ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xatzitheodosiou
Φώτο: Aris Oikonomou / SOOC

Αποζημιώσεις από την Αττική Οδό: Τι μπορούμε να διεκδικήσουμε

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου τόνισε πως όσοι πληγέντες λάβουν εξωδικαστικά ποσό δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν δικαστικά αποζημιώσεις που θα μπορούσαν να ανέλθουν στα 100.000 ευρώ.

Για τις αποζημιώσεις που μπορούν να διεκδικήσουν οι πολίτες για την ταλαιπωρία και τις ζημίες που υπέστησαν λόγω της κακοκαιρίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, επισημαίνοντας ότι η αποζημίωση μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 100.000 ευρώ, ενώ σημείωσε ότι αν κάποιος λάβει ένα ποσό εξωδικαστικά, δεν θα μπορεί να έχει άλλες διεκδικήσεις.

Μιλώντας στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΕΡΤ1 και MEGA,ο κ. Χατζηθεοδοσίου ανέφερε πως «έχουμε τρεις κατηγορίες αποζημιώσεων. Πρώτον, την κατηγορία όλων όσοι μέσα στην χιονοθύελλα υπέστησαν ζημιές είτε λόγω της ολισθηρότητας του εδάφους είτε γιατί συγκρούστηκαν με άλλα οχήματα. Είναι δεδομένο ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν υποχρέωση, εντός 15 ημερών, να τους αποζημιώσουν άμεσα. Οφείλω να πω ότι ο αριθμός αυτών των ατυχημάτων είναι πολύ μεγάλος, είναι βέβαιο ότι οι ασφαλιστικές μπορούν να στραφούν εναντίον της Αττικής Οδού ή κατά της Περιφέρειας που έχουν την ευθύνη γι αυτά τα ατυχήματα».

Η δεύτερη κατηγορία αφορά όλους όσοι είδαν τα οχήματά τους να παθαίνουν ζημιές από τα δέντρα. «Θα αποζημιωθούν αυτοί που έχουν κάλυψη για φυσικά φαινόμενα», εξήγησε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, παρότι βέβαια, όπως πρόσθεσε, ορισμένοι δήμοι όπως ο Δήμος Αθηναίων δήλωσαν ότι θα καλύψουν τις ζημιές από τα σπασμένα κλαδιά και δέντρα.

«Η τρίτη κατηγορία αφορά τους οδηγούς που εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό και τους επιβάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που έμειναν ακινητοποιημένοι, μέσα στα χιόνια, για ώρες. Εδώ είναι η περίπτωση της αστικής ευθύνης όπου ο παθών μπορεί να ζητήσει ποσά που η εκτίμησή μου είναι ότι μπορούν να φτάσουν και 100.000 ευρώ. Το ακριβές ποσό θα το αποφασίσει ο δικαστής», εξήγησε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Όπως είπε, ζητούμενο είναι αν κανείς υπογράψει το έγγραφο της Αττικής Οδού, «ότι δεν έχω άλλες αξιώσεις, τότε δεν μπορεί να πάει δικαστικώς. Τις περισσότερες φορές τα έγγραφα αυτά γράφουν ρητά ότι παίρνοντας τα χρήματα δεν έχω καμία αξίωση».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, ο πολίτης θα πρέπει να αποδείξει ότι ζημιώθηκε και ότι βρισκόταν είτε στη Αττική Οδό, είτε κάπου αλλού και υπέστη τεράστια ταλαιπωρία. Ο ίδιος σημείωσε ότι θα είναι πρώτη φορά που οι πολίτες στρέφονται σε μαζικές αγωγές στην Ελλάδα για ένα τέτοιο γεγονός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kakokairia-Attiki odos
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα για την αποζημίωση όσων εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό

Οι πολίτες που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό λόγω της κακοκαιρίας θα κληθούν να δηλώσουν τα στοιχεία του οχήματός τους στις εισόδους και εξόδους από τις οποίες μπήκαν και εξήλθαν καθώς και την ώρα εισόδου και εξόδου από αυτές.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πάνω από 34 εκατ. έχουν καταβληθεί στους πληγέντες της κακοκαιρίας

Μέχρι στιγμής 6.073 άτομα έχουν λάβει αποζημιώσεις, ενώ όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν πραγματοποιηθεί 26.683 οριστικοποιημένες αιτήσεις και 4.794 προσωρινές αιτήσεις.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προχωράει με ταχείς ρυθμούς το σχέδιο αποκατάστασης της Θεσσαλίας

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης τόνισε πως έχουν καταχωρηθεί πάνω από 23.000 αιτήσεις για αποζημιώσεις και ακόμα 5.000 προσωρινές. Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία στη Θεσσαλία.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στις 6.011 οι ζημιές της κακοκαιρίας που δηλώθηκαν στις ασφαλιστικές

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), οι ασφαλιστικές προχωρούν ταχύτατα τις αυτοψίες και καταγραφές των ζημιών για την αποζημίωση στα ασφαλισμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.