ΓΔ: 1423.16 0.39% Τζίρος: 61.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:01:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
emporio-katastimata-magazia-xristougenna
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Lockdown «ακορντεόν» μέχρι τον Μάρτιο για να ελεγχθούν τα κρούσματα

Οι επιστήμονες συμφωνούν στην απόφαση της κυβέρνησης για πιο σκληρό lockdown μέχρι τις 11 Ιανουαρίου τονίζοντας πως θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων αρχές Φεβρουαρίου.

Ένα σκληρό lockdown όπως του Μαρτίου, που θα διαρκέσει μέχρι και 3 εβδομάδες, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση του ανοίγματος των σχολείων μέχρι τις 25 Ιανουαρίου θα μπορούσε να μειώσει ακόμα περισσότερο τα κρούσματα και να σταματήσει την τακτική «ακορντεόν» για την αγορά αναφέρουν ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, και οι δυο επιστήμονες συμφώνησαν πως είναι σωστή η κίνηση της κυβέρνησης το αυστηρότερο lockdown μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, ενώ τόνισε πως στο δεύτερο lockdown οι πολίτες είχαν πιο πολλές μετακινήσεις καθώς είχε μειωθεί ο φόβος για την πανδημία.

Για το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε πως «από την στιγμή που η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει τα σχολεία που νομίζω πως είναι μια καλή απόφαση ότι περισσότερο μπορεί να κάνει πριν ανοίξουν τα σχολεία νομίζω ότι θα βοηθούσε» σημειώνοντας πως τα σχολεία είναι από τις ασφαλέστερες δραστηριότητες που υπάρχουν. 

Όσο αναφορά την τακτική ακορντεόν για την λειτουργία του εμπορίου, ο κ. Δερμιτζάκης επεσήμανε οτι αυτό θα συνεχιστεί για πολύ καιρό καθώς ή θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο σκληρό lockdown όπως τον Μάρτιο, ή θα υπάρχει αυτή η στρατηγική του ανοίγματος και κλεισίματος ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση και να αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα του εμβολιασμού. «Είτε θα ανοίγουμε και κλείνουμε θα κλείνουμε είτε σκληρό lockdown Μάρτιο» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως το αυστηρότερο lockdown ήταν σωστή κίνηση καθώς όπως υπογράμμισε «άρχισε να φαίνεται η αύξηση των κρουσμάτων από τις γιορτές» εκφράζοντας παράλληλα την άποψη πως τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν στις 25 Ιανουαρίου και όχι στις 11 του μήνα, τονίζοντας πως ο συνδυασμός λιανεμπορίου –click away και σχολείων είναι προβληματικός, και θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων στις αρχές Φεβρουαρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xardalias-politiki prostasia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευρεία σύσκεψη για την επιδημιολογική κατάσταση στην Π. Ε. Κοζάνης

H παράταση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου στην ΠΕ Κοζάνης λόγω της ιδιαίτερης επιδημιολογικής επιβάρυνσης που παρατηρείται στην περιοχή, έχει δημιουργήσει κλίμα δυσαρέσκειας, στον εμπορικό κόσμο και στους αυτοδιοικητικούς παράγοντες.
gerapetritis, ypourgeio epikrateias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γεραπετρίτης: Σκοπός μας εντός Μαρτίου να ανοίξει σταδιακά η αγορά

Για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς μέσα στο μήνα έκανε λόγο ο Υπουργός Επικρατείας. Η μεγάλη η πίεση στο ΕΣΥ και το υψηλό ιικό φορτίο κάνουν παρακινδυνευμένες συζητήσεις για το άνοιγμα τώρα λένε οι ειδικοί.
katastimata, emporio
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18:00 τα Σαββατοκύριακα, τι ισχύει για λιανεμπόριο

Τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα θα επιβληθούν σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Κλειστά τα εμπορικά καταστήματα το Σαββατοκύριακο, με click away τις καθημερινές. Πώς θα λειτουργήσουν κομμωτήρια, ΚΤΕΟ και πρακτορεία ΟΠΑΠ.
koronoios, test, eody
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κίνδυνος για αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα στην Αττική

Ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε πως θα ήταν πιο ασφαλές αν άνοιγαν τα Γυμνάσια στην παρούσα φάση και όχι το εμπόριο που προκαλεί συνωστισμό σε δρόμους και μέσα μαζικής μεταφοράς.
emporio-katastimata-magazia-xristougenna
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εισήγηση για καραντίνα στην Αττική, αύριο αποφασίζει η κυβέρνηση

Τα αυξημένα κρούσματα που έχουν σημειωθεί την τελευταία εβδομάδα στο λεκανοπέδιο οδηγεί τους επιδημιολόγους να εισηγηθούν σκληρό lockdown και στην Αττική. Τι σημαίνει αυτό για εμπόριο και σχολεία.