ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
pfizer, biontech, koronoios, emvolio
Φωτο: Shutterstock

Μόνο με το εμβόλιο Biontech/Pfizer η β' φάση εμβολιασμών στην Ευρώπη

Προκρίνεται το εμβόλιο της Biontech/Pfizer επειδή είναι το μοναδικό με τεχνολογία mRNA που παράγεται στην Ευρώπη, τονίζει ο Μ. Σχοινάς. Συμφωνία για 1,8 δισ. δόσεις ανακοίνωσε η Επιτροπή την Παρασκευή.

Τα βασικά στοιχεία για τη δεύτερη φάση του ευρωπαϊκού προγράμματος εμβολιασμού έδωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. Όπως τόνισε, στη δεύτερη φάση του προγράμματος, κατά το β' εξάμηνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιλέξει μόνο εμβόλια mRNA και μόνο όσα εξ αυτών παράγονται εντός των συνόρων της Ε.Ε.

Αυτό σημαίνει ότι στη δεύτερη φάση των εμβολιασμών, το μοναδικό εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί στην Ευρώπη θα είναι αυτό της Biontech/Pfizer, καθώς το δεύτερο εμβόλιο με τεχνολογία mRNA, αυτό της Moderna, δεν παράγεται στην Ευρώπη. Ο λόγος για τον οποίο προκρίνεται η σύγχρονη τεχνολογία mRNA για τον εμβολιασμό των Ευρωπαίων στη δεύτερη φάση είναι ότι θεωρείται πως παρέχουν καλύτερη προστασία έναντι όλων των μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Σε ό,τι αφορά την AstraZeneca και τις ασυνέπειες που έδειξε η εταιρεία στην εκτέλεση του συμβολαίου της με την Ε.Ε., ο κ. Σχοινάς δεν απέκλεισε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, το ενδεχόμενο να γίνει προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά της εταιρείας από την Κομισιόν, τόνισε όμως ότι αυτό που προέχει τώρα είναι να προχωρήσει κανονικά ο εμβολιασμός, με την παράδοση όλων των εμβολίων της AstraZeneca που προβλέπονται από τη σύμβαση και όχι να ανοίξει μια διαδικασία ενώπιον δικαστηρίων που μπορεί να κρατήσει τρία ή τέσσερα χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε, την περασμένη Παρασκευή, συμφωνία με την Biontech/Pfizer για 1,8 δισ. δόσεις εμβολίων. Ειδικότερα, αισιόδοξη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέτει επαρκείς δόσεις για τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης ήδη από τον Ιούλιο παρουσιάσθηκε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Μέχρι σήμερα, ο στόχος που είχε ορισθεί από την Ένωση για τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού ήταν το τέλος του καλοκαιριού.

Ταυτόχρονα, η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κλείσει τις επόμενες ημέρες συμφωνία προμήθειας εμβολίων που προβλέπει την αγορά 1,8 δισεκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19 που αναπτύχθηκε από τις Pfizer-BioNTech.

«Εργαζόμαστε μαζί με τις Biontech/Pfizer επί νέου συμβολαίου», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Αυτό θα εξασφαλίσει 1,8 δισεκατομμύριο δόσεις για την περίοδο 2021-2023. Θα το κλείσουμε τις προσεχείς ημέρες. Θα διασφαλίσει τις αναγκαίες δόσεις για την χορήγηση ενισχυτικών δόσεων που θα αυξήσουν την ανοσία», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι αυτή η εβδομάδα οι παραδόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 στην Ε.Ε. ξεπέρασαν τις 150 εκατομμύρια δόσεις, ενώ έχουν ήδη χορηγηθεί 123 εκατ. δόσεις. 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε, παράλληλα, ότι ενέκρινε την αύξηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της μονάδας παραγωγής του εμβολίου κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNtech στην Πουρς του Βελγίου, ενώ γνωμοδότησε θετικά σχετικά με την λειτουργία νέας γραμμής παραγωγής στην μονάδα της Moderna στην Ισπανία.

Η έγκριση αναμένεται να έχει «σημαντική επίδραση στην τροφοδοσία του Comirnaty, του εμβολίου κατά της COVID-19 που ανέπτυξαν οι Pfizer/BioNtech στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνει ο EMA.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Burla, Pfizer
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ά. Μπουρλά: Στόχος ένα εμβόλιο για τον κορονοϊό διάρκειας ενός έτους

Φέτος θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω σε σχέση με την πανδημία είπε από το Φόρουμ των Δελφών ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer. Μέσα στα επόμενα 3 χρόνια μπορούμε να αναμένουμε εμβόλια για τον καρκίνο.
EMA, Evropaikos Organismos Farmakon
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπέρ της χρήσης του εμβολίου Pfizer για παιδιά 5 - 11 ετών ο ΕΜΑ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων τα «οφέλη για τα παιδιά 5 - 11 ετών υπερτερούν των κινδύνων, ιδιαίτερα σε εκείνα με καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρού COVID-19».
pfizer, biontech, koronoios, emvolio
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Pfizer: Πολύ αποτελεσματικό το εμβόλιο έναντι της παραλλαγής Δέλτα

«Τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, δείχνουν ότι το εμβόλιό μας είναι πολύ αποτελεσματικό, περίπου 90%, στην πρόληψη της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο κορονοϊός», δήλωσε ο Αλόν Ράπαπορτ, ιατρικός διευθυντής της Pfizer στο Ισραήλ.