ΓΔ: 1443.49 -0.36% Τζίρος: 28.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:55:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
nosokomeio, koronoios, covid-19
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Γιατί έπεσε χαμηλά η Ελλάδα στο δείκτη του Bloomberg για την πανδημία

Το γεγονός ότι επιβλήθηκε το αυστηρότερο lockdown στον κόσμο και το πολύ υψηλό ποσοστό της θνησιμότητας έριξαν την Ελλάδα στην 50η θέση ανάμεσα σε 53 χώρες με βάση την ανθεκτικότητα στην πανδημία.

Ως μία από τις χώρες με τη χαμηλότερη αντοχή στην πανδημία αξιολογεί το πρακτορείο Bloomberg την Ελλάδα μετά την εκδήλωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, καθώς η χώρα υποχώρησε κατά 19 θέσεις στην κατάταξη με βάση τη σχετική, σύνθετη βαθμολόγηση που κάνει το Bloomberg, αξιολογώντας πλήθος επιμέρους υγειονομικών και οικονομικών δεικτών, προκειμένου να καταλήξει σε συμπεράσματα για το πόσο ανθεκτικές είναι οι χώρες στην επέλαση του ιού.

Δύο είναι οι κύριοι παράγοντες που έφεραν την Ελλάδα στην 50η θέση ανάμεσα σε 53 χώρες στην κατάταξη με βάση την ανθεκτικότητα στην πανδημία (Covid Resilience Rankings): το γεγονός ότι στην Ελλάδα επιβλήθηκε για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας το αυστηρότερο στον κόσμο πλαίσιο περιοριστικών μέτρων, αλλά και το πολύ υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, δηλαδή οι θάνατοι ως ποσοστό των κρουσμάτων.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης ανθεκτικότητας του Bloomberg υπολογίζεται με βάση πολλούς επιμέρους δείκτες, με βάση τους οποίους εξάγεται συμπέρασμα για το πόσο είναι ικανοποιητική η διαβίωση σε μια χώρα εν μέσω της πανδημίας. Η αξιολόγηση γίνεται με τους εξής παράγοντες:

  • Σε ό,τι αφορά την υγειονομική κατάσταση, υπολογίζονται τα κρούσματα ανά μήνα, η θνησιμότητα, οι συνολικοί θάνατοι ανά εκατομμύριο ατόμων, τα ποσοστά των θετικών τεστ και η πρόσβαση στα εμβόλια.
  • Στην κατηγορία που αφορά την ποιότητα ζωής, υπολογίζονται η αυστηρότητα του lockdown, η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών, η πρόβλεψη για το μέλλον της οικονομίας, η ανταπόκριση του συστήματος υγείας, αλλά και πόσο άλλαξε η ζωή των πολιτών.

Η Ελλάδα στην 50η θέση της κατάταξης

bloomberg-pandimia-ellada

Όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία του Bloomberg, η Ελλάδα σίγουρα δεν αποτελεί την ιδανική χώρα για να ζει κανείς εν μέσω πανδημίας. Χαρακτηριστικά η χώρα έχει πάρει τα πιο αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό των πολιτών και είναι πρώτη ανάμεσα στις 53 χώρες ενώ έχει περιορίσει κατά 50% την κινητικότητα των πολιτών. Όμως, παρά το γεγονός ότι έχουν ληφθεί τα πιο αυστηρά μέτρα σε σχέση με όλες τις χώρες, η Ελλάδα έχει τη θλιβερή πρωτιά σε θνησιμότητα τον Νοέμβριο, με το ποσοστό των θανάτων επί των συνολικών κρουσμάτων να διαμορφώνεται στο 6,3%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας παγκοσμίως έχει η Ελλάδα

bloomberg-pandimia-ellada-thanatoi

Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης στην 10η θέση για το ύψος της μεγαλύτερης ύφεσης που θα καταγράψει το 2020, με  9,5%. Στα θετικά στοιχεία είναι πως οι δύο καλύτεροι δείκτες για την χώρα μας είναι αυτός την καθολικής υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού όπου έχουμε 80/100 και βρισκόμαστε στην 25η θέση και αυτός της ανθρώπινης ανάπτυξης (που βασίζεται στο εισόδημα, στο προσδόκιμο ζωής και στην πρόσβαση στην εκπαίδευση) και έχουμε 89/100, και είμαστε στην 27η θέση παγκοσμίως.

Την 10η μεγαλύτερη ύφεση παγκοσμίως θα καταγράψει η Ελλάδα

bloomberg-pandimia-ellada-yfesi

Στην 24η θέση των συνολικών θανάτων ανά 1 εκ. κατοίκους βρέθηκε η Ελλάδα στην κατάταξη του Bloomberg και βρίσκεται σε σχετικά μέτρια επίπεδα και στις υπόλοιπες κατηγορίες. Συγκεκριμένα είναι 23η στα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, και 21η τόσο στο ποσοστό θετικών τεστ όσο και στην κάλυψη των εμβολίων για τον πληθυσμό.

Το πιο σκληρό lockdown είναι το ελληνικό

bloomberg-pandimia-ellada-lockdown

Στη κορυφή η  Νέα Ζηλανδιά, μεγάλη πτώση για ΗΠΑ και Τουρκία

Η Νέα Ζηλανδία, που έχει κλείσει τελείως τα σύνορά της, ενώ έχει εξασφαλίσει την διαθεσιμότητα εμβολίων για όλους και έχει πολεμήσει επιτυχώς τον κορονοϊό εντός των συνόρων της, παραμένει στην πρώτη θέση, με την Ταΐβάν να ακολουθεί. Αυστραλία, Νορβηγία και Σιγκαπούρη κλείνουν την πεντάδα. 

Όπως αναφέρει το Bloomberg, Αυστραλία και Σιγκαπούρη έχουν βρεθεί στην πρώτη πεντάδα, με τους πολίτες να έχουν επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς ζωής μετά το δεύτερο κύμα πανδημίας το οποίο και συγκρατήθηκε, αν και οι δυο χώρες τώρα αντιμετωπίζουν νέες αναζωπυρώσεις του ιού.

Η Γαλλία πραγματοποίησε άλμα 11 θέσεων καθώς μειώθηκαν σημαντικά τα νέα κρούσματα μετά το τέλος του lockdown στις 15 Δεκεμβρίου. Ιράκ, Νιγηρία και Φιλιππίνες ανέβηκαν 13, 11 και 11 θέσεις αντίστοιχα, καθώς χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα και οι πολίτες επέστρεψαν στις κοινωνικές εκδηλώσεις και τις δουλειές τους. Ο Καναδάς βρίσκεται στη κορυφή της διαθεσιμότητας εμβολίων έχοντας κάνει παραγγελίες που αρκούν για να καλύψουν 5 φορές τον πληθυσμό της χώρας.

Η Τουρκία κατρακύλησε 15 θέσεις καθώς άλλαξε τον τρόπο ανακοίνωσης των περιστατικών κορονοϊού, εγκαταλείποντας την τακτική να εξαιρεί τις ασυμπτωματικές περιπτώσεις, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να αυξάνεται δραματικά από τότε. Η Ινδονησία σημείωσε πτώση 13 θέσεων καθώς αυξήθηκε το ποσοστό των θετικών τεστ ενώ οι παραγγελίες της κυβέρνησης για το εμβόλιο καλύπτουν μόλις το 50% των 270 εκατ. κατοίκων της χώρας. Πτώση επτά θέσεων και για την Γερμανία καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και θανάτων που έχει αναγκάσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέο πιο σκληρό lockdown, που όμως ακόμα δεν φτάνει τα ελληνικά επίπεδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ