ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Business Daily

Η αύξηση των κρουσμάτων καθιστά πιο πιθανό καθολικό lockdown σε Αττική

Υπέρ της απόφασης τάχθηκε ο υπ. Υγείας, Β. Κικίλιας καθώς συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων αλλά και ο αριθμός των εισαγωγών στο ήδη βεβαρημένο σύστημα υγείας.

Μία ανάσα πριν από το ολικό lockdown, όπως όλα υποδεικνύουν, βρίσκεται η Αττική, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου η οποία ξεκίνησε στις 13.30 μμ. 

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, προκειμένου να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση.

Το σίγουρο είναι, όπως άλλωστε το ανακοίνωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open ότι ο κ. Κικίλιας θα εισηγηθεί την επιβολή lockdown τύπου Μαρτίου 2020, με ουσιαστική διακοπή λειτουργίας σχεδόν όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου, αλλά και των σχολείων όλων των βαθμίδων. 

«Επί 11 μήνες δίνουμε μια άνιση μάχη με τον κορονοϊό και τα καταφέραμε. Τώρα δίνουμε μια μάχη με τον χρόνο. Δηλαδή μέχρι να εμβολιάσουμε το 60%-70% του πληθυσμού. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι πολύ σημαντικό να βαδίσουμε στον σωστό δρόμο. Δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τίποτε λιγότερο από αυτό, το οποίο προστάζει η ανάγκη. 'Αρα λοιπόν, η δική μου εικόνα με βάση τα στοιχεία αυτά και των ειδικών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει ενδεχομένως αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια -θα περιμένουμε τον ΕΟΔΥ- και η εισήγησή μου αν θέλετε στην επιτροπή θα είναι ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο. Δηλαδή ένα lockdown τέτοιο ενδεχομένως όπως του προηγούμενου Μαρτίου που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα και σύντομα να αποκλιμακώσει και να μαζέψει την κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «πάντα η επιτροπή εισηγείται. Εγώ οφείλω, και θα το κάνω αυτό, όταν συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή, να παραθέσω όλα τα στοιχεία τα οποία έχω αυτή τη στιγμή στη διάθεσή μου».

Προσέθεσε ακόμη ότι «σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα» υπογράμμισε και προσέθεσε ότι «πιστεύω πως έτσι όπως εξελίσσονται τα στοιχεία και τα νούμερα, θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσουμε στην Αττική». Το μεγάλο πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι μειώνονται σημαντικά οι αριθμοί των διαθέσιμων ΜΕΘ με το σύστημα Υγείας να δέχεται όλο και πιο μεγάλες πιέσεις και τον υπ. Υγείας να τονίζει ότι θα πρέπει να στηριχθεί εγκαίρως πριν υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες. 

Αύξηση με γεωμετρική πρόοδο για το ιικό φορτίο σε Αττική

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ανάλυση στα λύματα το ιικό φορτίο έχει αυξηθεί επικίνδυνα, με τον καθηγητή Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας Νίκο Θωμαΐδη να δηλώνει ότι «η κατάσταση στην Αττική είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς. Η συγκέντρωση του ιού στα λύματα την προηγούμενη εβδομάδα είχε μια αύξηση της τάξης του 205%. Αυτή την απότομη αύξηση δεν θέλαμε να δούμε όπως είχαμε δει στο κύμα του Νοεμβρίου. Πριν 15 ημέρες η αύξηση ήταν της τάξης του 80% και ήταν η έναρξη ότι κάτι συμβαίνει, κι επιβεβαιωθήκαμε γιατί αυτή τη βδομάδα η αύξηση ήταν 205%». 

Προσέθεσε ακόμη ότι «τα μοντέλα που υπολογίζουν τους πραγματικούς φορείς δίνουν μία εκτίμηση πάνω από 100.000 φορείς, αλλά αυτό έχει ιδιαίτερη αβεβαιότητα γιατί δεν γνωρίζουμε διάφορες παραμέτρους, όπως το αν ο ιός πολλαπλασιάζεται περισσότερο όσον αφορά τα μεταλλαγμένη στελέχη», σημείωσε ερωτηθείς για τα ενεργά κρούσματα στην κοινότητα.

«Οι ασυμπτωματικοί είναι πάνω από 55%, κοντά στο 60%. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πόσο αυτό θα μεταφραστεί σε κρούσματα τις επόμενες ημέρες, αν κρίνουμε τις εισαγωγές στα νοσοκομεία θα δούμε τετραψήφιο νούμερο». Αναφορικά  με τα μεταλλαγμένα στελέχη, τόνισε: «Οι χημικές μετατροπές στο καψίδιο του ιού συμβαίνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Η αυστηριοποίηση στους περιορισμούς της μετακίνησης, η αύξηση της τηλεργασίας μπορούν να εμποδίσουν τη διάδοση».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερα ανησυχητική θα είναι η ανακοίνωση των στοιχείων του τελευταίου 24ωρου από τον ΕΟΔΥ, καθώς εκτιμάται ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα ξεπεράσει, εκ νέου τα 1.000, ενώ ενδέχεται να φθάσει ακόμη και στα 1.700. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προς γενικό lockdown η χώρα, σκληρή δοκιμασία κοινωνίας - οικονομίας

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει στις 12 το μεσημέρι τα νέα μέτρα, παρουσία και του κ. Τσιόδρα. Στα πρότυπα του lockdown της άνοιξης, με διακοπή λειτουργίας και των σχολείων με εξαίρεση τα δημοτικά.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Β. Κικίλιας: Τι περιλαμβάνει το νέο επιχειρησιακό δόγμα για τις πυρκαγιές

«Είμαστε μία μεγάλη οικογένεια, είμαστε μία ομάδα, έχουμε ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα έχουμε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο, με πολλές προκλήσεις» ανέφερε ο κ. Κικίλιας.