Φώτο: Shutterstock

Αυξημένη η φετινή σοδειά της επιτραπέζιας ελιάς

Εκτιμάται ότι θα φθάσει στους 140.000 τόνους με τη μέση τιμή πώλησης να κυμαίνεται από 70 και 80 λεπτά το κιλό. Σημαντικό πλήγμα στις εξαγωγές λόγω της πανδημίας.

Τους 140.000 τόνους υπολογίζεται ότι θα φτάσει η φετινή σοδειά της επιτραπέζιας ελιάς, σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), Γιώργου Ντούτσια.

Όπως είπε ο κ. Ντούτσιας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων «πρόκειται για μια αύξηση στη σοδειά σε σχέση με την περασμένη χρονιά». Χρονιά όμως, που πως επισήμανε «ένα μεγάλο μέρος της ποικιλίας από τη Χαλκιδική, που είναι κυρίως η πράσινη ελιά, είχε χτυπηθεί από το χαλάζι με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος της εκεί παραγωγής».

Η ποιότητα της φετινής σοδειάς είναι ιδιαίτερα καλή ενώ οι τιμές, αυτή τη στιγμή, στην πράσινη ελιά Χαλκιδικής κυμαίνονται μεταξύ 70 και 80 λεπτά το κιλό, ενώ ο μέσος όρος παραγωγής «παίζει» από 60 έως 80 λεπτά το κιλό. Κάτι που σύμφωνα με τον κ. Ντούτσια εξαρτάται «κυρίως από το μέγεθος του καρπού».

Είχαμε πρόβλημα με τους εργάτες γης

Σημαντικό ήταν το πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί από την έλλειψη εργατών γης, πριν ακόμη αρχίσει το μάζεμα της ελιάς. «Τα πράγματα ήταν απογοητευτικά και ο κόσμος είχε άγχος και αγωνία εάν θα μπορέσει να μαζέψει τις ελιές» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς και πρόσθεσε ότι «όταν τελικά ξεκίνησε η κανονική σοδειά υπήρχαν εργατικά χέρια στη Χαλκιδική αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας». 

Η έλλειψη εργατών γης είναι ένα πρόβλημα το οποίο αρχικά έγινε εμφανές λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς δεν επιτρέπονταν μετακινήσεις εργατών από άλλες χώρες προς την Ελλάδα. «Η πανδημία του κορονοϊού είχε επιπτώσεις στις "εισαγωγές" εργατών γης από τρίτες χώρες, κυρίως από την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία» είπε.

Όμως, η πανδημία του κορονοϊού δεν ήταν ο μοναδικός λόγος καθώς ο κ. Ντούτσιας ανέφερε ότι «πολλοί εργάτες, κυρίως όσοι προέρχονται από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης "κοιτάζουν" για άλλες χώρες όπου μπορούν να βρουν καλύτερα μεροκάματα».

«Παλιά ερχόντουσαν όλοι να εργαστούν στην Ελλάδα, κάτι το οποίο πλέον έχει αλλάξει» είπε και συνέχισε ότι «εργάτες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και γενικά από τις χώρες που πλέον έχουν εύκολη πρόσβαση στην αγορά εργασίας διαλέγουν να πάνε εκεί που πληρώνονται καλύτερα».

Πτώση στις εξαγωγές λόγω του κορονοϊού

Η πανδημία από το νέο κορονοϊό που έχει πλήξει τον πλανήτη τον τελευταίο χρόνο δεν θα μπορούσε να έχει αφήσει ανεπηρέαστες τις εξαγωγές των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών. Μεγαλύτερη μείωση στις εξαγωγές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΟΕΠΕΛ παρατηρήθηκε κυρίως στις ελιές Καλαμών που ανέρχεται στο «60% - 70%».

Η πτώση αυτή όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οφείλεται στο γεγονός πως «οι ελιές Καλαμών απευθύνονται κυρίως στην αγορά του HORECA. Δεν έχει ανοίξει η αγορά λόγω του κορονοϊού, έχει κλείσει η μαζική εστίαση, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια κ.α.».

Αντίθετα, υπήρξε αύξηση στην κατανάλωση στο ράφι καθώς όπως τόνισε «υπήρξε αύξηση στη ζήτηση, όχι τόσο στην Καλαμών αλλά στις πράσινες ελιές».

Ωστόσο, ο κ. Ντούτσιας εμφανίζεται αισιόδοξος για την επόμενη χρονιά, εφόσον βελτιωθεί η κατάσταση με την πανδημία του κορονοϊού χάρη στα νέα εμβόλια. «Εάν η κατάσταση με τον κορονοϊό σταματήσει βλέπουμε το μέλλον αισιόδοξα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Εάν μέχρι τον Ιούνιο έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση με τα εμβόλια κλπ, η σοδειά του 2021-2022 θα είναι μια σοδειά που θα ομαλοποιεί σιγά-σιγά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Nτοκιμαντέρ για το κρητικό λάδι και την ελιά από το γερμανικό RTL

Tο ντοκιμαντέρ θα προβληθεί μέσω του RTL αλλά και άλλων δικτύων και διαδικτυακών καναλιών, τα οποία παρακολουθούν εκατομμύρια τηλεθεατές, σε Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία, γεγονός που αποτελεί σημαντική προβολή του κρητικού ελαιολάδου.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγώνας δρόμου για την καταγραφή των ζημιών στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας

Στόχος του υπουργείου είναι να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, προκειμένου να αποζημιωθούν το ταχύτερο δυνατό οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι για τις καταστροφές που υπέστη το κεφάλαιό τους.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα καλύτερα σπαράγγια «συναγωνίζονται» παραγωγοί και δήμος στην Αλμωπία

Βάσει των στοιχείων που διέθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αλμωπίας, στον δήμο πάνω από 300 οικογένειες καλλιεργούν περισσότερα από 3.000 στρέμματα σπαράγγια και ο συνολικός ετήσιος όγκος παραγωγής διαμορφώνεται σε περίπου 2.000  τόνους.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άνοιξαν οι αιτήσεις για την ενίσχυση των παραγωγών λαϊκών αγορών

Το συνολικό ύψος της αποζημίωσης που θα λάβουν οι πληγέντες παραγωγοί ανέρχεται στα 14.800.000 ευρώ και δικαιούχοι της άμεσης επιχορήγησης είναι οι παραγωγοί πωλητές στις λαϊκές αγορές όλης της χώρας.