ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
lockdown, Karantina, Athina, Koronoios
Φωτο: Shutterstock

Πάσχα στην πόλη και Ανάσταση στις 9 το βράδυ ζητούν οι Ειδικοί

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο πρόωρου ανοίγματος της εστίασης, ενώ υπήρξε συμφωνία Εκκλησίας - Πολιτείας αναφορικά με τη λειτουργία των ναών κατά τη Μ. Εβδομάδα.

Το ενδεχόμενο «Πάσχα στο χωριό» απομακρύνεται όλο και περισσότερο, καθώς η πίεση στο σύστημα υγείας συνεχίζει να είναι κάτι παραπάνω από ισχυρή και οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν ότι δεν θα πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει διασπορά του κορονοϊού και σε περιοχές που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο «πράσινο». 

Παρά το γεγονός ότι οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί και το ζήτημα θα συζητηθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, όλα δείχνουν ότι η δυνατότητα για διαπεριφερειακές μετακινήσεις θα μετατεθεί μετά το Πάσχα, ενώ το ενδεχόμενο πρόωρου ανοίγματος της εστίασης επίσης φαίνεται ότι εγκαταλείπεται.

Όπως, άλλωστε, τόνισε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Τύπου κα Αρ. Πελώνη, εντός της τρέχουσας εβδομάδας είναι το πιθανότερο ότι θα γίνουν ανακοινώσεις τόσο για τις ημέρες του Πάσχα όσο και για τον «οδικά χάρτη» του ανοίγματος δραστηριοτήτων το επόμενο διάστημα και μετά τις γιορτές. 

Συμφωνία Εκκλησίας - κυβέρνησης και ετεροχρονισμένη Ανάσταση 

Ανοικτές θα είναι οι εκκλησίες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, υπό την προϋπόθεση ότι ιερείς, ιεροψάλτες και νεωκόροι θα πραγματοποιήσουν self tests, ενώ η Ανάσταση αναμένεται να γίνει στις 9 ή το αργότερο στις 10 το βράδυ, με την περιφορά του Επιταφίου να επιτρέπεται μόνο γύρω από τους ναούς. 

«Βρήκαμε μια λύση να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. Η συμφωνία Εκκλησίας - Πολιτείας επισφραγίστηκε σε χθεσινή συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ σήμερα και αύριο συνεδριάζει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με αντικείμενο τον τρόπο εορτασμού του Πάσχα, η οποία σε επιστολή της προς το υπουργείο Παιδείας, έχει προτείνει ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα, καθώς επίσης και να ισχύει η αναλογία ένας πιστός ανά 15 τ.μ. εντός κλειστού χώρου. Ζητεί επίσης να επιτραπεί η «αξιοποίηση» των προαυλίων των ναών, προκειμένου να μην υπάρξει επικίνδυνος συνωστισμός.

Οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία των ναών θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες στην Επιτροπή λοιμωξιολόγων, η οποία θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση για την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ που θα προβλέπει και τον συγκεκριμένο αριθμό ατόμων που θα μπορούν να παραστούν στους ναούς.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomou
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οικονόμου: Τη Δευτέρα θα προχωρήσουμε στην επίταξη ιδιωτών γιατρών

«Υπάρχει ανάγκη από πνευμονολόγους, από παθολόγους, από γενικούς γιατρούς. Ό, τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε του ΕΣΥ θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.