ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

Τι θα αλλάξει στην καθημερινότητα των πολιτών από την Παρασκευή

Αύριο συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Προς κατάργηση η αποστολή sms και παράταση του ωραρίου κυκλοφορίας αλλά και λειτουργίας της εστίασης.

Για την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη προγραμματίζει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες ανακοινώσεις αναφορικά με περαιτέρω άρση των μέτρων περιορισμού, ενώ αύριο είναι και η κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων. 

Παράλληλα την Πέμπτη ο υπ. Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης θα παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» για τον κλάδο, τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει το άνοιγμα και το τι ακριβώς θα ισχύει για τους επισκέπτες. 

Στην αυριανή τους συνεδρίαση οι λοιμωξιολόγοι καλούνται να αποφασίσουν για μία σειρά θεμάτων, από την άρση της αποστολής sms για τις μετακινήσεις, έως την κατάργηση του click away και click inside στο λιανικό εμπόριο, την επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας έως τις 12 τα μεσάνυχτα ή ακόμη και στις 12:30, με ταυτόχρονη επέκταση και του ωραρίου λειτουργίας της εστίασης. 

Επίσης, θα εξετασθεί η απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν ότι θα υπάρξουν διαφορετικοί όροι για τις μετακινήσεις στα νησιά και άλλοι για αυτές στην ηπειρωτική χώρα. 

Σχετικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό στην ενδοχώρα, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο αυτές θα απελευθερωθούν από την ερχόμενη Παρασκευή, 14 Μαΐου. Για τους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν θα υπάρχει σύσταση για αρνητικό self test, χωρίς να υπάρχει υποχρεωτικότητα επ’ αυτού. Από την άλλη, όσον αφορά στα ταξίδια στα νησιά, εκεί σύμφωνα με το βασικό σενάριο που εξετάζουν οι επιστήμονες, το self test αναμένεται να είναι υποχρεωτικό, ή σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει κατά τον έλεγχο να επιδειχθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Αναφορικά με τον τουρισμό σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι τουρίστες θα εισέρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού και αυτό το μέτρο θα αφορά όλες τις πύλες της χώρας. Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν περάσει 14 ημέρες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης. Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα προκειμένου οι αρχές να ελέγχουν ποιοι θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid test.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Estiasi, Tourismos, Ellada, Kafe
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χωρίς μουσική παραμένει για τουλάχιστον ακόμη μία εβδομάδα η εστίαση

Παρατείνεται μέχρι 24 Ιανουαρίου η απαγόρευση πώλησης προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση σε όσους δεν έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Τι θα ισχύσει με το ωράριο καταστημάτων και την είσοδο στα mall.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι νέοι κανόνες που τίθενται σε ισχύ για αποστάσεις στα καταστήματα

Πέραν των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού καταργείται από σήμερα το προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας το οποίο ίσχυε για τα σούπερ μάρκετ και ήταν από τις 7:00 έως τις 21:30 και για τα εμπορικά που ήταν από τις 7:00 έως τις 21:00.