ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αντιδρά η ΑΔΑΕ στην άρση απορρήτου για τα οικονομικά εγκλήματα

Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) σε ανακοίνωσή της διατυπώνει επιφυλάξεις σχετικά με την άρση του απορρήτου σε περιπτώσεις οικονομικών εγκλημάτων.

Τις ενστάσεις της για την άρση του απορρήτου στα κακουργηματικά οικονομικά εγκλήματα εξέφρασε η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Συγκεκριμένα, η ΑΔΑΕ, σε σημερινή ανακοίνωσή της διατυπώνει επιφυλάξεις σχετικά με την διάταξη του νόμου 4640/2019 για την διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι βάση αυτής επιτρέπεται η πρόσβαση σε κάθε πληροφορία του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου, όταν κατά τη διάρκεια ανακριτικών πράξεων ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων διαπιστώνεται και τεκμηριώνεται κακουργηματικό αδίκημα.

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι το άρθρο 43 του νόμου 4640/2019 προβλέπει ότι η πρόσβαση σε κάθε πληροφορία ή στοιχείο του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου (ν. 2225/1994) επιτρέπεται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες, στη διάρκεια ανακριτικών πράξεων ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων του άρθρου 33 παρ. 1 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αποτυπώνεται και τεκμηριώνεται η αντικειμενική υπόσταση κακουργήματος.

Η επιλογή αυτή του νομοθέτη, αναφέρει η ΑΔΑΕ, «εγείρει ζητήματα σε σχέση με το άρθρο 19 του Συντάγματος, όπου ορίζεται ότι το απόρρητο των επικοινωνιών είναι απόλυτα απαραβίαστο» και προσθέτει: «Στο άρθρο 19 του νόμου 2225/1994, καταγράφονται καθένα από τα επιμέρους αδικήματα για τη διακρίβωση των οποίων και μόνο επιτρέπεται η άρση του απορρήτου, ενώ παράλληλα προσδιορίζεται ο ειδικός και εξατομικευμένος τρόπος».

Τέλος, αναφέρει η ΑΔΑΕ: «Στο πλαίσιο του προσφάτως ψηφισθέντος άρθρου 43 του ν. 4640/2019 ωστόσο, ο νομοθέτης εγκαταλείπει την πάγια πρακτική της εξατομικευμένης απαρίθμησης, ομιλεί δε γενικά και συλλήβδην περί κακουργημάτων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επέκταση της τηλεφωνικής γραμμής 10306 για βία σε παιδιά και εφήβους

Η νέα τηλεφωνική γραμμή θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της εκδήλωσης γεγονότων βίας και επιθετικότητας και ανάλογων συμπεριφορών καθώς και στην πρόληψη, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δέκα συλλήψεις για το κύκλωμα πειρατικής τηλεόρασης, με τζίρο 25 εκατ.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έχοντας συγκροτήσει πελατολόγιο 13.000 ατόμων στην Ελλάδα, κατάφεραν να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος συνολικού ύψους άνω των 25 εκατ. ευρώ.
bus
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχεται η ελεύθερη πρόσβαση στο ίντερνετ για τους επιβάτες λεωφορείων

Το πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία της Interbus που έχει αναλάβει και την επένδυση, θα ξεκινήσει πιλοτικά σε συγκεκριμένες γραμμές λεωφορείων, στοχεύοντας να καταστήσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς πιο φιλικά και ελκυστικά.