ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
koronoios
Φώτο: Shutterstock

Ανησυχία λοιμωξιολόγων για την εκκίνηση της σχολικής χρονιάς

Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χ. Γώγος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν υποχρεωτικά τα rapid test και υπογράμμισε τη σημασία των εμβολιασμών για τα παιδιά εν όψει της σχολικής χρονιάς.

Καμπανάκι εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς «χτύπησε» ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος που τόνισε ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα το εκπαιδευτικό σύστημα δεν θα μπορεί να λειτουργήσει και υπογράμμισε την σημασία των εμβολιασμών για όλες τις ηλικίες.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Γώγος σημείωσε πως ο επόμενος μήνας προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολος και στη συνέχεια, με το άνοιγμα των σχολείων, τα πράγματα μπορεί να πάρουν άλλη τροπή καθώς όπως εξήγησε, δε μπορεί να λειτουργήσει το εκπαιδευτικό σύστημα με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, ενώ έχει παρατηρηθεί διασπορά του ιού στις νεαρές ηλικίες. «Θα φτάσουμε Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, θα ανοίξουν τα σχολεία και θα έχουμε πάλι πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα επισήμανε πως τα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων δεν μπορούν να λειτουργήσουν μόνο με εμβολιασμένους, καθώς θα έχουμε πάλι φοιτητές δύο ταχυτήτων. 

Είπε, επίσης, ότι στις κόκκινες περιοχές, αν χρειαστεί θα πρέπει να αυξήσουμε τα τεστ. «Ο καλύτερος τρόπος ελέγχου είναι τα rapid test.» Όσο για το αν θα γίνουν υποχρεωτικά, απάντησε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το φορτίο που υπάρχει αυτή τη στιγμή. «Αν το φορτίο συνεχίσει να είναι τέτοιο, πιθανότατα θα χρειαστεί να υπάρχει και υποχρεωτικότητα στα τεστ».

Σχετικά με το αν ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους, ο κ. Γώγος απάντησε πως «η υποχρεωτικότητα ξεκινάει σε χώρους που είναι ευαίσθητοι, ιδίως για τη δημόσια υγεία. Αν αυτό δεν πετύχει, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά». Για τον εμβολιασμό των παιδιών 15-17, είπε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πολλά δεδομένα από παντού για την ασφάλεια των εμβολίων. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη και για τα σχολεία. Πρέπει να γίνει αυτή η διαδικασία».

Για την χαλάρωση που παρατηρείται, ο κ. Γώγος ανέφερε πως υπάρχει το ζήτημα των ενδοοικογενειακών μολύνσεων, αλλά και σε χώρους εργασίας, κυρίως από νέους ανθρώπους. «Αν συνεχίσουμε έτσι, που θα συνεχίσουμε έτσι, το καλοκαίρι με την κινητικότητα και τη χαλάρωση που υπάρχει, σίγουρα θα επιβαρυνθεί η κατάσταση», είπε ο καθηγητής.

Ο κ. Γώγος τόνισε πως έχουμε να κάνουμε με μια πανδημία από έναν ιό που μας εκπλήσσει συνεχώς. «Υπάρχει ένα νέο στέλεχος, το οποίο έχει πολλαπλάσια μεταδοτικότητα, ας πούμε τριπλάσια από το αρχικό στέλεχος. Ένας κολλάει 7 ανθρώπους. Το Rt έχει ξεφύγει, όταν πάει πάνω από 1 η επιδημία πολλαπλασιάζεται. Αν ο δείκτης θετικότητας ανέβει και πάει στο τέσσερα, αλλάζουμε αμέσως χρώμα». 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

koronoios, Self Tests, Corona Virus, Coronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεκινάει η διάθεση self-test σε μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς

Με φόντο τις διακοπές του Πάσχα, οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα προμηθευτούν τρία self test από τα φαρμακεία για να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου από 4 έως 15 Απριλίου. Πότε θα πρέπει να κάνουν τα test μαθητές και εκπαιδευτικοί.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΔΥ: Οδηγίες για ασφαλή επιστροφή στο σχολείο, τι ισχύει για τα τεστ

Συνοπτικός οδηγός από τον ΕΟΔΥ για την ασφαλή επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών τα σχολεία. Πώς αντιμετωπίζονται τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα και οι στενές επαφές τους.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γεραπετρίτης: Απολύτως αναγκαίο και επιτυχές το άνοιγμα των σχολείων

Αν δεν υπήρχε το σχολείο, το οποίο προώθησε αυτήν τη μαζικής κλίμακας δοκιμασία των self test, τα παιδιά αυτά θα εκινούντο σήμερα ελεύθερα στον χώρο και θα μπορούσαν να αποτελούν αναμεταδότες, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας.
Sxoleia, Paideia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τί αλλάζει στο πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων από τη Δευτέρα

Δώδεκα ερωτήσεις - απαντήσεις από το υπουργείο Παιδείας. Τι θα γίνεται αν μαθητής ή εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός και τι θα ισχύει για τους ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς που έχουν νοσήσει.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με αλλαγές στα πρωτόκολλα που ισχύουν το άνοιγμα των σχολείων στις 10/1

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει εντός της εβδομάδας για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ κανονικά ξεκινούν από σήμερα τη λειτουργία τους βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσλήψεις αναπληρωτών για κάλυψη αναγκών στα σχολεία λόγω κορονοϊού

Με τροπολογία διευρύνονται οι περιπτώσεις πρόσληψης προσωρινών αναπληρωτών, πλήρους ή μειωμένου ωραρίου για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών στη δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.