ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Nosokomeio, meu, koronoios
Panayiotis Tzamaros / INTIME / SOOC / POOL

Συναγερμός για την οριακή κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, αυξάνονται οι ΜΕΘ

Για παράταση του lockdown και αυστηρότερα μέτρα, αν χρειαστεί, προειδοποιούν οι λοιμωξιολόγοι. Νέες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας. Εξετάζεται να διαμορφωθεί σε χώρο νοσηλείας το Βελλίδειο.

Για επιδείνωση της κατάστασης στη Θεσσαλονίκη, η οποία χαρακτηρίζεται οριακή, προειδοποιούν οι λοιμωξιολόγοι, ενώ εκφράζουν φόβους για εικόνες από Ιταλία.

«Χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες για αυτά που συμβαίνουν, ακούγοντας τους αριθμούς και αυτά που περιγράφουν καθηγητές και συνάδελφοι μου φαίνεται πως η Θεσσαλονίκη δεν απέχει πολύ από σκηνές που είδαμε στην Ιταλία», είπε ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Επειδή τα μέτρα που θα είχαν κάποια επίπτωση για την κάμψη της πανδημίας δεν πάρθηκαν την σωστή στιγμή αλλά λίγο αργά, η καραντίνα είναι 3 εβδομάδες και καθώς θα δούμε τα αποτελέσματα των μέτρων στα κρούσματα στις 2 εβδομάδες, το τελείωμα της καραντίνας δεν θα μας βρει με το μίνιμουμ τον κρουσμάτων, ανέφερε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως θα φανεί στην πορεία το αν θα χρειαστούμε επέκταση στο lockdown.

Αναλυτικότερα, όπως είπε, καθώς καθυστερούμε να δούμε διαφορά και στους νεκρούς και στις διασωληνώσεις, τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες αυτό σημαίνει πως ακόμα κι αν αρχίσουν να λειτουργούν τα μέτρα όσον αφορά τους ρυθμούς μετάδοσης του ιού, θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν αυτοί οι αριθμοί.

Αν χρειαστεί πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα, είπε από την πλευρά του ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, ενώ επεσήμανε ότι είμαστε στα όρια στη Θεσσαλονίκη, για αυτό και υπάρχει κινητικότητα στο Βόρεια Ελλάδα για να ανοίξουμε κι άλλες ΜΕΘ. Παράλληλα, ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα και στην Λάρισα όπου ανεβαίνουν τα κρούσματα.

«Ελπίζουμε να μην φτάσουμε στα όρια του Μπέργκαμο» πρόσθεσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ανάπτυξη επιπρόσθετων χώρων ΜΕΘ, ακόμα και σε χώρους όπως το Βελλίδειο είναι μια σωστή σκέψη αλλά προς το παρόν δεν χρειάζεται.

Σημειώνεται πως έξω από τα νοσοκομεία της πόλης έχουν εγκατασταθεί υποστηρικτικά σκηνές και λυόμμενα περιίτερα τα οποία παραχώρησε η ΔΕΘ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, μελετάται το ενδεχόμενο εγκατάστασης κλινικών ΜΕΘ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε εχθές από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σημερα που εφημερεύει το Ιπποκράτειο, θα καλύψει επικουρικά και θα στηρίξει την εφημερία και το Διαβαλκανικό Κέντρο.

Παράλληλα, είπε ότι «λόγω των τεράστιων αναγκών των συμπολιτών μας στη Β. Ελλάδα και της τεράστιας πίεσης που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα έχουμε άλλες 50 κλίνες ΜΕΘ στη Β. Ελλάδα». 

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε εχθές νέα αρνητικά ρεκόρ, με τον αριθμό των διασωληνωμένων να φθάνει στους 297 (από 263 χθες) και 43 θανάτους, την ίδια ώρα που το υπ. Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κάλυψη των ΜΕΘ η οποία φθάνει στο 71% πανελλαδικά. 

Τα νέα κρούσματα έφθασαν στα 2.752, εκ των οποίων, τα 777 καταγράφηκαν στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης και 635 στην Π.Ε. Αττικής. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

nosokomeio, koronoios, covid-19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού την τελευταία εβδομάδα, 22 οι θάνατοι

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 78% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.
pcr test, koronoios, coronoios, corona virus
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Εβδομαδιαία αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία, 24 νεκροί

Ο αριθμός των εισαγωγών για Covid-19  παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 41% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες.