ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
koronoios, METH, nosokomeio, ygeia
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Καταστροφικό ένα τέταρτο κύμα πανδημίας προειδοποιούν οι επιστήμονες

Ο διευθυντής της ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Καπραβέλος τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού ώστε να χτιστεί ένα καθολικό τείχος ανοσίας.

Καθώς η μετάλλαξη «Δέλτα» εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο, οι επιστήμονες κάνουν έκκληση να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, ώστε να προλάβει να χτιστεί ένα τείχος ανοσίας. Με την κινητικότητα των πολιτών να αυξάνεται κατακόρυφα το καλοκαίρι, ο διευθυντής της ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Καπραβέλος κάνει λόγο για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, ενώ η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας - Πειραιά, Ματίνα Παγώνη σημειώνει πως με τη μετάλλαξη «Δέλτα» θα είναι δύσκολα τα πράγματα για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 50 ειδικά αν έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Μιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η κα Παγώνη έκανε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν λέγοντας ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι πολύ επιθετική και μεταδοτική όπως η ανεμοβλογιά επισημαίνοντας ότι «ιατρικά τρέχει άρα εμείς πρέπει να τρέξουμε μπροστά και περισσότερο». Κάλεσε τους πολίτες να κάνουν την πρώτη δόση πριν φύγουν για διακοπές και όσοι είναι να κάνουν την δεύτερη ας την κάνουν και στον τόπο διακοπών τους.

Για την περίπτωση να νοσήσουν οι εμβολιασμένοι πολίτες, ανέφερε ότι μπορεί να νοσήσουν ελαφρά αλλά γλιτώνουν την εισαγωγή σε ΜΕΘ. Δήλωσε ωστόσο πως έχει καταγραφεί ένα περιστατικό εμβολιασμένου με εισαγωγή σε ΜΕΘ αλλά σημείωσε ότι πρέπει να ελεγχθεί και το ιατρικό ιστορικό του συγκεκριμένου ατόμου.

Συμφωνά με την κα Παγώνη, το ποσοστό που πρέπει να φτάσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού για να αισθάνεται κάποιος ασφαλής είναι πάνω από 80% και εκτίμησε ότι αν τρέξουν οι εμβολιασμοί, ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου και προειδοποίησε πως αν τα ποσοστά μείνουν χαμηλά τότε θα έχουμε ένα δύσκολο φθινόπωρο όπου θα πιεστεί και πάλι το σύστημα Υγείας.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Καπραβέλος τόνισε πως θα είναι καταστροφικό ένα τέταρτο κύμα πανδημίας και τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, λέγοντας ότι δεν μπορεί να μη μιλάμε για υποχρεωτικότητα αν θέλουμε να έχουμε ένα καθολικό τείχος ανοσίας.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, τόνισε ότι είναι λάθος να λέμε ότι τα παιδιά πρέπει να εμβολιστούν για να προστατέψουν τους μεγάλους, σημειώνοντας ότι ο ίδιος βλέπει μακροχρόνιες επιπτώσεις της λοίμωξης και στα παιδιά, οπότε πρέπει να προφυλαχθούν και για τα ίδια αλλά και για να μη χάσουν άλλη μία σχολική χρονιά. Δήλωσε μάλιστα ότι θα είναι απελευθέρωση για τα παιδιά να εμβολιαστούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

embolio, embolia, koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση στις ηλικίες 30-59 ετών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Υγείας αν και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος της τέταρτης δόσης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να εμβολιαστούν τα άτομα ηλικίας 30-59 ετών.
Koronoios, Corona Virus, Omikron
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύσταση Παρατηρητηρίου κατά της παραπληροφόρησης για τον κορονοϊό

Η Επιτροπή Βιοηθικής έχει επισημάνει το πρόβλημα της παραπληροφόρησης, της εσφαλμένης πληροφόρησης, των παραποιημένων ειδήσεων και της κακόβουλης πληροφόρησης ως εμποδίων για την εξέλιξη του εμβολιασμού του πληθυσμού κατά της Covid-19.
Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοντά στο Πάσχα η αποκλιμάκωση της πανδημίας, εφικτή η άρση μέτρων

Οι επιστήμονες στην Ελλάδα προβληματίζονται από το γεγονός ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται υπό αυξημένη πίεση. Ποια περιοριστικά μέτρα μπορεί να παραμείνουν και μετά το Πάσχα.