ΓΔ: 1421.33 0.26% Τζίρος: 38.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:47:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αυξημένη η φετινή σοδειά της επιτραπέζιας ελιάς

Εκτιμάται ότι θα φθάσει στους 140.000 τόνους με τη μέση τιμή πώλησης να κυμαίνεται από 70 και 80 λεπτά το κιλό. Σημαντικό πλήγμα στις εξαγωγές λόγω της πανδημίας.

Τους 140.000 τόνους υπολογίζεται ότι θα φτάσει η φετινή σοδειά της επιτραπέζιας ελιάς, σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), Γιώργου Ντούτσια.

Όπως είπε ο κ. Ντούτσιας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «πρόκειται για μια αύξηση στη σοδειά σε σχέση με την περασμένη χρονιά». Χρονιά όμως, που πως επισήμανε «ένα μεγάλο μέρος της ποικιλίας από τη Χαλκιδική, που είναι κυρίως η πράσινη ελιά, είχε χτυπηθεί από το χαλάζι με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος της εκεί παραγωγής».

Η ποιότητα της φετινής σοδειάς είναι ιδιαίτερα καλή ενώ οι τιμές, αυτή τη στιγμή, στην πράσινη ελιά Χαλκιδικής κυμαίνονται μεταξύ 70 και 80 λεπτά το κιλό, ενώ ο μέσος όρος παραγωγής «παίζει» από 60 έως 80 λεπτά το κιλό. Κάτι που σύμφωνα με τον κ. Ντούτσια εξαρτάται «κυρίως από το μέγεθος του καρπού».

Είχαμε πρόβλημα με τους εργάτες γης

Σημαντικό ήταν το πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί από την έλλειψη εργατών γης, πριν ακόμη αρχίσει το μάζεμα της ελιάς. «Τα πράγματα ήταν απογοητευτικά και ο κόσμος είχε άγχος και αγωνία εάν θα μπορέσει να μαζέψει τις ελιές» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς και πρόσθεσε ότι «όταν τελικά ξεκίνησε η κανονική σοδειά υπήρχαν εργατικά χέρια στη Χαλκιδική αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας». 

Η έλλειψη εργατών γης είναι ένα πρόβλημα το οποίο αρχικά έγινε εμφανές λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς δεν επιτρέπονταν μετακινήσεις εργατών από άλλες χώρες προς την Ελλάδα. «Η πανδημία του κορονοϊού είχε επιπτώσεις στις "εισαγωγές" εργατών γης από τρίτες χώρες, κυρίως από την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία» είπε.

Όμως, η πανδημία του κορονοϊού δεν ήταν ο μοναδικός λόγος καθώς ο κ. Ντούτσιας ανέφερε ότι «πολλοί εργάτες, κυρίως όσοι προέρχονται από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης "κοιτάζουν" για άλλες χώρες όπου μπορούν να βρουν καλύτερα μεροκάματα».

«Παλιά ερχόντουσαν όλοι να εργαστούν στην Ελλάδα, κάτι το οποίο πλέον έχει αλλάξει» είπε και συνέχισε ότι «εργάτες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και γενικά από τις χώρες που πλέον έχουν εύκολη πρόσβαση στην αγορά εργασίας διαλέγουν να πάνε εκεί που πληρώνονται καλύτερα».

Πτώση στις εξαγωγές λόγω του κορονοϊού

Η πανδημία από το νέο κορονοϊό που έχει πλήξει τον πλανήτη τον τελευταίο χρόνο δεν θα μπορούσε να έχει αφήσει ανεπηρέαστες τις εξαγωγές των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών. Μεγαλύτερη μείωση στις εξαγωγές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΟΕΠΕΛ παρατηρήθηκε κυρίως στις ελιές Καλαμών που ανέρχεται στο «60% - 70%».

Η πτώση αυτή όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οφείλεται στο γεγονός πως «οι ελιές Καλαμών απευθύνονται κυρίως στην αγορά του HORECA. Δεν έχει ανοίξει η αγορά λόγω του κορονοϊού, έχει κλείσει η μαζική εστίαση, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια κ.α.».

Αντίθετα, υπήρξε αύξηση στην κατανάλωση στο ράφι καθώς όπως τόνισε «υπήρξε αύξηση στη ζήτηση, όχι τόσο στην Καλαμών αλλά στις πράσινες ελιές».

Ωστόσο, ο κ. Ντούτσιας εμφανίζεται αισιόδοξος για την επόμενη χρονιά, εφόσον βελτιωθεί η κατάσταση με την πανδημία του κορονοϊού χάρη στα νέα εμβόλια. «Εάν η κατάσταση με τον κορονοϊό σταματήσει βλέπουμε το μέλλον αισιόδοξα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Εάν μέχρι τον Ιούνιο έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση με τα εμβόλια κλπ, η σοδειά του 2021-2022 θα είναι μια σοδειά που θα ομαλοποιεί σιγά-σιγά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

XRIMATA, MONEY, METRITA, EURO
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΑ για προκαταβολή 50% για ζημιές σε καλλιέργειες στις πυρκαγιές του 2023

Με την ΚΥΑ παρέχεται προκαταβολή του 50% της κρατικής αρωγής προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι υπέστησαν απώλειες από τις πυρκαγιές.
businessdaily-Agrotes-Bruxxels
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε ασφυξία οι αγρότες της Ευρώπης: Γιατί βγήκαν τα τρακτέρ στους δρόμους

Μελέτη του ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις, δημοσιεύθηκε με τίτλο «Η Κοινή Αγροτική Πολιτική για τις κινητοποιήσεις των αγροτών σε ΕΕ και Ελλάδα; Μία πρώτη αποτίμηση του αγροτικού ζητήματος».
businessdaily-Melissokomoi-Syntagma
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με κυψέλες και καπνιστήρια έξω από τη Βουλή οι μελισσοκόμοι διαμαρτύρονται

Με τα φορτηγά τους, τα μελίσσια τους και τα καπνιστήρια τους οι μελισσοκόμοι διαδηλώνουν στην πλατεία Συντάγματος, θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη.
businessdaily-Agrotes-Syntagma
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστρέφουν στα μπλόκα τα τρακτέρ μετά την ολονυχτία στο Σύνταγμα

Αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.
businessdaily-Agrotes-Trakter-Syntagma
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι αγρότες κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Συνολικά τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα που έφτασαν στην Αθήνα ξεπερνούν τα 200, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, περίπου στις 6.30 το απόγευμα πάνω από 6.000 αγρότες έδιναν το παρών στο συλλαλητήριο.