ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
lockdown, lianemporio, emporio, estiasi
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Ποια σενάρια εξετάζει η κυβέρνηση για το «μέλλον» του lockdown

Κρίσιμη η αυριανή σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, με την κυβέρνηση να δίνει προτεραιότητα στο άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, αλλά με απόλυτα ασφαλή τρόπο.

Δύο είναι τα βασικά σενάρια τα οποία εξετάζουν τα κυβερνητικά κλιμάκια προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα υπάρξει ή όχι παράταση του lockdown πέραν της 28ης Φεβρουαρίου ή εάν θα γίνει σταδιακή άρση του, ενώ βαρύνουσα σημασία θα έχει η τελική πρόταση της Επιτροπής των Ειδικών που έχει συστήσει το υπ. Παιδείας. 

Το πρώτο εξ αυτών είναι να υπάρξει παράταση των περιοριστικών μέτρων για μία ή δύο εβδομάδες, με βασικό στόχο να δοθεί χρόνος ώστε το σύστημα Υγείας να αποσυμπιεστεί. Το δεύτερο είναι, μετά και από αντίστοιχη εισήγηση των λοιμωξιολόγων, να ξεκινήσει μία σταδιακή επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας από την 1η Μαρτίου, αρχής γενομένης από το λιανικό εμπόριο, με τη διαδικασία του click away και πιθανή προσθήκη ενός νέου ειδικού κωδικού στα SMS που στέλνουν οι πολίτες. 

Όλα υποδεικνύουν ότι το λιανεμπόριο  αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ενώ αναζητούνται τρόποι ώστε να λειτουργήσει αλλά με τέτοιον τρόπο ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα «διάχυσης» της πανδημίας.

Όπως προαναφέρθηκε μία επιλογή είναι η προσθήκη ενός νέου κωδικού SMS, ενώ μία ακόμη εναλλακτική λύση είναι η δημιουργία μίας νέας πλατφόρμας, δηλαδή νέο πενταψήφιο αριθμό, την οποία θα χρησιμοποιούν οι πολίτες μόνο για το λιανεμπόριο. Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης ο οποίος την Δευτέρα είπε μάλιστα πως εξετάζονται πάνω από μία επιλογές.

 

Πολλά θα εξαρτηθούν από την αυριανή σύσκεψη της Επιτροπής των Ειδικών και τις προτάσεις που θα καταθέσει και φυσικά από την εξέλιξη της πανδημίας, όπου το τελευταίο διάστημα σημειώνεται, μεν, υποχώρηση των κρουσμάτων κορονοϊού αλλά οι όχι και των διασωληνωμένων, γεγονός το οποίο αποτελεί και το πρωταρχικό ζητούμενο. 

Πιο δύσκολα πάντως θα υπάρξει άρση του απαγορευτικού μετακινήσεων, τόσο για τις 9 το βράδυ τις καθημερινές, όσο και για τις 6 το απόγευμα, όπως ισχύει τα Σαββατοκύριακα. Τουλάχιστον για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, καθώς στη συνέχεια το μέτρο θα επανεξεταστεί, αναλόγως της πορείας που θα έχει η πανδημία.

Αναφορικά με τα σχολεία βασικός στόχος είναι να υπάρξει επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση για τους μαθητές της Γ' Λυκείου, καθώς πλησιάζει η περίοδος των Πανελλαδικών Εξετάσεων και έχουν χαθεί πολύτιμες διδακτικές ώρες. Θα ακολουθήσουν νηπιαγωγεία και δημοτικά, αν οι συνθήκες δεν επιτρέψουν το ταυτόχρονο άνοιγμα και των άλλων βαθμίδων και μια εβδομάδα αργότερα να ακολουθήσουν γυμνάσια και λύκεια.


 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomou
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οικονόμου: Τη Δευτέρα θα προχωρήσουμε στην επίταξη ιδιωτών γιατρών

«Υπάρχει ανάγκη από πνευμονολόγους, από παθολόγους, από γενικούς γιατρούς. Ό, τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε του ΕΣΥ θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.