ΓΔ: 1357.3 -2.40% Τζίρος: 150.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αποχωρεί στις 3/12 από την Εισαγγελία Διαφθοράς η Ελ. Τουλουπάκη

Την Πέμπτη 3/12 το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου θα αποφασίσει ποιοι θα στελεχώσουν το νέο τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της εισαγγελίας Εφετών.

Την ερχόμενη Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2020, συνέρχεται το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) του Αρείου Πάγου, για να στελεχώσει την νεοσυσταθείσα υπερεισαγγελία, δηλαδή το τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της εισαγγελίας Εφετών.

Συνέπεια της συγκρότησης του νέου τμήματος θα είναι, η επικεφαλής σήμερα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, η οποία χειρίζεται, τόσο την υπόθεση της Novartis, όσο και μία σειρά άλλων σοβαρών υποθέσεων, να παραδώσει τις εκκρεμούσες δικογραφίες που χειριζόταν στον συνάδελφό της που θα επιλεγεί από το ΑΔΣ και θα είναι επικεφαλής της νέας υπερεισαγγελίας. 

Αναλυτικότερα, τα μέλη του ΑΔΣ με τη συμμετοχή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, θα επιλέξουν τους συναδέλφους τους, οι οποίοι για τα επόμενα τρία χρόνια θα υπηρετούν στη νέα υπερεισαγγελία που συστάθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, με σκοπό την πάταξη της διαφθοράς και του οικονομικού εγκλήματος. Σύμφωνα με το νόμο που προβλέπει την σύσταση του τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος της εισαγγελίας Εφετών, στην εισαγγελική αυτή υπηρεσία θα υπηρετούν τέσσερις εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς Εφετών, με ισάριθμους αναπληρωτές, οι οποίοι θα ορίζονται από το ΑΔΣ του Αρείου Πάγου και θα έχουν τριετή θητεία. Ο αρχαιότερος εξ αυτών θα είναι και προϊστάμενος.

Ακόμη, το έργο των οικονομικών εισαγγελέων θα συνεπικουρούν έξι εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς Πρωτοδικών, καθώς και ειδικοί πραγματογνώμονες, με σκοπό την σε βάθος και ταχεία έρευνα των υποθέσεων.

Τέλος, το νέο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ότι «η θητεία των υπηρετούντων εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος και Εγκλημάτων Διαφθοράς, των αναπληρωτών τους, των συνεπικουρούντων αυτούς εισαγγελικών λειτουργών, καθώς και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που εποπτεύει και συντονίζει τους ως άνω εισαγγελικούς λειτουργούς, λήγει αυτοδικαίως από την τοποθέτηση των εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος και του προϊσταμένου του τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος».  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη Βουλή η συζήτηση για τον νέο πρόεδρο και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Αφού υπάρξει η ακρόαση των υποψηφίων που περιλαμβάνονται στη λίστα που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη η Διάσκεψη των Προέδρων θα συνεδριάσει για να διατυπώσει τη γνώμη της.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένωση Δικαστών: Η Δικαιοσύνη δεν θα γίνει μέρος του πολιτικού παιχνιδιού

Στην ανακοίνωση της, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σημειώνει πως η αποσπασματική και πρόχειρη νομοθέτηση δημιουργεί υπόνοιες αυθαιρεσίας της εκτελεστικής εξουσίας, υπογραμμίζοντας ότι η Δικαιοσύνη είναι πυλώνας της δημοκρατίας.
businessdaily-Dikaiosyni-Areios-Pagos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Χρήστος Τζανερίκος

Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου προέβη σε παραίτηση μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημόσια τοποθέτησή του για τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, ενώ ο ίδιος θα συμμετείχε και επρόκειτο να κρίνει επ' αυτής.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος αναλαμβάνει χρέη εισαγγελέα στον Άρειο Πάγο

Ο κ. Ντογιάκος έχει κατά καιρούς χειριστεί πλήθος σημαντικών υποθέσεων με την κορυφαία να αποτελεί η δικογραφία για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας αναλαμβάνει η Ευαγγελία Νίκα