ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Koronoios, Corona Virus, Omikron
Φωτο: Shutterstock

Έντονη ανησυχία για την ανάκαμψη της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη

Ένα νέο κύμα αύξησης κρουσμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, λόγω νέων παραλλαγών της Όμικρον, θέτει σε συναγερμό αρκετές ευρωπαΪκές χώρες λόγω και της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου.

Ο ερχομός του καλοκαιριού συνέπεσε ξανά με μια ανάκαμψη των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού λόγω νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον, προκαλώντας εκκλήσεις για επαγρύπνηση.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν εδώ και μερικές εβδομάδες νέα άνοδο των κρουσμάτων. Πρώτη ήταν η Πορτογαλία, η οποία αντιμετώπισε τον Μάιο αξιοσημείωτη αύξηση των νέων κρουσμάτων, που κορυφώθηκε στις αρχές Ιουνίου σε σχεδόν 30.000 κρούσματα ημερησίως. Το κύμα αυτό έχει έκτοτε αρχίσει να ξεφουσκώνει.

Στη Βρετανία, τα κρούσματα σε 24ωρη βάση βρίσκονται εκ νέου σχεδόν στο υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας. Η Ιταλία παράλληλα κατέγραψε 30.526 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο (Σάββατο προς Κυριακή), σημειώνοντας αύξηση 63,4% σε επτά ημέρες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας. Η Γερμανία έχει την ίδια τύχη.

Η Γαλλία δεν υπολείπεται επίσης, με την μετάδοση του SARS-CoV-2 να έχει επιταχυνθεί εδώ και ένα δεκαήμερο στην ηπειρωτική χώρα και έναν ρυθμό μολύνσεων που ξεπερνάει πλέον τα 44.000 (κατά μέσον όρο επτά ημερών).

Αντιμέτωπη με την αύξηση των κρουσμάτων, η Δανία, όπου η εκστρατεία εμβολιασμού έχει διακοπεί, θα προσφέρει από την επόμενη εβδομάδα τέταρτη δόση (2η αναμνηστική) εμβολίου στους πλέον ευάλωτους και από το φθινόπωρο στους άνω των 50 ετών, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός.

«Οι αρχές εκτιμούν ότι η νέα παραλλαγή είναι περισσότερο μεταδοτική από την προηγούμενη, για τον λόγο αυτόν κινητοποιούμαστε τώρα (...) για να προστατεύσουμε τους πλέον ευάλωτους και τους ηλικιωμένους», δήλωσε η Μέτε Φρέντερικσεν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου διευκρινίζοντας ότι οι ομάδες των πλέον ευάλωτων θα μπορούν να λάβουν την τέταρτη δόση του εμβολίου ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Η υποπαραλλαγή BA.5 της Ομικρον αντιπροσωπεύει πλέον το 59% των νέων κρουσμάτων στην Δανία, που έχει καταγράψει περισσότερα από 3,1 εκατομμύρια κρούσματα από την αρχή της επιδημίας, σε μία χώρα 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων. Μετά την θερινή περίοδο, η εμβολιαστική εκστρατεία, η οποία έχει διακοπεί, θα επεκταθεί.

«Αυτή είναι η γνώμη των υγειονομικών αρχών, να προσφερθεί ο επανεμβολιασμός 2,5 εκατομμυρίων Δανών κατά την διάρκεια του φθινοπώρου», πρόσθεσε η πρωθυπουργός. Η τέταρτη δόση (2η αναμνηστική) θα προσφερθεί στους άνω των 50 από την 1η Οκτωβρίου. Το 62% των Δανών έχει λάβει την πρώτη αναμνηστική δόση του εμβολίου.

Η Δανία, όπου όλα τα περιοριστικά μέτρα έχουν αρθεί από την 1η Φεβρουαρίου, δεν προτίθεται να τα επαναφέρει. «Στρατηγική μας είναι μία κοινωνία χωρίς περιορισμούς, για τον λόγο αυτόν πρέπει να προλαμβάνουμε την νόσο» περισσότερο από την μετάδοση, δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο διευθυντής της Αρχής Δημόσιας Υγείας Ζέρεν Μπρόστρεμ, συνιστώντας στα άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα να κάνουν τεστ και, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, να παραμένουν απομονωμένα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ