ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ξεπέρασαν τα 400 εκατ. τα κρούσματα κορονοϊού σε διεθνές επίπεδο

«Καμπανάκι» για τη μετάλλαξη Όμικρον από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθώς τα θύματα έχουν ξεπεράσει τα 500.000, παρά το ότι θεωρείται λιγότερο «επιθετική» σε σύγκριση με τη Δέλτα.

Τα κρούσματα του SARS-CoV-2 που έχουν επιβεβαιωθεί σε παγκόσμια κλίμακα ξεπέρασαν τα 400 εκατομμύρια χθες Τρίτη, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 έχουν πλέον φθάσει τους 5.761.208, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων μολύνσεων ανερχόταν σε 400.244.031 χθες στις 17:21 (τοπική ώρα· στις 00:21 σήμερα Τετάρτη ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τους αριθμούς αυτής της σχολής ιατρικής της Βαλτιμόρης.

Οι ΗΠΑ, όπου έχουν καταγραφεί 77.025.027 μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό και έχουν χαθεί οι ζωές 908.262 ανθρώπων, παραμένουν η χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο χτύπημα από την πανδημία στην υφήλιο. Οι αριθμοί που καταγράφουν αντιπροσωπεύουν πάνω από το 19% των κρουσμάτων και πάνω από το 15% των θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα.

Η Ινδία καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο (42.339.611), ακολουθούμενη από τη Βραζιλία (26.776.620), τη χώρα με τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο (το Τζονς Χόπκινς κάνει λόγο για 634.057 νεκρούς, ενώ το βραζιλιάνικο υπουργείο Υγείας για λίγους λιγότερους, 633.810 χθες). Στα κράτη όπου έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 12 εκατ. κρούσματα συγκαταλέγονται η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και η Τουρκία.

Ο αριθμός των κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια την 26η Ιανουαρίου 2021· έφθασε τα 200 εκατομμύρια την 4η Αυγούστου της ίδιας χρονιάς· και έσπασε το φράγμα των 300 εκατομμυρίων μόλις την 6η Ιανουαρίου 2022.

ΠΟΥ: Στις 500.000 οι νεκροί από την «Όμικρον»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στηλίτευσε χθες Τρίτη το γεγονός πως έχουν καταγραφεί μισό εκατομμύριο θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορονοϊού, παρότι υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, γεγονός «παραπάνω κι από τραγικό».

«Ενώ όλος ο κόσμος λέει πως η Όμικρον είναι πιο καλοήθης, παραμερίζεται το γεγονός ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πεθάνει αφότου εντοπίστηκε», τόνισε ο Άμπντι Μαχάμουντ, αρμόδιος για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ασθενειών στον ΠΟΥ. «Σε μια εποχή αποτελεσματικών εμβολίων, μισό εκατομμύριο άνθρωπο πέθαναν, είναι αληθινά κάτι (...). Είναι κάτι παραπάνω κι από τραγικό», πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια συζήτησης μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης που οργάνωσε ο ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τον κ. Μαχάμουντ, έχουν καταγραφεί 130 εκατομμύρια μολύνσεις και 500.000 θάνατοι σε παγκόσμια κλίμακα αφότου χαρακτηρίστηκε «παραλλαγή ανησυχίας» η Όμικρον, στα τέλη του Νοεμβρίου του 2021. Η παραλλαγή αυτή του SARS-CoV-2 έκτοτε ξεπέρασε ταχύτατα τη Δέλτα και έχει γίνει πλέον κυρίαρχη σε διεθνές επίπεδο, καθώς είναι πιο μεταδοτική, έστω κι αν μοιάζει να προκαλεί πιο ήπια νόσηση.

Ο αριθμός των κρουσμάτων της Όμικρον είναι «απίστευτος», «οι προηγούμενες κορυφώσεις ωχριούν», ακόμη κι αν ληφθεί υπόψη ότι οι αριθμοί των μολύνσεων και των θανάτων στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο υψηλοί από αυτούς που ανακοινώνονται επίσημα, σχολίασε άλλη αξιωματούχος του ΠΟΥ, η Μαρία φαν Κέρκοβ. «Βρισκόμαστε ακόμη στη μέση αυτής της πανδημίας. Ελπίζω ότι πλησιάζουμε στο τέλος της», όμως «αρκετές χώρες δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει την κορύφωση της Όμικρον» και «αυτός ο ιός συνεχίζει να είναι επικίνδυνος», προειδοποίησε η ίδια.

Η COVID-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 5,75 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο αφότου εμφανίστηκε στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019, κατά την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται στους επίσημους κυβερνητικούς απολογισμούς. Σε παγκόσμια κλίμακα, έχουν χορηγηθεί πάνω από 10 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

POY, koronoios, ygeias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Συναγερμός» ΠΟΥ για νέα παραλλαγή κορονοϊού, ποια στοιχεία είναι γνωστά

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η νέα υποπαραλλαγή έχει καταγραφεί σε 29 χώρες, ενώ το στέλεχος διαθέτει μεταλλάξεις που του επιτρέπουν να μολύνει γρήγορα και να πολλαπλασιάζεται.
World-Health-Organization-WHO-POY-ΠΟΥ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΟΥ: Σε 8 εβδομάδες θα έχουν προσβληθεί από Όμικρον οι μισοί Ευρωπαίοι

Οι μεταλλάξεις που φέρει η Όμικρον «της επιτρέπουν να προσκολλάται πιο εύκολα στα ανθρώπινα κύτταρα και να μολύνει ανθρώπους που έχουν ήδη προσβληθεί (από τον κορονοϊό) ή έχουν εμβολιαστεί», τόνισε ο Χ. Κλούγκε, υπεύθυνος του ΠΟΥ για την Ευρώπη.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα προειδοποίηση ΠΟΥ για την «επιθετικότητα» της μετάλλαξης Όμικρον

Ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σημείωσε ότι μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί κρούσματα της Όμικρον σε 77 χώρες, τονίζοντας ότι πρόκειται για τη μετάλλαξη με τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.
Koronoios, Corona Virus, Omikron
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΟΥ: Η παραλλαγή Όμικρον συνιστά έναν «πολύ υψηλό» παγκόσμιο κίνδυνο

Υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με την Όμικρον, η οποία για πρώτη φορά εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και το Χονγκ Κονγκ τον περασμένο μήνα, οι μεταλλάξεις της οποίας μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και περισσότερα κρούσματα κορονοϊού.