέας δομής εκφράζει ο δήμαρχος Μυτιλήνης, προαναγγέλλοντας αντιδράσεις. «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την ακύρωσή της», σημειώνει.