ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: ΑΠΕ

Kατάρτιση επικαιροποιημένου οδικού χάρτη αντιπλημμυρικής θωράκισης

Συμφωνήθηκε να ξεκινήσει άμεσα ο σχεδιασμός, με την αναλυτική χαρτογράφηση όλων των ρεμάτων της Αττικής, με προτεραιοποίηση τις περιοχές υψηλού κινδύνου και την πλήρη καταγραφή όλων των νέων δεδομένων.

Η κατάρτιση ενός οδικού χάρτη αντιπλημμυρικής θωράκισης, επικαιροποιημένου, μετά την νέα εικόνα που διαμόρφωσαν οι πυρκαγιές στην Αττική, αποφασίστηκε στη συνάντηση του περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ε. Λέκκα και συνεργάτες του. Στόχος είναι να εντοπιστούν άμεσα και επακριβώς τα σημεία όπου πρέπει να δρομολογηθούν άμεσες παρεμβάσεις από την περιφέρεια, τους δήμους και την Πολιτεία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

Ειδικότερα, συμφωνήθηκε να ξεκινήσει άμεσα ο σχεδιασμός με την αναλυτική χαρτογράφηση όλων των ρεμάτων της Αττικής, με προτεραιοποίηση τις περιοχές υψηλού κινδύνου, την πλήρη καταγραφή όλων των νέων δεδομένων και την ενδελεχή εκτίμηση όλων των πιθανών κινδύνων ανά λεκάνη απορροής. Η συνάντηση του περιφερειάρχη με τον καθ. Ε. Λέκκα πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της συνεργασίας που ξεκίνησε μετά τη σχετική σύμβαση στην οποία συμμετέχει και το Αστεροσκοπείο Αθηνών, με αντικείμενο την εκπόνηση μελέτης για την εκτίμηση κινδύνων από φυσικές καταστροφές στην Αττική.

Σε δηλώσεις του για τη συνάντηση, ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, τόνισε πως στόχος είναι να θωρακιστούν έγκαιρα οι περιοχές και να προστατευθούν οι πολίτες, καθώς οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά τις πυρκαγιές είναι έκτακτες και δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για χρονοτριβές. «Σε κάθε περίπτωση» πρόσθεσε «αναμένουμε και τον οριστικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, προκειμένου να γνωρίζουμε επακριβώς για το αν θα προχωρήσουμε σε δράσεις και εκτός των αρμοδιοτήτων μας. Ως Περιφέρεια Αττικής είμαστε πρόθυμοι να συνδράμουμε στην εθνική προσπάθεια, με την προϋπόθεση της διασφάλισης των απαιτούμενων πόρων, αλλά και της ανάληψης νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα επιτρέψουν την έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση των απαιτούμενων έργων, προκειμένου οι πρώτες βροχές να μας βρουν έτοιμους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρνάς: Όλοι απαραίτητοι για την πρόληψη των πυρκαγιών

Ο Ευάγγελος Τουρνάς τόνισε τη σημασία της πρόληψης πυρκαγιών από όλους, κράτος, αυτοδιοίκηση και πολίτες, υπογραμμίζοντας την ευθύνη καθενός και τα αυξημένα κονδύλια στους δήμους για καθαρισμούς οικοπέδων και δασών.
Πυροσβεστικό όχημα στη φωτιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς

Ο κρατικός μηχανισμός τέθηκε σε αυξημένη ετοιμότητα λόγω ισχυρών ανέμων και πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία 4) σε πολλές περιοχές, με έγκαιρη ενημέρωση όλων των αρμόδιων φορέων ενόψει του κρίσιμου Σαββατοκύριακου.
Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δύσκολες μέρες λόγω πυρκαγιών: Υψηλός κίνδυνος και ενισχυμένα μελτέμια

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Β. Τουρνάς τόνισε την ανάγκη επαγρύπνησης των πολιτών, καθώς η περίοδος υψηλού κινδύνου για δασικές πυρκαγιές έχει ξεκινήσει, λόγω υψηλών θερμοκρασιών, καύσιμης ύλης και ανέμων.
Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Τουρνάς: Το 85% των πυρκαγιών οφείλεται σε αμέλεια

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Ευάγγελος Τουρνάς, τόνισε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας για τις πυρκαγιές, την ενίσχυση της Πυροσβεστικής και αποκάλυψε ότι οι συλλήψεις για εμπρησμούς ξεπερνούν τις 111. Το 85% οφείλεται σε αμέλεια.
Ροδος, rhodos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενισχύεται η αεροπυρόσβεση στη Ρόδο με την άφιξη του ελικοπτέρου Bell 214ST

Το ελικόπτερο Bell 214ST έφτασε και επιχειρεί πλέον στη Ρόδο, ενισχύοντας την αεροπυρόσβεση και την πολιτική προστασία, όπως ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χ. Ευστρατίου. Συνεργάζεται με τα τρία Air Tractor του νησιού.
Ροδος, rhodos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενισχύεται η αεροπυρόσβεση στη Ρόδο με την άφιξη του ελικοπτέρου Bell 214ST

Το ελικόπτερο Bell 214ST έφτασε και επιχειρεί πλέον στη Ρόδο, ενισχύοντας την αεροπυρόσβεση και την πολιτική προστασία, όπως ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χ. Ευστρατίου. Συνεργάζεται με τα τρία Air Tractor του νησιού.