ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
koronoios, xristougenna
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

Δεν αποκλείεται σκληρότερο lockdown, επανεξετάζονται τα 9 άτομα

Μέτρα τύπου Πάσχα στις «κόκκινες» περιοχές, προτείνει ο καθηγητής Βατόπουλος, λέγοντας πως «δεν τιθασεύεται η επιδημία». «Τον Ιανουάριο περιμένουμε μεγαλύτερη έκρηξη του ιού», σημειώνει ο καθηγητής Τσακρής.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επιβολή πιο σκληρού lockdown τον Ιανουάριο, ακόμα και αντίστοιχου με αυτό του Μαρτίου, άφησε ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, καθώς όπως σημείωσε τον επόμενο μήνα αναμένεται μεγαλύτερη έκρηξη του ιού.   

«Μπαίνουμε σε έναν δύσκολο μήνα. Μπορεί να έχουμε το εμβόλιο που σίγουρα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο και θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της επιδημίας, όμως τον Ιανουάριο περιμένουμε μεγαλύτερη έκρηξη του ιού, με αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος. Δεν αποκλείεται να είναι χειρότερο από ό,τι βιώσαμε τον Νοέμβριο. Γι’ αυτό και η Ευρώπη προετοιμάζεται ώστε να προλάβει τα χειρότερα. Έχει να κάνει και με τις καιρικές συνθήκες, αλλά και τον συγχρωτισμό τις ημέρες των εορτών. Έτσι, ενδέχεται παράταση του υπάρχοντος lockdown και τον Ιανουάριο ή ακόμα σκληρότερο, τύπου Μαρτίου», σημείωσε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Σε ό,τι αφορά στις κόκκινες περιοχές της Δυτικής Αττικής, σχολίασε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα συντείνουν προς την επιβολή σκληρότερων μέτρων ώστε «να προλάβουμε αυτό που συνέβη στη Βόρεια Ελλάδα που είδαμε από νομό σε νομό να επεκτείνεται η επιδημία πολύ γρήγορα. Κι εκεί υπήρχαν κάποιες αποστάσεις, ενώ εδώ δεν υπάρχουν πραγματικά όρια από δήμο σε δήμο». Συμπλήρωσε δε ότι αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε ορισμένους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, όπως η Κοζάνη. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσάκρη η αύξηση των κρουσμάτων σε αυτές τις περιοχές αποδίδεται στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλά εργοστάσια και εργάτες που μετακινούνται μαζί καθιστώντας δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα.

Εξάλλου, το ενδεχόμενο να χρειάζονται πιο αυστηρά μέτρα, στα πρότυπα του πρώτου lockdown στις περιοχές όπου εντοπίζεται αυξημένο ιικό φορτίο τόνισε μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6 ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων υπουργείου Υγείας.

Όπως πρότεινε, στις «κόκκινες» περιοχές χρειάζονται μέτρα όπως το Πάσχα του 2020, χωρίς μετακινήσεις και καλεσμένους εκτός οικογένειας, αφήνοντας να διαφανεί ότι θα επανεξεταστεί και το μέτρο για την παρουσία 9 ατόμων στα εορταστικά τραπέζια.

«Δεν τιθασεύεται η επιδημία», σχολίασε, μιλώντας για περιοχές που εμφανίζουν αυξημένα κρούσματα όπως είναι η Δυτική Αττική και διάφορες περιοχές της Β. Ελλάδας. «Αυτό μας αναγκάζει να σκεφτούμε να εισηγηθούμε αυστηρότερα μέτρα», τόνισε.

Μιλώντας συγκεκριμένα για την περιοχή του Ασπροπύργου στην Αττική, ο κ. Βατόπουλος εξήγησε ότι κομβικό ρόλο έχουν οι βιομηχανίες που φιλοξενούνται στην περιοχή και απασχολούν αρκετό κόσμο. Εκεί όπως εξήγησε, δεν είναι εύκολο στις αρκετές ώρες να φοράει κανείς μάσκες.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε νωρίτερα και ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής, Χαράλαμπος Γώγος, χαρακτηρίζοντας «σοβαρό» το πρόβλημα με την αύξηση των κρουσμάτων στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές της χώρας και τονίζοντας ότι πιθανώς και σήμερα να υπάρξουν ανακοινώσεις για lockdown τύπου Μαρτίου στις εν λόγω περιοχές, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η δυτική Αττική και η δυτική Μακεδονία.

Επίσης, η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», συνέστησε προσοχή για τις γιορτές και ιδίως για τα ρεβεγιόν. Σημείωσε ότι αυτήν την περίοδο οι πολίτες πρέπει να κρατήσουν τις επαφές χωρίς μάσκα στο ελάχιστο. Ειδικά για τα ρεβεγιόν τόνισε ότι καλό είναι να γιορτάσουμε στα σπίτια μας με τους ίδιους ανθρώπους όλες τις γιορτινές ημέρες αποφεύγοντας δηλαδή να αλλάζουμε παρέες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη αύξηση στα πνευμονολογικά και παθολογικά ιατρεία των νοσοκομείων

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι η αναμονή των ασθενών για εξέταση στα παθολογικά και πνευμονολογικά ιατρεία των εφημερευόντων νοσοκομείων ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τις 8 ώρες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα 12 μέτρα του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων την Δευτέρα, τι συνιστά

Aναμένεται ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να διευκρινιστεί τις θα γίνει με τις απουσίες των μαθητών, οι οποίοι είτε έχουν συμπτώματα, είτε έχουν βγει θετικοί στο τεστ.
covid-19-metallaxi-koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Aυξημένος κατά πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων covid - 19 στη χώρα μας

Σύμφωνα με ειδικούς, η κορύφωση της εξάπλωσης της Covid-19 για τον φετινό χειμώνα αναμένεται μετά τα Φώτα, καθώς τότε θα προστεθούν και όσοι κόλλησαν κατά την Πρωτοχρονιά και την νυχτερινή διασκέδαση των ημερών.