ΓΔ: 1456.98 -1.00% Τζίρος: 50.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:03:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ergates-gis-elies
Φωτο: Shutterstock

Ελιές Τουρκίας, Αιγύπτου και Ισπανίας θα εξάγουν οι ελληνικές εταιρείες

Με εισαγωγές θα καλυφθεί η μειωμένη έως και κατά 80% παραγωγή της χώρας. Θα ξεπεράσει το 40% η μείωση της φετινής παραγωγής λαδιού, πάνω από τα 8 ευρώ η τιμή.

Με εισαγωγές ελαιοκάρπου από χώρες της Μεσογείου πρόκειται τα εργοστάσια επεξεργασίας και τυποποίησης βρώσιμης ελιάς να καλύψουν τις απώλειες της φετινής παραγωγής. Στόχος είναι να μην χαθούν οι ξένες αγορές για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Γι΄ αυτό τον λόγο και εκτιμάται ότι θα εισαχθούν περί τους 150.000 τόνους βρώσιμης ελιάς. Οι χώρες εισαγωγής είναι η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Ισπανία.

Οι πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι σε διάφορες περιοχές της χώρας και οι τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία, επιδείνωσαν το πρόβλημα της παραγωγής ελαιοκάρπου, το οποίο έτσι κι αλλιώς ήταν εμφανές από την περασμένη άνοιξη, την περίοδο της ανθοφορίας των δέντρων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του BD, η φετινή παραγωγή της ποικιλίας Χαλκιδικής είναι μειωμένη κατά περίπου 80% έναντι της προηγούμενης χρονιάς, στο ίδιο ποσοστό είναι μειωμένη και η παραγωγή της λεγόμενης κονσερβολιάς – δηλαδή οι διάφορες ποικιλίες πράσινης στρογγυλής ελιάς, όπως είναι η Πηλίου, Μεγαρίτικες κ.α., ενώ σε καλύτερα επίπεδα βρίσκεται η παραγωγής της ποικιλίας Καλαμών, που εκτιμάται ότι αντιστοιχεί περίπου στο 60% της περυσινής κι όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς υπάρχουν και σημαντικά αποθέματα.

Έτσι, πρόκειται να αντικαταστήσουν την ποικιλία της Χαλκιδικής με μία αντίστοιχη ποικιλία που ενδημεί στην Αίγυπτο, ενώ κονσερβολιές θα εισάγουν και από τις τρεις προαναφερόμενες χώρες. Οι ίδιες πηγές έλεγαν πως με αυτή την παραγωγή δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα εργοστάσια, πράγμα που θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να απολυθούν εκατοντάδες εργαζόμενοι και φυσικά δεν μπορούν να τροφοδοτηθούν οι ξένες αγορές, άρα όλη η προσπάθεια που καταβλήθηκε στη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων – αν όχι δεκαετιών – θα «εξατμιστούν» σε λίγους μήνες.

Αλλά και για την εσωτερική αγορά τα πράγματα δεν αναμένονται να είναι καλύτερα. Υπολογίζεται ότι η τιμή της κονσερβολιάς θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 6 – 6,50 ευρώ το κιλό, στην τιμή δηλαδή που πωλείται σήμερα η ποικιλία της Καλαμών. Κι αυτό πρώτον, διότι οι περιορισμένες ποσότητες της εγχώριας παραγωγής θα διαμορφώσουν υψηλές τιμές, λόγω έλλειψης και δεύτερον, διότι οι εισαγόμενες ποσότητες θα έχουν επίσης υψηλή τιμή.

Η κατάσταση θα είναι περίπου αντίστοιχη με αυτή του ελαιολάδου. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά και από τις τελευταίες φυσικές καταστροφές, εκτιμάται ότι η συνολική ελληνική παραγωγή ελαιολάδου δεν θα είναι μεγαλύτερη από 190.000 τόνους, ενώ πέρυσι ήταν 330.000 τόνοι -μια μείωση που ξεπερνά το 40%. Και δεν είναι βέβαιο ότι τελικά η τιμή παραγωγού θα «ανοίξει» μόνο με 8 ευρώ το κιλό –ήδη γίνεται λόγος για 180 ευρώ τον 17κιλο τενεκέ- γεγονός που θα έχει εκτεταμένες συνέπειες στην αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών, στην κατανάλωση του προϊόντος, αλλά και στην υποκατάσταση του.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελπίδες για αύξηση παραγωγής ελαιολάδου και πτώση τιμής στα 8 ευρώ/κιλό

Σημαντική αύξηση παραγωγής στην Ελλάδα και την Ισπανία περιμένει η αγορά για να αρχίσει η αποκλιμάκωση των τιμών. Δραματική μείωση τα τελευταία χρόνια στην κατανάλωση τυποποιημένου ελαιολάδου στην Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάρρευση στις εξαγωγές ελαιολάδου, δεν δίνουν πρώτη ύλη οι παραγωγοί

Το μπραντεφέρ των παραγωγών με τυποποιητές και Ιταλούς εισαγωγές έχει «παγώσει» την αγορά. Οι παραγωγοί ζητούν τιμές 13 - 15 ευρώ και δεν βρίσκουν αγοραστές. Απειλή στην παραγωγή από τις υψηλές θερμοκρασίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αγωνία του Μαξίμου για τον πληθωρισμό και το ελαιόλαδο που... καίει

Απογοητευτικά και τα στοιχεία Νοεμβρίου που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός τροφίμων έμεινε ουσιαστικά σταθερός, με το ελαιόλαδο να βρίσκεται στην κορυφή των ανατιμήσεων. Τι λέει η αγορά για τα νέα μέτρα Σκρέκα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο άλμα για το ελαιόλαδο: Πάνω από τα 10 ευρώ η τιμή παραγωγού

Δύσκολη χρονιά και το 2024 με χαμηλότερες εκτιμήσεις για την παραγωγή. Τον Σεπτέμβριο, η παγκόσμια τιμή εκτινάχτηκε σε επίπεδο ρεκόρ από το 1990. «Τρελή» άνοδος 613% σε σχέση με τη χαμηλή τιμή του 2020.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το φθηνό χύμα ελαιόλαδο κερδίζει τη «μάχη» έναντι του τυποποιημένου

Εκτιμάται ότι οι ποσότητες του τυποποιημένου ελαιόλαδου που θα καταναλωθούν τον επόμενο χρόνο δεν θα υπερβούν τους 11.000 τόνους. Οι καταναλωτές στρέφονται στο λάδι σε τενεκέ με τιμή μόλις 10 ευρώ το κιλό.