ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη

Παρά τις αντίθετες εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων η Πολιτική Προστασία δεν βάζει «μπλόκο» στις διαδημοτικές μετακινήσεις, ωστόσο τα καταστήματα λιανεμπορίου θα παραμείνουν κλειστά.

Δεν θα απαγορευτούν τελικά οι διαδημοτικές μετακινήσεις σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη παρά την εισήγηση των λοιμωξιολόγων, ωστόσο το λιανεμπόριο και στις τρεις αυτές περιφέρειες θα παραμείνει κλειστό όπως ανέφερε και ο αναπληρωτής υπ. Εσωτερικών Στ. Πέτσας λίγο νωρίτερα εξαιτίας της επιδημιολογικής εικόνας.

Όπως ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία: «Σε συνέχεια έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού που πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 2 Απριλίου και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, αποφασίζεται η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές περιφέρειες και έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως πιστεύει «ότι δεν θα έχουμε προβλήματα στον εμπορικό χώρο και δεν θα έχουμε πισωγυρίσματα», και ανέφερε σχετικά με την πιθανότητα να ξανακλείσουν τα καταστήματα αν δεν τηρηθούν τα μέτρα προσθέτοντας ότι «είμαστε στο τέλος αυτή της μεγάλης περιπέτειας. Αν τηρήσουμε τα μέτρα θα πάμε μια χαρά μέχρι το Πάσχα». Επίσης, επεσήμανε πως προς το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε τα πρώτα αυτοδιαγνωστικά τεστ.

Τα επιβαρυμένα επιδημιολογικά δεδομένα σε Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα είχε οδηγήσει σε έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής λοιμωξιολόγων το βράδυ της Παρασκευής καθώς υπήρχε προβληματισμός για την αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.

Όπως είχε αναφέρει η κα Παπαευαγγέλου στην απογευματινή ενημέρωση για τα κρούσματα την Παρασκευή, αναφερόμενη στην πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο, ενώ ο κορονοϊός δοκιμάζει ολόκληρο τον πλανήτη. Έκανε λόγο για μεγάλη διασπορά του ιού στην επικράτεια, αλλά και για στοιχεία σταθεροποίησης.

Ο αριθμός των  κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα άγγιξε τα 19.000 νέα κρούσματα, με το δείκτη θετικότητας να φτάνει το 6,8%. Τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τα 27.000, με τα μισά να βρίσκονται στην Αττική. Χαρακτηριστικά είπε, ότι παρατηρείται σταθεροποίηση στην Ν. Ελλάδα και αύξηση κρουσμάτων στην Β. Ελλάδα. Ενδεικτικά στην Θεσσαλονίκη η αύξηση άγγιξε το 28% και τα ενεργά κρούσματα έφτασαν τα 2.000. Επίσης έκανε λόγο για συστηματική αύξηση σε νησιωτικές περιοχές. Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει, τόνισε η κα Παπαευαγγέλου, αλλά πρόσθεσε ότι παρατηρείται σταθεροποίηση στις νέες εισαγωγές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ypourgeio Ygeias, Plevris
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πλεύρης: Tο λοκντάουν δεν βρίσκεται στο τραπέζι ούτε σε τοπικό επίπεδο

Ο υπ. Υγείας σημείωσε ότι η Ελλάδα αποδέχεται την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εννιάμηνη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά υποστηρίζει όλα τα μέτρα που θα ωθήσουν τους Ευρωπαίους να κάνουν την τρίτη δόση ακόμα νωρίτερα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκτακτα μέτρα σε Αργολίδα και Ευρυτανία από αύριο, μπήκαν στο «κόκκινο»

Παρατείνονται τα μέτρα στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου, καθώς και στον Δήμο Ικαρίας. Για Αργολίδα και Ευρυτανία, τα μέτρα ισχύουν από αύριο, στις 06.00 το πρωί έως την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:00.
Athina, Athens, Koronoios, Lockdown
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελάττωσαν το κάπνισμα οι Αθηναίοι αλλά αύξησαν τη χρήση κοκαΐνης

Σύμφωνα με έρευνα του ΕΚΠΑ στα απόβλητα της Αθήνας στη διάρκεια του πρώτου lockdown, επηρεάστηκε σημαντικά η ψυχολογία των πολιτών. Κατακόρυφη αύξηση της εμφάνισης απορρυπαντικών και αντισηπτικών ουσιών στα λύματα.