ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
embolia-emboliasmoi-emboliastika kentra
Φώτο: Panayiotis Tzamaros / SOOC

Η αρχή του τέλους της πανδημίας, οι εμβολιασμοί σε Ελλάδα και Ευρώπη

Οι χώρες έχουν παραλάβει τις πρώτες δόσεις εμβολίων Pfizer/BionTech και ξεκίνησαν τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Πόσες δόσεις θα λάβουν ακόμα οι χώρες μέχρι τέλος του έτους.

Πρεμιέρα για τους εμβολιασμούς κατά του νέου κορονοϊού, καθώς οι χώρες μέλη της ΕΕ αφού έλαβαν τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech προχωρούν ταχύτατα στον εμβολιασμό του πληθυσμού με στόχο να μπορέσει και πάλι να αναπνεύσει ελεύθερα η Ευρώπη και να αφήσει πίσω την πανδημία. Ο ΕΟΔΥ δημοσίευσε απαντήσεις σε 26 ερωτήματα που μπορεί να υπάρχουν για τα εμβόλια και την αποτελεσματικότητα τους.

Στην Ελλάδα οι πρώτες 9.750 δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech παρελήφθησαν και όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί για την ασφαλή μεταφορά και διανομή τους. Το πρόγραμμα των εμβολιασμών έχει ήδη ξεκινήσει στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου μετά την νοσηλεύτρια ΜΕΘ Ευσταθία Καμπισιούλη και τον Μιχάλη Γιοβανίδη, φιλοξενούμενο στη μονάδα ηλικιωμένων του νοσοκομείου, ακολουθήσαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Αικ. Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θέλοντας να στείλουν ένα δυνατό μήνυμα για να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στην Ευρώπη, όπου έχουν ξεκινήσει ήδη οι εμβολιασμοί των πρώτων δόσεων που έχουν παραληφθεί, με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να δίνουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων και του υγειονομικού προσωπικού, παρά τα προβλήματα που καταγράφονται όπως στην Ιταλία που εκφράζονται φόβοι οτι δεν θα διαθέτει το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό.

Μέσω των εμβολιασμών «θα συνεχίσουμε να σώσουμε ζωές και να γυρίσουμε σελίδα στην πανδημία» τόνισε η επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου. Σημείωσε ότι «οι εκστρατείες εμβολιασμού ξεκινούν σήμερα σε όλη την ΕΕ». Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε ανακοίνωση του ανέφερε πως «είμαστε πιο δυνατοί μαζί: σήμερα οι εμβολιασμοί ξεκινούν στην ΕΕ, μετά την έγκριση του εμβολίου BioNTech / Pfizer για χρήση στην ΕΕ», ενώ η Κομισιόν σημειώνει οτι «έχουμε ενεργήσει με ενότητα σε όλη αυτή την πανδημία. Σήμερα αρχίζουμε να γυρίζουμε μαζί τη σελίδα σε αυτό το κεφάλαιο, μαζί».

Πρεμιέρα του εμβολίου στην Ελλάδα

Αποτελεί μεγάλη τιμή η επιλογή μου να εμβολιαστώ πρώτη ως Ελληνίδα και γυναίκα, και πρώτη ως νοσηλεύτρια κατά της covid-19, δήλωσε στην ΕΡΤ η Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» που ανέφερε χαρακτηριστικά οτι «στο πρόσωπο μου τιμάται σήμερα όλος ο νοσηλευτικός κλάδος, αλλά και όλη η υγειονομική οικογένεια. Αποτελεί αυτή η τιμητική επιλογή μία αναγνώριση στο έργο και την προσφορά μας». Προσέθεσε ότι αισθάνεται πολύ τυχερή που «ηγείται» αυτής της προσπάθειας και εξέφρασε την ελπίδα από σήμερα να ξεκινήσει μια καινούργια σελίδα. «Ήδη έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση, έχουμε όμως ακόμα πολύ δρόμο. Πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμαι πιστά τα μέτρα, και να είμαστε συνεπείς στον στόχο μας, ώστε να ξανακερδίσουμε τη ζωή μας και την καθημερινότητα μας», είπε και προέτρεψε το παράδειγμά της να το ακολουθήσουν όλοι οι υγειονομικοί.

«Σήμερα είναι η πρώτη μέρα της αντίστροφης μέτρησης για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος μετέβη στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Μετά την Ευσταθία Καμπισιούλη, ακολούθησε ο Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, ενώ στη συνέχεια εμβολιάστηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικ. Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Οι εμβολισμοί στην Ελλάδα θα γίνουν σε τρεις φάσεις όπως ορίζει το εθνικό σχέδιο. Συγκεκριμένα στην αρχή θα εμβολιαστούν υγειονομικοί και τα γηροκομεία, από τις ευρύτερα προνοιακές δομές. Στη συνέχεια θα εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας που είναι άνω των 60 ετών, αλλά οι πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν υποκείμενα νοσήματα που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο κίνδυνο αν νοσήσουν από κορονοϊό. Αυτή η φάση αναμένεται να διαρκέσαι κάποιους μήνες ανάλογα με την διαθεσιμότητα των εμβολίων. Στη συνέχεια θα επεκταθούν οι εμβολιασμοί και στους υπόλοιπους πολίτες.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης έδωσε λεπτομέρειες για την διαδικασία που θα κάνουν οι πολίτες ώστε να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν και σημείωσε πως «ο κόσμος θα ενημερωθεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Καταρχάς θα γίνεται από τα ΜΜΕ, όπου η Επιτροπή θα λέει ποια κατηγορία πολιτών πρέπει να εμβολιαστεί».

Τρέχει η διαδικασία των εμβολιασμών και σε όλη την Ευρώπη

Στην Κύπρο, περίπου έναν χρόνο μετά τον ορισμό του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου ως νοσοκομείο αναφοράς για COVID-19, πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι πρώτοι εμβολιασμοί σε επαγγελματίες υγείας που υπηρετούν στον Θάλαμο COVID-19. Μιλώντας μετά τον εμβολιασμό της, η γενική διευθύντρια του υπουργείου Υγείας, δρ Χριστίνα Γιαννάκη, δήλωσε ότι αισθάνεται πολύ καλά και ευχαρίστησε το προσωπικό του νοσοκομείου αναφοράς που όλοι μαζί «δίνουν καθημερινά έναν μεγάλο αγώνα επί 24ώρου βάσεως».

Νωρίς το πρωί, στο νοσοκομείο Λάτζαρο Σπαλαντσάνι της Ρώμης, εμβολιάστηκαν κατά του κορονοϊού, οι πρώτοι τρεις Ιταλοί πολίτες. Πρόκειται για μια γιατρό, μια νοσοκόμα και ένα μέλος του βοηθητικού προσωπικού του νοσοκομείου. Εμβολιάσθηκαν, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, λίγο μετά τις επτά τοπική ώρα. «Εμβολιασθείτε όλοι, σας το λέω από καρδιάς», δήλωσε η 28χρονη νοσηλεύτρια Κλάουντια Αλιβερνίνι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, υπογράμμισε μέσω Twitter ότι «σήμερα η χώρα ξυπνά και πάλι» και ότι «η εκστρατεία αυτή ξεκινά από τους γιατρούς και το σύνολο του νοσηλευτικού προσωπικού, για να επεκταθεί, στη συνέχεια, σε όλον τον πληθυσμό και να μπορέσει να κερδίσει οριστικά, η Ιταλία, τη μάχη κατά του ιού». Περίπου 480.000 δόσεις αναμένονται να φτάσουν στην Ιταλία τις ερχόμενες μέρες, που έχει στήσει εμβολιαστικά κέντρα ακόμα και σε πλατείες.

Μία 96χρονη σε οίκο ευγηρίας στην κεντρική Ισπανία ήταν ο πρώτος άνθρωπος στη χώρα που εμβολιάστηκε σήμερα κατά της Covid-19, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Η Αρασέλι Ροσάριο Ιδάλγο Σάντσεθ ομολόγησε, χαμογελώντας, ότι δεν αισθάνθηκε «τίποτα» όταν της έκαναν το εμβόλιο. Η Μόνικα Τάπιας, μία εκ των φροντιστών που εργάζονται στο ίδιο γηροκομείο ήταν ο δεύτερος άνθρωπος στη χώρα που έλαβε το εμβόλιο των Pfizer-BioNtech. Στη Μαδρίτη θα φτάνουν κάθε εβδομάδα 350.000 δόσεις του εμβολίου.

Στη Γαλλία, 19.500 δόσεις παραδόθηκαν στο κεντρικό φαρμακείο των Νοσοκομείων του Παρισιού (Hôpitaux de Paris), σε προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου οι εργαζόμενοι φορώντας μάσκες και ειδικά γάντια προστασίας από τις χαμηλές θερμοκρασίες (το εμβόλιο διατηρείται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου) μετάφεραν τις συσκευασίες σε ειδικούς ψύκτες. Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από την αμερικανική Pfizer και τη γερμανική BioNTech «προστατεύει το 95% των ανθρώπων από τις πιο σοβαρές μορφές (της Covid-19) και θα σώσει πολλές ζωές», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία ήδη άρχισαν ήδη από χθες τη σχετική διαδικασία, ξεκινώντας να εμβολιάζουν τον πληθυσμό τους μία ημέρα πριν από την επίσημη έναρξη της εκστρατείας. Στη Γερμανία, ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech ήταν μια γυναίκα 101 ετών, η Έντιτ Κβοϊτσάλα, που φιλοξενείται σε οίκο ευγηρίας στη Σαξονία-Άνχαλτ.

Στην Ουγγαρία, ήταν η Αριάν Κέρτετζ, γιατρός στο νοσοκομείο South Pest της πρωτεύουσας Βουδαπέστης που έκανε την αρχή. «Περίμενα εδώ και καιρό να κάνω το εμβόλιο, καθώς από αυτό εξαρτάται το να εργάζομαι ήρεμα και με ασφάλεια», δήλωσε. Στη Σλοβακία, ο πρώτος που εμβολιάστηκε ήταν ένας λοιμωξιολόγος, ο Βλαντίμιρ Κρτσμέρι, στην πόλη Νίτρα, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Σουηδία και Νορβηγία περιμένουν την παράδοση των πρώτων 10.000 δόσεων. Η Νορβηγία θα επικεντρωθεί στο εμβολιασμό των γηροκομείων, ενώ η Δανία ελπίζει να έχει αρκετές δόσεις για να εμβολιάσει αρχικά τα 40.000 άτομα που βρίσκονται σε γηροκομεία, ενώ σειρά παίρνουν οι ευπαθείς ομάδες και το υγειονομικό προσωπικό. Η Ισλανδία θα λάβει 10.000 δόσεις μέχρι την Πρωτοχρονιά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

embolio, embolia, koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση στις ηλικίες 30-59 ετών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Υγείας αν και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος της τέταρτης δόσης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να εμβολιαστούν τα άτομα ηλικίας 30-59 ετών.
Koronoios, Corona Virus, Omikron
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύσταση Παρατηρητηρίου κατά της παραπληροφόρησης για τον κορονοϊό

Η Επιτροπή Βιοηθικής έχει επισημάνει το πρόβλημα της παραπληροφόρησης, της εσφαλμένης πληροφόρησης, των παραποιημένων ειδήσεων και της κακόβουλης πληροφόρησης ως εμποδίων για την εξέλιξη του εμβολιασμού του πληθυσμού κατά της Covid-19.
Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοντά στο Πάσχα η αποκλιμάκωση της πανδημίας, εφικτή η άρση μέτρων

Οι επιστήμονες στην Ελλάδα προβληματίζονται από το γεγονός ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται υπό αυξημένη πίεση. Ποια περιοριστικά μέτρα μπορεί να παραμείνουν και μετά το Πάσχα.