ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
prosfyges-oukrania-ukraine
Φώτο: Shutterstock

Πάνω από 42.000 οι Ουκρανοί πρόσφυγες που έχουν φτάσει Ελλάδα

Στους 10.586 φτάνουν οι ανήλικοι πρόσφυγες από την Ουκρανία που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα, ενώ περίπου 5 εκατ. Ουκρανοί έχουν καταγραφεί ως πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται εδώ για περισσότερες από 100 ημέρες, με πολλές πόλεις να έχουν πέσει στα χέρια των Ρώσων, συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές από την εμπόλεμη χώρα, και οι Ουκρανοί πολίτες επιβιβάζονται καθημερινά σε πούλμαν προκειμένου να ξεφύγουν από τη δίνη του πολέμου. 

Δεκάδες δρομολόγια εκτελούνται από και προς την Ελλάδα. Γυναίκες, παιδιά και άνδρες μη στρατεύσιμης ηλικίας αποβιβάζονται με ό,τι κατάφεραν να χωρέσουν στις αποσκευές τους και κυρίως με την προσδοκία να μπορέσουν να γυρίσουν γρήγορα στην πατρίδα τους.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα εισήλθαν 667 Ουκρανοί πρόσφυγες από τους οποίους 169 ήταν ανήλικοι.  Αναλυτικά, εισήλθαν 382 από τον Προμαχώνα, 46 από Ευζώνους και 131 από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα. Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθηκαν 70 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 14 και στα λοιπά αεροδρόμια 24. Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 42.170 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 10.586 ανήλικοι.

Περίπου 5 εκατ. Ουκρανοί έχουν καταγραφεί ως πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, όπως έχει αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που επισημαίνει ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις εκτοπισμού ανθρώπων που έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο».

Συνολικά, 4.816.923 Ουκρανοί καταγράφηκαν ως πρόσφυγες σε 44 ευρωπαϊκές χώρες από τις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο από τη UNHCR. Πολλοί περισσότεροι είναι αυτοί που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα συνολικά: πάνω από 7,3 εκατ. διελεύσεις συνόρων από την Ουκρανία, χωρίς επιστροφή, έχουν καταγραφεί από τότε έως τις 7 Ιουνίου.

Περίπου 2,3 εκατ. Ουκρανοί έχουν επιστρέψει στη χώρα τους αφού την εγκατέλειψαν, σύμφωνα με την UNHCR. Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, επιστρέφουν κυρίως για να δουν τους δικούς τους, να ελέγξουν σε ποια κατάσταση βρίσκονται τα σπίτια τους, για να δουλέψουν ή να βοηθήσουν άλλους να φύγουν.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 90% των Ουκρανών που έχει διαφύγει στο εξωτερικό είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς οι άνδρες 18 έως 60 ετών, που είναι σε στρατεύσιμη ηλικία, είναι υποχρεωμένοι να μείνουν πίσω. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) εκτιμά ότι πάνω από 8 εκατ. Ουκρανοί έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας λόγω του πολέμου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

prosfyges-oukrania-ukraine
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεπέρασαν τους 35.000 οι Ουκρανοί πρόσφυγες που έχουν φτάσει Ελλάδα

Περισσότεροι από 8.700 είναι οι ανήλικοι από την Ουκρανία που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα με στόχο να ξεφύγουν από τη δίνη του πολέμου. Περισσότεροι από 8 εκατ. είναι οι εκτοπισμένοι Ουκρανοί εξαιτίας της ρωσικής εισβολής.
prosfyges-oukrania-ukraine
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότεροι από 34.000 οι Ουκρανοί πρόσφυγες που έχουν φτάσει Ελλάδα

Περίπου το 25% των προσφύγων που έχουν φτάσει στην Ελλάδα από την εμπόλεμη Ουκρανία είναι ανήλικοι με τον αριθμό τους να φτάνει πλέον τους 8.673. Περισσότεροι από 6 εκατ. είναι οι Ουκρανοί που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους.
ukraine-war-prosfyges
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανήλικοι 1 στους 3 πρόσφυγες από την Ουκρανία που φτάνουν στην Ελλάδα

Προχωρώντας σε ομόφωνη απόφαση άνευ προηγουμένου, οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησαν έκτακτα μέτρα και ανακοίνωσαν πως θα προσφερθεί άμεσα προστασία στους πρόσφυγες από την Ουκρανία.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όλαφ Σολτς: Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει τη στήριξη στην Ουκρανία

«Η Ρωσία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο πιστεύουν κάποιοι. Αν ο Ρώσος πρόεδρος πιστεύει ότι το μόνο που έχει να κάνει είναι να "αναστείλει" αυτόν τον πόλεμο και η υποστήριξή μας θα εξασθενήσει, τότε έχει κάνει λάθος υπολογισμό», τόνισε ο κ. Σολτς.