ΓΔ: 1041.51 0.82% Τζίρος: 120.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
melissokomia-agrotes
Φώτο: Shutterstock

«Plan BEE»: Αποζημιώσεις για τα ανασφάλιστα μελίσσια που κάηκαν φέτος

Δημιουργείται επιτροπή για το «Plan BEE». Αποζημιώσεις και για τα ανασφάλιστα μελίσσια που κάηκαν στις φετινές πυρκαγιές.

Τα επόμενα βήματα για την στήριξη του μελισσοκομικού κλάδου, ο οποίος επλήγη έντονα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου σχεδιάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε αυτά περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Μελισσοκομίας στην Ελλάδα, η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί και θα αναλάβει τη δημιουργία του «Plan Bee» της ελληνικής μελισσοκομίας, όπως το ονομάζουν οι αρμόδιοι.

Θα αποτελείται από φορείς του μελισσοκομικού κλάδου ενώ θα συμμετέχουν και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το αρμόδιο τμήμα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και παραγωγοί και ειδικοί του κλάδου.

Η έδρα της, όπως αποκάλυψε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου «θα είναι στη Χαλκίδα. Αυτό θα γίνει τόσο για συμβολικούς λόγους εξαιτίας των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών όσο και για ουσιαστικούς λόγους, καθώς οι περισσότεροι μελισσοκόμοι από την Ελλάδα κάποια στιγμή περνούν από την Εύβοια».

Σύμφωνα με τον ίδιο η πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής για τη Μελισσοκομία εκτιμάται να γίνει τον Οκτώβριο , ενώ όπως υπογραμμίζει από αυτή δε θα «υπάρξει κανένας αποκλεισμός».

Αποζημιώσεις και σε ανασφάλιστα μελίσσια

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αποζημιώσεων των μελισσοκόμων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές από τον ΕΛΓΑ, με τις κυψέλες που χάθηκαν να φτάνουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στις 5.000. Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να χορηγηθεί η αποζημίωση των 84 ευρώ για κάθε κυψέλη, που περιλαμβάνει και τα μελισσοσμήνη της, και η οποία θα αντιστοιχεί στο 100% της προβλεπόμενης κάλυψης.

Παράλληλα, θα αποζημιωθούν και οι παραγωγοί οι οποίοι αναγκάστηκαν λόγω της φωτιάς να μεταφέρουν τα μελισσοσμήνη τους, κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που υπό κανονικές συνθήκες γίνεται νύχτα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ναι μεν να σωθούν οι κυψέλες, αλλά όχι τα μελισσοσμήνη τα οποία παρέμειναν έξω από αυτές.

Ωστόσο, χρηματική αποζημίωση θα λάβουν και όσοι δεν είχαν ασφαλίσει τα μελίσσια τους. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κεδίκογλου «θα αποζημιωθούν με ένα σημαντικό ποσό, όχι βέβαια στο βαθμό που αποζημιώνονται οι ασφαλισμένοι».

Όμως για να γίνει αυτό όπως αποκάλυψε «θα πρέπει να εγγραφούν στο μελισσοκομικό μητρώο, να ασφαλίσουν τα μελίσσια τους στον ΕΛΓΑ κ.α. Να εξαφανίσουμε αυτή την "γκρίζα ζώνη" στη μελισσοκομία γιατί δεν είναι δίκαιο για τους νομοταγείς και συνεπείς μελισσοκόμους. Δίνουμε την ευκαιρία μιας νέας αρχής σε όλους».

Μελισσοτροφές

Ένα ζήτημα που επίσης απασχολεί έντονα τους υπεύθυνους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η επιβίωση των μελισσοσμηνών, η οποία εξαιτίας της καταστροφή που υπέστησαν τα δάση, ειδικά στη βόρεια Εύβοια, έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολη.

Στα μέτρα που έχει ανακοινώσει ήδη η κυβέρνηση περιλαμβάνεται η παροχή μελισσοτροφής για την ερχόμενη χειμερινή περίοδο. Όπως έγινε γνωστό σε συνεργασία με την Περιφέρεια, αλλά και με ιδιώτες θα διαμορφωθεί ένα σχήμα στήριξης των μελισσοκόμων των πυρόπληκτων περιοχών για τη συντήρηση του μελισσιού, μιας και οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί δεν επιτρέπουν τη χωρίς περαιτέρω στήριξη συντήρησης της παραγωγής.

Μελισσοκομικά πάρκα και φύτευση μελισσοκομικών φυτών

Επίσης, σε συνεργασία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζεται η πιλοτική εφαρμογή της δημιουργίας μελισσοκομικών πάρκων. Στόχος αυτών θα είναι η κάλυψη των αναγκών των μελισσιών που θα εγκατασταθούν στα όρια του πάρκου, μέσω της αειφόρου διαχείρισης και της προστασίας της αυτοφυούς μελισσοκομικής χλωρίδας.

Όπως ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου, κατά τις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους από το μελισσοκομικό κλάδο, αυτού του είδους τα πάρκα ήταν χρόνιο αίτημά τους.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί η χωροθέτηση των εν λόγω πάρκων ωστόσο ο αρμόδιος υφυπουργός επισήμανε πως το πρώτο θα δημιουργηθεί στην Εύβοια «κοντά στις καμένες εκτάσεις βόρεια του νησιού και ελπίζουμε να επαναληφθεί και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας».

Παράλληλα με αυτή τη δράση προβλέπεται και η φύτευση μελισσοκομικών φυτών για την αποκατάσταση του δάσους στις πυρόπληκτες περιοχές.

Στο πλαίσιο συνεργασίας των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πρόγραμμα της αποκατάστασης και αναδάσωσης των καμένων περιοχών, θα συμπεριλαμβάνονται μελισσοκομικοί θάμνοι και δένδρα που υπήρχαν στις καμένες περιοχές και δεν μπορούν να αναβλαστήσουν μόνα τους και τα οποία ενδείκνυται να φυτευτούν στα πρανή των αγροτικών-δασικών δρόμων.

Προσεκτική μελισσοκομική αξιοποίηση των δασών στην Εύβοια

Πλήρως προσβάσιμοι θα γίνουν οι δασικοί δρόμοι για τους μελισσοκόμους, υλοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημά τους. Συγκεκριμένα, το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και υπό την εποπτεία και παρακολούθηση των δασαρχείων της Εύβοιας, θα δώσει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες του κλάδου, μετά από υπόδειξη από τα δασαρχεία και με σχετική γνωστοποίηση, να αξιοποιήσουν για την εγκατάσταση των μελισσιών τους συγκεκριμένα σημεία που θα τους υποδειχθούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ylotomoi-Xyla-Dasos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρχίζουν οι προσλήψεις καλλιεργητών ρητίνης σε νέες θέσεις εργασίας

Το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί σε έξι κύκλους όπου θα μπορούν οι δικαιούχοι να ενταχθούν σε περισσότερους από έναν ώστε να έχουν την ευχέρεια να εργαστούν στα εκτεταμένα έργα που υλοποιούνται στα δάση των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
fwtia-pyrkagia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταβάλλονται 13,4 εκατ. σε αγρότες για απώλειες από τις πυρκαγιές

Προβλέπεται να δοθούν 50,4 ευρώ ανά ελαιόδεντρο, 33,6 ευρώ ανά δέντρο για λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ τα αντίστοιχα ποσά για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ανέρχονται σε 25,2 ευρώ και 16,8 ευρώ.
fwtia-pyrkagia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στην Εύβοια λόγω των πυρκαγιών

Καλλιέργειες και υποδομές έχουν καταστραφεί, ενώ και το τουριστικό προϊόν που στηριζόταν στη φυσική ομορφιά έχει πληγεί ανεπανόρθωτα για την περιοχή της Β. Εύβοιας. Δράσεις 400 εκατ. ευρώ χρειάζονται για την ανασυγκρότηση της περιοχής.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρχίζει η δίκη για την πυρκαγιά με 104 θύματα στο Μάτι

Μετά από πολύμηνες ανακρίσεις οι 21 κατηγορούμενοι, ανάμεσα τους η πρώην Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και αρκετά στελέχη της Πυροσβεστικής και της ΕΚΑΜ θα καθίσουν στο εδώλιο. Ποιο είναι το κατηγορητήριο που θα αντιμετωπίσουν.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δύο αεροσκάφη Canadair CL-415 στέλνει η Ελλάδα στη Γαλλία για τις φωτιές

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά φέτος που η χώρα μας συνδράμει τις γαλλικές αρχές για αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, μετά από απόφαση του υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.