ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ukraine-war-prosfyges
Φώτο: Shutterstock

Περισσότεροι από 24.000 οι Ουκρανοί πρόσφυγες που έχουν φτάσει Ελλάδα

Περίπου το 25% των προσφύγων που έχουν φτάσει στην Ελλάδα από την εμπόλεμη Ουκρανία είναι ανήλικοι. Περισσότεροι από 13 εκατ. κάτοικοι της Ουκρανίας έχουν άμεση ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια.

Συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές από την Ουκρανία καθώς ουκρανοί πολίτες επιβιβάζονται καθημερινά σε πούλμαν προκειμένου να ξεφύγουν από τη δίνη του πολέμου. Δεκάδες δρομολόγια εκτελούνται από και προς την Ελλάδα. Γυναίκες, παιδιά και άνδρες μη στρατεύσιμης ηλικίας αποβιβάζονται με ό,τι κατάφεραν να χωρέσουν στις αποσκευές τους και κυρίως με την προσδοκία να μπορέσουν να γυρίσουν γρήγορα στην πατρίδα τους.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα εισήλθαν 273 Ουκρανοί πρόσφυγες από τους οποίους 50 ήταν ανήλικοι.  Αναλυτικά, εισήλθαν 130 από τον Προμαχώνα, 12 από Ευζώνους και 52 από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα. Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθηκαν 69 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 7 και στα λοιπά αεροδρόμια 3..

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 24.929 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 6.729 ανήλικοι.

Οι άμαχοι υποφέρουν, ενώ περισσότεροι από 10,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί είτε εντός της Ουκρανίας είτε εκτός ως πρόσφυγες, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Εκτιμάται ότι συνολικά 13 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια σε όλη τη χώρα.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία συνεχίζει να πλήττει μη στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία, όπως κτίρια κατοικιών και κόμβους μεταφορών, σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει την αποφασιστικότητα της χώρας, υποστηρίζει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Στην τακτική ενημέρωση των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, η Βρετανία ανέφερε επίσης ότι παρά τις χερσαίες επιχειρήσεις της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, οι πυραυλικές επιθέσεις συνεχίστηκαν σε όλη τη χώρα αφού η Μόσχα προσπαθεί να παρεμποδίσει τον ανεφοδιασμό της Ουκρανίας.

«Καθώς οι ρωσικές επιχειρήσεις παραπαίουν, εξακολουθούν τα πλήγματα σε μη στρατιωτικούς στόχους όπως σε σχολεία, νοσοκομεία, κτίρια κατοικιών και μεταφορικούς κόμβους, κάτι που υποδηλώνει ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να στοχοθετεί πολιτικές υποδομές σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει την ουκρανική αποφασιστικότητα» αναφέρει το Λονδίνο σε μια ανάρτηση στο Twitter.

«Η συνεχιζόμενη στοχοθέτηση πόλεων, όπως της Οδησσού, της Χερσώνας και της Μαριούπολης, υπογραμμίζει την επιθυμία (των Ρώσων) να ελέγξουν πλήρως την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα, κάτι που θα τους επέτρεπε να ελέγχουν τις θαλάσσιες γραμμές επικοινωνίας της Ουκρανίας, επηρεάζοντας την οικονομία της», πρόσθεσε το βρετανικό υπουργείο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ukraine-war-prosfyges
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανήλικοι 1 στους 3 πρόσφυγες από την Ουκρανία που φτάνουν στην Ελλάδα

Προχωρώντας σε ομόφωνη απόφαση άνευ προηγουμένου, οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησαν έκτακτα μέτρα και ανακοίνωσαν πως θα προσφερθεί άμεσα προστασία στους πρόσφυγες από την Ουκρανία.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψηφιακή έκθεση για την οικονομική άνθιση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Η τεκμηριωμένη παρουσίαση αναδεικνύει την προκοπή και το φιλοπρόοδο πνεύμα του Ελληνισμού και φωτίζει πτυχές των επιτευγμάτων του όχι μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά και σε αυτόν της εκπαίδευσης.
Giannis Oikonomou, Kyvernisi
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οικονόμου: Επιχειρείται μια αχρεία απόπειρα επίρριψης ευθυνών στην ΕΛΑΣ

«Η ΕΛ.ΑΣ. κάνει συστηματικά τη δουλειά της, με σεβασμό στα προβλεπόμενα από τον νόμο, ώστε να εντοπίσει τον ή τους δράστες της δολοφονικής επίθεσης στον 31χρονο αστυνομικό», επισήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.