ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ose
Φωτο: Shutterstock

'Εως 15/9 η αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής στη Λευκοθέα Σερρών

Την περασμένη Τετάρτη, δύο εκ των δέκα βαγονιών εμπορικής αμαξοστοιχίας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ εκτροχιάστηκαν για λόγους που προς το παρόν διερευνώνται διεξοδικά.

Στην αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής στη Λευκοθέα της ΠΕ Σερρών έως τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένεται να επανέλθουν τα προγραμματισμένα επιβατικά και εμπορικά δρομολόγια στο εν λόγω τμήμα, προχωρεί ο ΟΣΕ. Αυτό αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, όπου περιγράφονται όλες οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν έως και τα ξημερώματα του Σαββάτου, προκειμένου να απελευθερωθεί η γραμμή για να ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης του δικτύου.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, την περασμένη Τετάρτη, 25-08-2021 στις 13:40, στην χιλιομετρική θέση 173+880 γρ Θ-ΑμΠΚ της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης (ευρύτερη περιοχή του ΔΔ Λευκοθέας της ΠE Σερρών), δύο εκ των δέκα βαγονιών της υπ’ αρ. 80610 εμπορικής αμαξοστοιχίας της ΤΡΑΙΝΟΣΕ εκτροχιάστηκαν για λόγους που προς το παρόν διερευνώνται διεξοδικά. Το τρένο μετέφερε δέκα βυτία με καύσιμα και μία πλατφόρμα του Στρατού από τη Θεσσαλονίκη προς την Αλεξανδρούπουλη. Στη συγκεκριμένη θέση το 8ο και 9ο βυτίο εκτροχιάστηκαν και τελικά ανατράπηκαν, ενώ το 10ο και 11ο βυτίο έμειναν στη γραμμή εντροχιασμένα.

Η γνωμάτευση της Πυροσβεστικής υπήρξε εξαρχής καθησυχαστική, καθώς η μικρή διαρροή που εμφανίστηκε στο ένα από τα δύο βυτία, δεν ενέπνεε ανησυχία, και ως εκ τούτου η Πυροσβεστική έδωσε έγκριση να αποχωρήσει άμεσα το άρτιο τμήμα της αμαξοστοιχίας προς την Αλεξανδρούπολη, όπως και έγινε. Την ίδια ημέρα (Τετάρτη) αναχώρησε συρμός βοηθείας από τη Θεσ/κη προς το σημείο, ενώ αναχώρησε και δεύτερος από το Ρέντη, ο οποίος διέθετε γερανό προκειμένου να συνδράμει στην ανέλκυση των βυτίων.

Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, η διαρροή είχε ελεγχθεί και τόσο τα δύο ανατραπέντα, όσο και τα δύο άρτια βαγόνια φυλάσσονταν από άνδρες του Ελληνικού Στρατού. Ο συρμός βοηθείας από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος είχε ήδη πλησιάσει στο σημείο, από το βράδυ της Τετάρτης, κατάφερε τελικά την Πέμπτη 26/8 (καθώς η περαιτέρω κίνησή του ήταν προβληματική λόγω βλάβης της γραμμής από το συμβάν), να προσεγγίσει το σημείο και να αποσύρει τα δύο άρτια βαγόνια, στον Σταθμό Διαλογής της Θεσσαλονίκης.

Την Παρασκευή 27/8, ο συρμός βοηθείας (με το γερανό) που έστειλε από την Αθήνα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προσέγγισε και ανασήκωσε το ένα από τα δύο βυτία, το οποίο προωθήθηκε στον σταθμό της Λευκοθέας, ενώ τα ξημερώματα του Σαββάτου 28/8, ολοκληρώθηκε και η -δυσκολότερη όλων- διαδικασία ανασήκωσης του δεύτερου βυτίου και η μεταφορά του στον σταθμό της Λευκοθέας. Εν τω μεταξύ, δύο κενά βυτία μεταφέρθηκαν από τον Στρυμόνα στη Λευκοθέα, προκειμένου να ξεκινήσει η μετάγγιση του πετρελαίου από τα ανατραπέντα στα άρτια βυτία.

Η γραμμή από το πρωί του Σαββάτου είναι ελεύθερη για εργασίες αποκατάστασης. Ο ΟΣΕ έχει ήδη προχωρήσει στην εκτίμηση των ζημιών στη σιδηροδρομική γραμμή λόγω του συμβάντος και μεριμνά άμεσα για την επιδιόρθωσή τους, ώστε να επανέλθει το ταχύτερο δυνατό η κυκλοφορία στο συγκεκριμένο τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου.

Τέλος, η διοίκηση του ΟΣΕ επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά τον Ελληνικό Στρατό (και ειδικότερα το Στρατόπεδο Κλεισάρη του Ν. Σερρών), την Πυροσβεστική (και ειδικότερα την Υπηρεσία Σερρών και Ν. Ζίχνης), την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (και ειδικότερα την ΕΕΣΤΥ), καθώς και την Υπηρεσία Βορείου Ελλάδος της Διεύθυνσης Γραμμής του Οργανισμού (και ειδικότερα το τμήμα Δράμας αυτής) για την εξαιρετική τετραμερή συνεργασία που συνέβαλε στην μεθοδική επίλυση του προβλήματος και που αναμένεται να επιφέρει την κατά το δυνατό ταχύτερη αποκατάσταση της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας. Για τα αίτια του συμβάντος ο Οργανισμός θα ενημερώσει το κοινό με προσεχές δελτίο τύπου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αδύνατη η σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας - Θεσσαλονίκης λόγω Ιανού

Ο διαχειριστής υποδομής ΟΣΕ, όπως αναφέρει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, επιχειρεί με συνεργεία στα προβληματικά σημεία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης και παραμένει εν ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας σε τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατάληψη εργαζομένων του ΟΣΕ στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ρέντη

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φ. Τσαλίδης δήλωσε ότι σήμερα υπήρξε ενημέρωση από τον ΟΣΕ πως δεν μπορούσε να εξασφαλίσει κυκλοφορία στον ελληνικό σιδηρόδρομο λόγω στης 24ωρης γενικής απεργίας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Προαστιακό Αθήνας από αύριο

Αλλαγές στα δρομολόγια του Προαστιακού Αθήνας από αύριο και μέχρι το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, λόγω άφιξης υψηλών πολιτικών προσώπων στο αεροδρόμιο. Πώς θα κινηθούν οι αμαξοστοιχίες σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.