ΓΔ: 2513.22 0.84% Τζίρος: 242.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Νεογέννητο μωρό πόδια
Φωτο: Shutterstock

Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας: Ένα στα 10 νεογνά γεννιέται πρόωρα

Παγκόσμια ημέρα προωρότητας και ο Λευκός Πύργος στη Θεσσαλονίκη φωταγωγήθηκε μωβ τιμώντας του μικρούς αγωνιστές της ζωής. Υψηλό το ποσοστό στην Ελλάδα.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας η Ελληνική Νεογνολογική Εταιρεία (ΕΝΕ) επισημαίνει πως «Ο πρόωρος τοκετός αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα με αυξανόμενη τάση τα τελευταία χρόνια, καθώς 1 στα 10 νεογνά γεννιέται πρόωρα (15.000.000 παγκοσμίως)».

Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς υψηλότερο και φτάνει στο 12%, καθώς ετήσια στατιστικά στοιχεία (2017), δείχνουν ότι στη χώρα μας γεννήθηκαν 10.626 πρόωρα νεογνά.

«Ο πρόωρος τοκετός, η γέννηση δηλαδή πριν τη συμπλήρωση 37 εβδομάδων κύησης, είναι- σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- η κυριότερη αιτία θανάτου των παιδιών κάτω των 5 ετών και μια σημαντική αιτία μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΝΕ και προσθέτει: «Ο πρόωρος τοκετός αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σύγχρονης μαιευτικής, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των νεογνών που γεννιούνται πρόωρα νοσηλεύεται στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας για μεγάλο χρονικό διάστημα, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα».

Υπογραμμίζει, δε, πως παρά τις τεράστιες προσπάθειες από την πλευρά της μαιευτικής, το ποσοστό πρόωρου τοκετού δεν έχει μειωθεί και για αυτό τον λόγο τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται παγκοσμίως μία σειρά μελετών, με σκοπό να αντιμετωπιστεί αυτό το μαιευτικό “σύνδρομο” και να μειωθούν τα ποσοστά τον πρόωρου τοκετού.

Η ΕΝΕ διαπιστώνει επίσης ότι η μαιευτική παρακολούθηση και η ενημέρωση των εγκύων γίνεται όλο και πιο εντατική σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση τον πρόωρου τοκετού, επισημαίνει ότι στη χώρα μας, το 2017 τα περισσότερα παιδιά γεννήθηκαν από μητέρες ηλικίας 30– 34 ετών όταν για το 1997 ήταν 25 – 27 ετών και 20 – 22 ετών για το 1977 και σημειώνει πως την τελευταία δεκαετία, οι γεννήσεις/έτος είναι λιγότερες από τους θανάτους/έτος, παρ’ ότι η επιβίωση των μικρών ασθενών έχει αυξηθεί κατά περίπου μία εβδομάδα ανά 10ετία.

«Έχουμε πετύχει πολλά τα τελευταία 40 χρόνια, όμως επιβάλλεται να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την περιγεννητική φροντίδα. Χρέος και ευθύνη της πολιτείας είναι η οργάνωση της περιγεννητικής φροντίδας συνολικότερα και η δημιουργία περιγεννητικών κέντρων, σύγχρονων, πλήρως στελεχωμένων σύμφωνα με τις νεότερες επιστημονικές εξελίξεις και τα διεθνή standards» αναφέρει η ΕΝΕ υπογραμμίζοντας την ανάγκη της συνεχούς επαγρύπνησης και ετοιμότητας των γυναικολόγων, νεογνολόγων, νοσηλευτών/μαιών για τον αναπάντεχο πρόωρο τοκετό και τις συνέπειές του.

Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει -μεταξύ άλλων- πως είναι απαραίτητη η συνεχής επιμόρφωση των επαγγελματιών υγείας όλων των ειδικοτήτων που εμπλέκονται στην φροντίδα αυτών των νεογνών και η εκπόνηση σχετικών προγραμμάτων επιμόρφωσης με ευθύνη της Πολιτείας και σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς.

Η Ελληνική Νεογνολογική Εταιρεία (ΕΝΕ) διοργανώνει επιστημονική διημερίδα, στη Θεσσαλονίκη (30/11-1/12), στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, με θέμα «Σύγχρονες απόψεις στην Νεογνολογία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δικαιοσύνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Κακουργηματικές διώξεις στους 3 για ανθρωποκτονία και τρομοκρατία

Ποινική δίωξη για πέντε κακουργήματα, μεταξύ των οποίων ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ασκήθηκε κατά των τριών συλληφθέντων για την εμπρηστική επίθεση στη Θεσσαλονίκη. Παραμένουν υπό κράτηση.
Πυροσβεστικό αεροσκάφος πυρκαγιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυρκαγιά στο Περιβολάκι Θεσσαλονίκης – Μήνυμα 112 για εκκένωση

Μήνυμα εκκένωσης προς Λαγκαδά στάλθηκε στους κατοίκους Περιβολακίου μέσω 112 λόγω πυρκαγιάς. Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις, με 65 πυροσβέστες, 20 οχήματα, 2 ελικόπτερα, 2 αεροσκάφη και υδροφόρες να επιχειρούν στην περιοχή.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στο Περιβολάκι Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

Φωτιά ξέσπασε πριν τις 3 μ.μ. σε αγροτοδασική έκταση στο Περιβολάκι Λαγκαδά. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 42 πυροσβέστες, 15 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα, ελικόπτερο και υδροφόρες. Στάλθηκε μήνυμα 112 στους κατοίκους, ενώ ερευνώνται τα αίτια.
Αστυνομικό όχημα Ελλάδας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη μοτοσικλετιστή που αγνόησε αστυνομικούς και σήματα

Ένας 22χρονος συνελήφθη το βράδυ της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη για επικίνδυνη οδήγηση, μη συμμόρφωση σε σήμα αστυνομικών και παραβίαση σηματοδότη και STOP, ενώ του επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
Συλλήψεις Θεσσαλονίκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οι 3 για τον εμπρησμό στο σπίτι Νέστορα

Στον εισαγγελέα οδηγούνται τρεις συλληφθέντες για τον φονικό εμπρησμό στη Θεσσαλονίκη, όπου έχασε τη ζωή της η Βάγια Νέστορα. Οι δύο φέρονται ως φυσικοί αυτουργοί, ενώ ο τρίτος τους παρείχε κατάλυμα πριν και μετά την επίθεση.