ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Εμποριο, καταστήματα, lockdown
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Περαιτέρω παράταση του lockdown φέρνουν τα νέα κρούσματα – ρεκόρ 

Παραμένει «βαρύ» το επιδημιολογικό φορτίο για την Αττική με το ενδεχόμενο ανοίγματος του λιανεμπορίου στις αρχές Μαρτίου να απομακρύνεται.

Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η παράταση των περιοριστικών μέτρων και μετά την 28η Φεβρουαρίου, μετά και το επίπεδο – ρεκόρ για το 2021 που άγγιξαν χθες τα νέα κρούσματα κορονοϊού αλλά και το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου υπήρξαν περισσότερες από 300 εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία. 

Την ίδια ώρα η συνεχιζόμενη, αν και ήπια, αύξηση των διασωληνωμένων διατηρεί υψηλά την πίεση στο σύστημα υγείας με τους λοιμωξιολόγους να φέρεται ότι είναι υπέρ της παράτασης ή ακόμη και της εντατικοποίησης των μέτρων ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο όπως είναι η Αττική. 

Άλλωστε χθες εκ των 2.147 νέων κρουσμάτων τα 1.047 ήταν στην Αττική, ενώ η πιθανότητα να ανοίξει το λιανικό εμπόριο στις 8 Μαρτίου απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Όπως τόνισε, μάλιστα, ο κ. Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΊ, θα πρέπει να υπάρξει παράταση του lockdown για ακόμη δύο εβδομάδες, έως ότου τα κρούσμα υποχωρήσουν κάτω των 1.000 ημερησίως. 

Παράλληλα πρότεινε  την εφαρμογή πιο «έξυπνων» μέτρων που θα διοχετεύουν τη δραστηριότητα των πολιτών σε πιο στοχευμένες δραστηριότητες. «Να το πω απλά, αντί να πάει κάποιος στο παγκάκι με ένα φίλο του να πιει ένα καφέ, να κάτσουν σε ένα τραπέζι έξω», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Ειδικότερα ο κ. Δερμιτζάκης προτείνει άνοιγμα όλων των σχολείων, των καφέ και των εστιατορίων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικά μέτρα και για παράδειγμα έως τις 7 το απόγευμα, ενώ τα καταστήματα να ανοίξουν αποκλειστικά με ραντεβού το λεγόμενο click in shop.

Το κόστος των μέτρων 

Φυσικά αυτό που ανησυχεί περισσότερο την κυβέρνηση και κυρίως το οικονομικό επιτελείο είναι το κόστος των περιοριστικών μέτρων, με τον υπ. Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα σε χθεσινές του δηλώσεις να υπογραμμίζει ότι  φθάνει σε μηνιαία βάσει τα τρία δισ. ευρώ, ενώ οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί αυτή την περίοδο στις «κόκκινες» περιοχές (μεταξύ των οποίων είναι και η Αττική) στοιχίζουν περίπου 2,7 δισ. ευρώ, καθώς το 67% του τζίρου της οικονομίας παράγεται σε αυτές τις περιοχές. Είπε, παράλληλα, ότι για κάθε μήνα που συνεχίζονται τα μέτρα, ο ρυθμός ανάπτυξης υποχωρεί κατά 0,8% και το πρωτογενές αποτέλεσμα επιβαρύνεται κατά 0,7%.

Ο υπ. Οικονομικών τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι θα το πράξει στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατότητων της χώρας.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ