ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
electric cars-ilektrika-autokinita
Φώτο: Shutterstock

ΥΠΕΝ: Μέτρα για τη μείωση του κόστους φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων

Στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», το ποσοστό επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου από φυσικά πρόσωπα αυξάνεται από 20% σε 30%.

Μέτρα για τη μείωση του κόστους φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ τον Απρίλιο ξεκινά ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Το υπουργείο Ενέργειας και η ΡΑΕ θέτουν στο μικροσκόπιο τις τιμές πώλησης του ρεύματος στα σημεία φόρτισης οι οποίες διαμορφώνονται μέχρι και τα 60 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Όπως επεσήμανε σε πρόσφατο συνέδριο η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου «είναι ανάγκη να μειωθούν οι τιμές στη δημόσια φόρτιση, θα το δούμε πολύ προσεκτικά γιατί υπάρχει κίνδυνος να αποθαρρυνθούν όσοι δεν έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικό σημείο φόρτισης στο σπίτι ή τη δουλειά». Δεδομένων των ανατιμήσεων στο ρεύμα που αφορούν όλους τους καταναλωτές και όχι μόνο την ηλεκτροκίνηση εξετάζεται μεταξύ άλλων ακόμα και η μείωση του ΦΠΑ στο συγκεκριμένο τομέα από 24 σε 6%.

Στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», το ποσοστό επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου από φυσικά πρόσωπα αυξάνεται από 20% σε 30% και το μέγιστο ποσό σε 8.000 ευρώ από 6.000 ευρώ που ίσχυε στον προηγούμενο κύκλο. Επίσης η απόσυρση του παλιού οχήματος επιβραβεύεται με 1.000 ευρώ, ενώ η αγορά του έξυπνου οικιακού φορτιστή με 500 ευρώ. Για τις εταιρείες, το ποσοστό επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου αυξάνεται επίσης από 20% σε 30% και το μέγιστο ποσό επιδότησης θα ανέλθει σε 8.000 ευρώ ανά όχημα.

Μετά το «Κινούμαι ηλεκτρικά» επίκειται η προκήρυξη προγράμματος «Φορτίζω παντού» με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για την εγκατάσταση δημόσια προσβάσιμων φορτιστών σε σημεία που δεν είναι ακόμα συμφέρουσες οι επενδύσεις. Στόχος είναι να καλυφθεί το σύνολο της επικράτειας με επαρκές δίκτυο φορτιστών καθώς επί του παρόντος ο κύριος όγκος έχει αναπτυχθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα και τους εθνικούς οδικούς άξονες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενώνουν δυνάμεις Έλληνες ερευνητές εναντίον των παθήσεων του αναπνευστικού

Ο στόχος τους είναι η ανάπτυξη καινοτόμων μοντέλων πρόγνωσης και πρόληψης των επιπλοκών της πνευμονίας. Το έργο θα διαρκέσει περίπου 2 χρόνια και χρηματοδοτείται με 4,7 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
ds-posostosi-eisigmenes
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ημερίδα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Βασικός στόχος της ημερίδας είναι να ακουστούν οι εμπειρίες και οι απόψεις των γυναικών επιχειρηματιών καθώς και να παρουσιασθούν νέες προοπτικές που δημιουργούνται στο πλαίσιο του  προγράμματος «Ελλάδα 2.0».
mendoni-politismos-delphi
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Πράσινο φως» για τα εργαστήρια κατασκευής αντιγράφων του υπ. Πολιτισμού

Θα διαμορφωθούν χώροι στο κτίριο Α του Βιομηχανικού Συγκροτήματος Ε.Β.Μ.Ε ΑΕ για τη λειτουργία εργαστηρίων παραγωγής πιστών αντιγράφων και γλυπτοθήκης-μοντελοθήκης, επισκέψιμων από το κοινό, όπως, επίσης, χώρων πωλητηρίου, αναψυκτηρίου και αποθηκών.
electric cars-ilektrika-autokinita
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα έργα για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στη Λέσβο

Με χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών θα δημιουργηθούν τέσσερις σταθμοί φόρτισης για τα ηλεκτρικά οχήματα, ενώ θα υπάρξει και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.