ΓΔ: 1458.73 0.75% Τζίρος: 98.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:55:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC

Κ. Πιερρακάκης: Δεν υπάρχει δυνατότητα «κόφτη» στο 13033

Όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα SMS το Σαββατοκύριακο έφθασαν τα 8,6 εκατ. Δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, ξεκαθάρισε και ο υφυπουργός, Γρ. Ζαριφόπουλος.

Κατηγορηματικά αρνητικός σε κάθε ενδεχόμενο «κόφτη» για την αποστολή SMS στο 13033 εμφανίστηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ το ενδεχόμενο αυτό απέκλεισε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος. 

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, ο κ. Πιερρακάκης απάντησε «όχι» στη σχετική ερώτηση, ξεκαθαρίζοντας εκ νέου ότι «δεν κοιτάμε και δεν κοιτούσαμε τα δεδομένα αυτά». Όπως εξήγησε, το 13033 δημιουργήθηκε «για να διευκολύνουμε τον κόσμο από το να τυπώνει χαρτιά και φόρμες».

Μάλιστα, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι τα SMS το Σαββατοκύριακο έφθασαν τα 8,6 εκατ..  Πρόκειται για 4,7 εκατ. μηνύματα το Σάββατο και 3,9 εκατ. την Κυριακή, ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με το πρώτο lockdown, ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης. 

Στο πρώτο απαγορευτικό, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εστάλησαν 110 εκατ. μηνύματα σε 42 μέρες, δηλαδή κατά μέσο όρο 2,6 εκατ. μηνύματα την ημέρα. «Βέβαια και τότε, στην πρώτη περίοδο ήταν πολύ λιγότερα, και στη δεύτερη είχαμε προσεγγίσει τα 3 με 3,5 εκατ. μηνύματα. Έχουμε και την προσθήκη τώρα των γονιών που πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο», διευκρίνισε. 

«Το σύστημα ανταποκρίνεται επαρκώς, είχαμε ελάχιστες αρρυθμίες στην αρχή, αλλά αν ο πολίτης έχει κάνει φραγή στα πενταψήφια πρέπει να μιλήσει με τον πάροχο για να τα λαμβάνει και να τα στέλνει» ανέφερε επίσης. 

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, ισχύει ότι ίσχυε ακριβώς στο πρώτο κύμα, όσον αφορά τα μηνύματα στο 13033.

«Έχει τη χρήση ενός αποκόμματος, όπως μπορεί οποιοσδήποτε πολίτης να γράψει σε μία κόλλα χαρτί τον λόγο της μετακίνησής του ή να συμπληρώσει τη φόρμα, έτσι μπορεί να το κάνει και από το 13033. Δεν κρατάμε τα μηνύματα αυτά. Δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα να βάζουμε 'κόφτη' σε κάποιο πολίτη. Βλέπουμε μόνο το σύνολο των μηνυμάτων. Δεν μπορούμε να δούμε δηλαδή αυτή τη στιγμή αυτά τα στοιχεία, πιθανώς να είναι προσωπικά στοιχεία ενός πολίτη. Ο σκοπός του 13033 ήταν να εξυπηρετήσει τους πολίτες να δηλώνουν εύκολα τον λόγο της μετακίνησής τους. Δεν υπάρχει διάθεση να ελέγξουμε τι κάνει ο κάθε πολίτης. Αν ψάχνουμε να βρούμε διάφορους τρόπους για να παρακάμψουμε τα μέτρα είναι λάθος. Δεν πρέπει να συγκεντρωνόμαστε σε σπίτια ή σε πάρτι. Πρέπει να περιοριστούμε, προκειμένου να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού», είπε χαρακτηριστικά. 

Όσον αφορά στις πιθανές χρεώσεις στα SMS μετακίνησης, ο κ. Ζαριφόπουλος ξεκαθάρισε πως «σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει χρέωση στα μηνύματα στο 13033, ακόμα και αν ο πολίτης βλέπει αυτόματα ένα σχετικό μήνυμα, δεν ισχύει αυτό. Ξεκάθαρα σας λέω δεν υπάρχει καμία χρέωση στον πολίτη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από τη Δευτέρα 25/10 η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον δακτύλιο

Όπως τόνισε ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης οι δικαιούχοι θα μπορούν μέσα από το gov.gr και με τους κωδικούς τους taxisnet και τις πινακίδες να εκδίδουν το «πάσο» που θα τους επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας.
Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έως το τέλος του 2021 θεσμοθετείται το άυλο συναινετικό διαζύγιο

Όσον αφορά το θέμα της σταθερής τηλεφωνίας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνηση υπογράμμισε την ανάγκη αποχαλκοποίησης του δικτύου, λέγοντας ότι «περνώντας στην οπτική ίνα θα έχουμε γρήγορες ταχύτητες».