ΓΔ: 1448.59 0.93% Τζίρος: 70.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:58:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xristougenna, katastimata, lockdown, koronoios
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Προβληματισμός και στην Ελλάδα για τη μετάλλαξη του ιού, τι εξετάζεται

Αυστηρότεροι και περισσότεροι έλεγχοι σχεδιάζονται για τις γιορτές. Πρόωρη χαρακτηρίζεται η άρση του lockdown στις 7 Ιανουαρίου. Δεν έχει έρθει ο μεταλλαγμένος ιός στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Θ. Δημόπουλο.

Εκ νέου έκκληση «να μην ανοίξουμε πολύ τον κύκλο, να δούμε αυτούς που λίγο πολύ βλέπουμε ούτως ή άλλως» απηύθυνε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας πως οι μετακινήσεις παραμονές και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα γίνουν με τον κωδικό μετακίνησης «6». 

Σχετικά με τυχόν σκληρότερα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για την Πρωτοχρονιά, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε πως «πιο σκληρά μέτρα έχουν να κάνουν με τα υφιστάμενα», κάνοντας σαφές πως «όποιος κυκλοφορεί μετά τις 22:00 την παραμονή των Χριστουγέννων θα τον σταματήσει η Αστυνομία», με εξαίρεση βέβαια τους εργαζόμενους.

Για τις γιορτές, σχεδιάζονται περισσότεροι έλεγχοι και όχι άλλα μέτρα, τόνισε ο κ. Πέτσας και κάλεσε τους πολίτες να μαζευτούν μεσημέρι κι όχι βράδυ με τις οικογένειές τους.

Παράλληλα, για χαλάρωση των μέτρων σε «πράσινες» περιοχές, είπε πως «μέχρι τις 7 Ιανουαρίου ακολουθούμε τα μέτρα και μετά ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε φάση να απελευθερώσουμε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες».

Την αυστηροποίηση των ελέγχων προανήγγειλε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε χθεσινή του συνέντευξη τονίζοντας ότι θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων. «Θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι προκειμένου να τηρούνται οι αποφάσεις που τελικώς θα ληφθούν», δήλωσε.

Σήμερα, εξάλλου, κατά την απογευματινή τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας αναμένεται να γίνουν νέες ανακοινώσεις για τις μετακινήσεις των πολιτών ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. 

Από την πλευρά του ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, χαρακτήρισε «πρόωρη» την άρση του lockdown στις 7 Ιανουαρίου, τονίζοντας ότι «δεν μας παίρνει να μας ξεφύγει η πανδημία του κορονοϊού», ενώ ήταν αρνητικός και στο άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές. 

«Είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης. Με καθυστέρηση δύο εβδομάδων στις ΜΕΘ και στους θανάτους. Είναι δύσκολη περίοδος λόγω των καιρικών συνθηκών», υπογράμμισε, μιλώντας στο Open. «Καταλαβαίνω ότι είναι ο στόχος να ανοίξουν τα σχολεία, αλλά με τις ενδείξεις που έχουμε ανά περιοχή στη χώρα δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει. Θα βοηθούσε η αύξηση της τηλεργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσο για την απόφαση του lockdown εξήγησε ότι «ξαφνικά εδώ και 10 ημέρες η καμπύλη από πτωτική σταθεροποιήθηκε, που οφείλεται στην αύξηση της δυναμικής σε αυτές τις περιοχές. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ξεφύγει στην Αττική των 4 εκατ. πολιτών. Οι βιομηχανίες της Δυτικής Αττικής χρειάζονται περισσότερα τεστ και συσκευές απολύμανσης αέρα».

Εξάλλου, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στο Mega σχετικά με την μετάλλαξη του ιού, είπε πως «πρέπει να δούμε αν αυτός ο ιός συνδυάζεται με βαρύτερη νοσηρότητα. Για να το δούμε αυτό πρέπει να περάσουν μερικές μέρες. Το σημαντικό είναι αν αυτή η μετάλλαξη θα επηρεάσει τα εμβόλια που ήδη έχουμε. Η απάντηση είναι ότι μάλλον δεν θα επηρεάσει τα ήδη φτιαγμένα εμβόλια».

«Και στο χειρότερο σενάριο όμως, που αυτός ο ιός παρουσιάσει ανθεκτικότητα στο συγκεκριμένο εμβόλιο, δεν είναι δύσκολο με τη νέα πια τεχνολογία να φτιάξουμε νέο εμβόλιο. Δεν έχει έρθει ο μεταλλαγμένος ιός στην Ελλάδα. Θα γίνουν και οι απαραίτητες μελέτες για να το διαπιστώσουμε», πρόσθεσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ypourgeio Ygeias, Plevris
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πλεύρης: Tο λοκντάουν δεν βρίσκεται στο τραπέζι ούτε σε τοπικό επίπεδο

Ο υπ. Υγείας σημείωσε ότι η Ελλάδα αποδέχεται την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εννιάμηνη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά υποστηρίζει όλα τα μέτρα που θα ωθήσουν τους Ευρωπαίους να κάνουν την τρίτη δόση ακόμα νωρίτερα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκτακτα μέτρα σε Αργολίδα και Ευρυτανία από αύριο, μπήκαν στο «κόκκινο»

Παρατείνονται τα μέτρα στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου, καθώς και στον Δήμο Ικαρίας. Για Αργολίδα και Ευρυτανία, τα μέτρα ισχύουν από αύριο, στις 06.00 το πρωί έως την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:00.
Athina, Athens, Koronoios, Lockdown
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελάττωσαν το κάπνισμα οι Αθηναίοι αλλά αύξησαν τη χρήση κοκαΐνης

Σύμφωνα με έρευνα του ΕΚΠΑ στα απόβλητα της Αθήνας στη διάρκεια του πρώτου lockdown, επηρεάστηκε σημαντικά η ψυχολογία των πολιτών. Κατακόρυφη αύξηση της εμφάνισης απορρυπαντικών και αντισηπτικών ουσιών στα λύματα.