ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ψηφιακή πλατφόρμα ανανέωσης διπλωμάτων οδήγησης τον Οκτώβριο

Ο υφυπουργός Υποδομών, Γ. Κεφαλογιάννης, τόνισε ότι η ειδική πλατφόρμα θα τεθεί πιλοτικά σε λειτουργία, με όλη τη διαδικασία να γίνεται διαδικτυακά.

Ψηφιακά και χωρίς την παρουσία του πολίτη στις Διευθύνσεις Μεταφορών της χώρας θα γίνεται η αναθεώρηση των αδειών οδήγησης στις περιπτώσεις απώλειας, φθοράς, κλοπής ή όταν χρήζει αναθεώρησης για ιατρικούς λόγους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, στο πλαίσιο της πάταξης της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας, αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να τεθεί σε πιλοτική λειτουργία η νέα ψηφιακή πλατφόρμα για την αναθεώρηση των αδειών οδήγησης, η οποία γίνεται, τόσο για ιατρικούς λόγους, όσο και για λόγους απώλειας, φθοράς ή κλοπής.

Ο πολίτης θα μπορεί από τον υπολογιστή του να υποβάλει και να ολοκληρώσει την όλη διαδικασία αναθεώρησης της άδειας οδήγησης εντελώς ψηφιακά, χωρίς την παρουσία του στις Διευθύνσεις Μεταφορών της χώρας.

Επίσης, το ίδιο διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία και η πλατφόρμα για την υποβολή με ηλεκτρονικά μέσα του συνόλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη μεταβίβαση οχημάτων, όπως αιτήσεις, εξουσιοδοτήσεις και παράβολα, καθώς και την αυτεπάγγελτη αναζήτηση, χωρίς εμπλοκή του πολίτη, των δικαιολογητικών που υπάρχουν ήδη στη διάθεση του δημοσίου όπως π.χ. η βεβαίωση επιτυχούς ελέγχου ΚΤΕΟ

Αλλαγές στο σύστημα οδήγησης

Αλλαγές στη διαδικασία θεωρητικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψήφιων οδηγών όλων των κατηγοριών αδειών οδήγησης φέρνει σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Οπως τόνισε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί κεντρικό άξονα της μεταρρυθμιστικής πολιτικής του υπουργείου στον τομέα των μεταφορών, καθώς έρχεται να επανεξετάσει τη διαδικασία θεωρητικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας.

Για πρώτη φορά, σύμφωνα με τον υφυπουργό, θα θεσπιστεί ένα εφαρμόσιμο σύστημα ελέγχου και εποπτείας αυτών των διαδικασιών, ενώ θα αξιολογήσει στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων το έργο των εξεταστών.

Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στην εξεταστική διαδικασία των πολιτών με ειδικές ανάγκες, όσων δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση και όσων έχουν μαθησιακές δυσκολίες, καθώς θα εισαχθεί η δυνατότητα για νέα επικαιροποιημένα εκπαιδευτικά εγχειρίδια και νέες μεθόδους εξέτασης, τόσο γι' αυτές τις κατηγορίες, όσο και για το γενικό πληθυσμό.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο προχώρησε τον περασμένο Φεβρουάριο στην καθιέρωση της προσωρινής άδειας οδήγησης μειώνοντας τον χρόνο χορήγησης της άδειας από τις 60 μέρες στις δύο.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

autokinita, autos, cars
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπαίνουν στο ψηφιακό πορτοφόλι του Gov οι πληροφορίες των αυτοκινήτων

Οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν μεταξύ άλλων τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας, αν έχει πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς και το αποτέλεσμα του ΚΤΕΟ και την ημερομηνία του επόμενου ελέγχου.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χορήγηση άδειας κυκλοφορίας και πινακίδων σε ιστορικά οχήματα

Όπως ανέφερε η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών «τα περισσότερα ιστορικά οχήματα δεν κυκλοφόρησαν την εποχή τους στους ελληνικούς δρόμους. Γι' αυτό η παρουσία τους στη ζωή μας είναι πάρα πολύ σημαντική και διδακτική, ειδικά για τους νέους».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καραμανλής: Σε ισχύ ο νέος, «καθαρός» δακτύλιος στις 25 Οκτωβρίου

«Μέχρι σήμερα υπάρχουν πάρα πολλά αυτοκίνητα τα οποία εξαιρούνται από το δακτύλιο. Αυτό θα λήξει. Ο μόνος τύπος αυτοκινήτων που θα εξαιρούνται θα είναι τα ηλεκτρικά», δήλωσε ο υπ. Υποδομών και Μεταφορών.
europa 2 celestyal crystal thessaloniki
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Θεσσαλονίκη αποκτά 234 νέες θέσεις στάθμευσης στον ΟΛΘ

Ο ΟΛΘ ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και άμεσα κίνησε τις απαραίτητες διαδικασίες για την εξεύρεση λύσης. Οι νέες θέσεις θα παραδοθούν σταδιακά, οι πρώτες 84 μέχρι τα τέλη Απριλίου και οι υπόλοιπες μέχρι τα τέλη Μαΐου.
Thessaloniki_real estate_akinita
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έντεκα κυκλοφοριακές παρεμβάσεις για την αποσυμφόρηση του Flyover

Στα άμεσα μέτρα που θα λάβει ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι η λήψη μέτρων εύρυθμης λειτουργίας και κίνησης των δικύκλων και ο τονισμός της οριζόντιας σήμανσης διαβάσεων, αρχικά γύρω από τα σχολεία και τους κεντρικούς οδικούς άξονες.