ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
clickaway-emporio-katastimata-magazia
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Οι 7 αλλαγές στο lockdown: Ποιοι περιορισμοί χαλαρώνουν

Η απόφαση δημοσιεύθηκε και ισχύει από τις 6.00 π.μ. των Χριστουγέννων μέχρι και τις 7 Ιανουαρίου. Θα αναστέλλεται η λειτουργία του click away μέχρι και για 30 μέρες για όσες επιχειρήσεις δεν υπακούσουν.

Ακόμα πιο βαριά τιμωρία θα περιμένει όσες επιχειρήσεις εμπορίου δεν τηρούν τα προβλεπόμενα για την λειτουργία του click away σύμφωνα με την νέα υπουργική απόφαση που που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τα ξημερώματα των Χριστουγέννων. Τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία αλλά και τα συνεργεία αυτοκινήτων θα είναι ανοικτά τις Κυριακές 27 Δεκεμβρίου και 3 Ιανουαρίου, βάσει της νέας υπουργικής απόφασης που έχει τεθεί σε εφαρμογή από τα ξημερώματα των Χριστουγέννων, ενώ επιτρέπεται και πάλι το κυνήγι και αλιεία. Παραμένει η απαγόρευση μετακινήσεων από τις 22.00 μέχρι τις 5.00 π.μ.

Όπως αναφέρει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, από σήμερα Χριστούγεννα:

  1. Για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις: Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, εξαιρουμένων των τραπεζών και των περιπτώσεων στις οποίες δεν δύναται να προγραμματισθεί ραντεβού (επιχειρήσεις ταχυμεταφορών, ελληνικών ταχυδρομείων [ΕΛΤΑ], ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.)
  2. Για τις μετακινήσεις: Οι περιορισμοί του παρόντος δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση και υπό τις προϋποθέσεις μετακίνησης προς τον σκοπό συμμετοχής σε συναθροίσεις του σημείου 1 κατά τις ημέρες 24, 25, 31 Δεκεμβρίου 2020 και 1 Ιανουαρίου 2021 και υπενθυμίζει πως ειδικώς για τις ημέρες 24, 25, 31 Δεκεμβρίου 2020 και 1 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπονται οι συναθροίσεις, με ανώτατο όριο εννέα (9) συμμετεχόντων που προέρχονται από έως δύο (2) οικογένειες.
  3. Για τον αθλητισμό: Από την 1η Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται επίσης η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις χωρίς την παρουσία θεατών των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα της Α' κατηγορίας καλαθοσφαίρισης γυναικών, πετοσφαίρισης γυναικών, υδατοσφαίρισης ανδρών-γυναικών και χειροσφαίρισης ανδρών-γυναικών.
  4. Τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), φαρμακεία, συνεργεία αυτοκινήτων θα μπορούν να λειτουργήσουν τις Κυριακές 27 Δεκεμβρίου 2020 και 3 Ιανουαρίου 2021, με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας 7:00 έως 21.00.
  5. Το κυνήγι και η αλιεία επίσης επιτρέπονται ξανά με τις μετακινήσεις ωστόσο να είναι αποκλειστικά εντός της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή όπως σημειώνεται στην περίπτωση της Αττικής εντός των ορίων της Περιφέρειας, ενώ θα επιτρέπεται η συμμετοχή μέχρι και δυο ατόμων για λόγους ασφαλείας που θα πρέπει να εφαρμόζουν όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού. Οι κυνηγοί ειδικά θα πρέπει εκτός από την βεβαίωση κίνησης τύπου Β να έχουν μαζί τους και άδεια θήρας που βρίσκεται σε ισχύ.
  6. Ειδικώς για το διάστημα από τις 25 Δεκεμβρίου 2020 έως και τις 2 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η μετακίνηση μέχρι δύο (2) ατόμων προς τον σκοπό επίσκεψης σε κοιμητήρια και συγκεκριμένα μόνο στον τόπο ταφής ή για την τέλεση ιεροπραξιών.

Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που λειτουργούν με click away:

  • Καταχώρηση της παραγγελίας από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία) είτε μηνύματος (SMS) που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου της επιχείρησης, χρονικό διάστημα παραλαβής που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο ώρες συνολικά.
  • Παραλαβή από ένα άτομο και μόνο από ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο των καταστημάτων.
  • Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Για την παραλαβή των προϊόντων, προβλέπονται ειδικά μέτρα προστασίας:

  • Τήρηση ελάχιστης απόστασης δύο (2) μέτρων μεταξύ πελατών,
  • Μέγιστος αριθμός ατόμων στην αναμονή: εννέα (9) άτομα και
  • Μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής: δέκα λεπτά.

Πρόστιμα έως 2.000 ευρώ

Τα προβλεπόμενα πρόστιμα σε εμπόρους που δεν θα εφαρμόσουν τα μέτρα είναι σχεδόν εξοντωτικά, ιδιαίτερα για μικρές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων επιβάλλονται, ανάλογα με τον βαθμό διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, οι ακόλουθες κυρώσεις:

  • Μη τήρηση της υποχρέωσης για παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού ή μη τήρηση σχετικού καταλόγου και σε περίπτωση ηλεκτρονικής πληρωμής ή χρήσης POS κατά την παραλαβή προβλέπεται: Για την 1η παράβαση προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ και αναστολή δραστηριότητας της διαδικασίας παράδοσης αγαθών που έχουν αγορασθεί/επιλεγεί μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας (click away) για δεκαπέντε (15) ημερολογιακές ημέρες. Ενώ για τη δεύτερη προβλέπεται πρόστιμο δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ αναστολή δραστηριότητας της διαδικασίας παράδοσης αγαθών που έχουν αγορασθεί/επιλεγεί μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας (click away) για τριάντα ημερολογιακές ημέρες.
  • Κατά τη διαδικασία παράδοσης αγαθών που έχουν αγορασθεί/επιλεγεί μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας και για υπέρβαση του μέγιστου αριθμού των εννέα (9) ατόμων στην αναμονή (ουρά) ή για υπέρβαση του μέγιστου χρόνου των δέκα (10) λεπτών παραμονής των ατόμων στο σημείο παραλαβής, προβλέπονται: Διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ για κάθε παράβαση χωριστά 2η παράβαση, ή πρόστιμο 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση χωριστά.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Synigoros Katanaloti, Lefteris Zagoritis
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνήγορος του Καταναλωτή: 16.721 αναφορές για την επίλυση διαφορών

«Οι σημαντικότερες αυξητικές τάσεις το 2023 καταγράφονται στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, κυρίως του ηλεκτρονικού, όπου υπάρχει σχεδόν διπλασιασμός των αναφορών» τόνισε ο Λευτέρης Ζαγορίτης.
businessdaily-Thalassina-Sarakosti
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μειωμένες κατά 1-2 ευρώ οι τιμές στα θαλασσινά για την Καθαρά Δευτέρα

Ο πρόεδρος της Ιχθυαγοράς Βαρβακείου, Β. Σίμος τόνισε «θα φτιάξουμε το καλάθι της Σαρακοστής, αλλά έτσι κι αλλιώς υπάρχει καλάθι 6-7 προϊόντων με θαλασσινά που έχουν μείωση της τάξης 1-2 ευρώ».